10893880887?profile=RESIZE_584x

Pârscov este o cumună din județul Buzău, care include și satele: Bădila, Curcănești, Lunca Frumoasă, Oleșești, Pârjolești, Robești, Runcu, Târcov, Tocileni, Tretieni și Valea Purcarului. Ea este situată în zona Subcarpaților de Curbură, pe malul stâng al râului, la confluența sa cu râul Bălăneasa. Prin comună trece șoseaua județeană DJ203L, care spre sud traversează râul Buzău și duce la Măgura (DN10), iar spre nord urcă pe valea Bălănesei spre Bozioru și Brăiești. Prin comună trece și calea ferată Buzău-Nehoiașu, pe care este deservită de gara Pârscov și de halta Bădila. La recensământul din anul 2011 comuna număra 5654 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 6068 locuitori) dintre care: români – 95,22%, romi – 1,13% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Pârscov astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 95,5% și restul – nedeclarată sau altă religie. Nouă obiective din comuna Pârscov sunt incluse pe lista monumentelor istorice de interes județean, trei dintre ele fiind situri arheologice:

  • În situl de la Bădila, aflat la 2 km nord-vest de școala din sat s-au descoperit o așezare din perioada Halstadt (secolele al XII-lea–al V-lea î.e.n.) și una din epoca migrațiilor (secolele al II-lea–al IV-lea e.n.).
  • La Pârscov, în centrul satului, se află urmele unei așezări aparținând culturii Monteoru din Epoca Bronzului (mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.).
  • Al treilea sit se află la Târcov, în punctul „Piatra cu Lilieci”, el cuprinzând o așezare din Epoca Bronzului și una fortificată geto-dacică, din perioada Latène (secolul I î.e.n.).
  • Patru obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură:
  • Biserica „Sfântul Nicolae” cu clopotnița ei, datând din 1884 se află în satul Lunca Frumoasă.
  • Casa cu fânar din Pârscov
  • Casa Gheorghe Tocileanu din Pârscov, datat 1920
  • casă în ruine din secolul al XVII-lea
  • Alte două obiective sunt clasificate ca monumente memoriale și funerare:
  • Casa memorială Vasile Voiculescu din satul Pârscov, datând de la începutul secolului al XX-lea
  • Crucea de la Runci, datată 1793, aflată la vest de satul Pârscov

10893880897?profile=RESIZE_400x

Lângă şcoala din localitatea Lunca Frumoasă se află monumentul eroilor, de forma unui obelisc cu cruce în vârf. O inscripţie ne precizează că, “Ridicatu-să acest monument în anul mântuirii 1935, în 18 ale lunii august, din iniţiativa Comitetului, cu concursul donatorilor şi al văduvelor de războiu”. Din comitetul pentru ridicarea monumentului, spune în continuare inscripţia, au făcut parte preotul Constantin Şerban, Dumitru Stătescu, Dumitru V. Mihalcea, Constantin C. Vrabie, Gheorghe F. Văduva şi Dumitru G. Popescu. Inscripţia de pe faţada monumentului spune că a fost ridicat drept “Cinstire şi veşnică pomenire eroilor din această comună morţi în războiul 1916-1918”, numele lor fiind înscrise pe monument, adăugându-se mai târziu şi cele ale eroilor morţi în cel de-al doilea război mondial.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/07/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->