10949877486?profile=RESIZE_400x

Pietroasele este o comună din județul Buzău, care include și satele: Câlțești, Clondiru de Sus, Dara, Pietroasa Mică și Șarânga, fiind situată pe versantul sudic al Dealului Istrița. Cele șase sate care o alcătuiesc au apărut după secolul al XVI-lea, pe pământurile moșnenilor și boierilor din zona satului învecinat Bădeni, și au fost împărțite în trei comune: Pietroasa de Jos, Pietroasa de Sus și Șarânga, care au fost unificate în 1968. Deși inițial era un centru pentru extragerea de piatră pentru materiale de construcție, astăzi viticultura este principala ramură economică a comunei, cunoscută pentru vinul “Tămâioasă românească”. Comuna este străbătut[ de drumul județean 205 (Vernești – Fințești), parte a vechiului drum principal ce lega Buzăul de Ploiești. În centrul localității Pietroasele, DJ205 se intersectează cu DJ203C care leagă Pietroasele de DN1B (șoseaua principală dintre Ploiești și Buzău). Prin sudul comunei trece și calea ferată Ploiești-Buzău, pe care este deservită de halta Pietroasele. La recensământul din anul 2011 comuna număra 3301 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3750 locuitori), dintre care: români – 92,39%, romi – 4,45% și restul – necunoscută sau altă etnie.  Componența confesională a comunei Pietroasele astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 96,18% și restul – nedeclarată sau altă religie. Comuna este un cunoscut centru al mai multor situri arheologice, fiind descoperite o cetate dacică la Gruiu Dării (lângă Pietroasa Mică), un castru roman la Pietroasele, precum și celebrul tezaur “Cloșca cu puii de aur”. Originile satului Pietroasele datează din 10 februarie 1494, când într-un hrisov al lui Vlad al IV-lea Călugărul, se acorda unor slujitori ai voievodului drept de proprietate asupra unei moșii în această zonă. Învățământul în comună este asigurat de două grădinițe și două școli cu clasele I–VIII. Un specific arhitectural al comunei îl constituie cișmelele de piatră, una din acestea fiind clasificată ca monument istoric, alături de numeroasele situri arheologice din comună, de clădirea stațiunii de cercetare în viticultură și de mai multe cruci de piatră din diverse puncte. În comuna Pietroasele se află situl arheologic de interes național din vatra satului Pietroasele și din zona primăriei, cunoscut pentru castrul și termele romane din secolele al IV-lea, ca și prin necropola și așezarea civilă din aceeași perioadă aparținând culturii Cerneahov. În rest, în comună există unsprezece obiective clasificate în lista monumentelor istorice de interes local (alte situri arheologice precum și monumente de arhitectură și funerare).

10949878273?profile=RESIZE_400x

În centrul localităţii Clondiru de Sus, la şosea, se află o cruce-monument din piatră, aşezată pe un postament din acelaşi material, având la partea superioară un vultur cu aripile desfăcute şi care ţine în cioc o cruce. Crucea-monument este protejată de un gard, iar la colţurile postamentului sunt obuze. Pe faţa crucii se găseşte inscripţia, “Recunoştinţă eroilor neamului 1916- 1919”, sub care sunt înscrise numele eroilor, iar lateral dreapta a fost înscrisă, după 1945, inscripţia, “Onoare eroilor 1941-1945”, urmată de numele acestora. Pe spatele crucii este săpată următoare însemnare: “Să se ştie că acest monument s-a ridicat în anul 1925 de către închinătorii bisericei din acest cătun prin stăruinţa preotului Miltiade Ionescu şi că slujbă religioasă s-a făcut în ziua de 20 iulie de către soborul preoţesc Reînvierea”.

10949878288?profile=RESIZE_400x

La intrarea în curtea bisericii cu hramul „Sfântul Ioan”, în partea dreaptă, se află o cruce de piatră, ridicată în memoria unui erou căzut în anul 1943. Scrisul este ilizibil.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/07/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna_23.html

ÎȚI MULȚUMESC

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->