11003269270?profile=RESIZE_400x Pătârlagele (în trecut Pătârlagi) este un oraș din județul Buzău (anul 2004), care include și localitățile: Mușcel, Poienile, Sibiciu de Sus, Stroiești, Valea Lupului, Valea Sibiciului, Valea Viei, Calea Chiojdului, Crâng, Fundăturile, Gornet, Lunca, Mănăstirea și Mărunțișu, ce este situat în Depresiunea Pătârlagele, pe cursul superior al râului Buzău. Orașul este străbătut de șoseaua națională DN10 care leagă Buzăul de Brașov, precum și de calea ferată Buzău- Nehoiașu, deschisă în 1908, care leagă Pătârlagele de Buzău, cale ferată pe care diferitele localități componente ale orașului sunt deservite de stațiile Mărunțișu, Pătârlagele și Valea Sibiciului. La recensământul din anul 2011 orașul număra 7304 locuitori, în scădere față de recesnământul anterior (anul 2002 – 8290 locuitori) dintre care: români – 95,83% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului buzoian Pătârlagele astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 95,72% și restul – nedeclarată sau altă religie. Prima atestare documentară a localității Pătârlagele datează din anul 1573 dar se pare că localitatea există încă din secolul al XII-lea. Nouă obiective din orașul Pătârlagele sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Buzău, ca monumente de interes local:

  • Trei situri arheologice: Dealul Burdușoaia – Sibiciul de Sus, Platoul Podei și de pe culmea Chichilău de la Valea Lupului și Valea Viei
  • Cinci monumente de arhitectură:
    • Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” (secolul al XVIII-lea) din satul Gornet;
    • Biserica „Sfinții Voievozi” (secolul al XIX-lea) din satul Mărunțișu;
    • Biserica „Nașterea Maicii Domnului” (1794) din satul Sibiciu de Sus;
    • Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” (1666) din Valea Muscelului;
    • Hanul vechi (1870–1875) din satul Poienile.
  • Un monument funerar - crucea de piatră din secolul al XIX-lea, aflată în grădina lui C. Ruptureanu din satul Lunca.

11003269292?profile=RESIZE_400x

In centrul localităţii Pătârlagele, pe partea dreaptă a şoselei Buzău-Braşov, a fost ridicat un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial. Pe un soclu în plan pătrat, în trepte, surmontat de un piedestal în formă de trunchi de piramidă, se înalţă statuia de bronz, rond-bosse, a unui militar român cu pieptul plin de decoraţii, semn al vitejiei de care a dat dovadă în luptă. La baza piedestalului, în rame profilate, sunt montate sculpturi din bronz care redau scene specifice campaniilor militare. Soclul a fost realizat de arhitectul V. Paşcanu, iar sculpturile aparţin sculptorului Dimitrie Măţăoanu. Pe spatele soclului, o inscripţie precizează că “S-a înălţat acest monument în 1928, luna iunie. Banii s-au adunat prin subscripţie publică din iniţiativa şi străduinţa generalului de divizie Ioan Jitianu”. Pe faţadă, o altă inscripţie ne spune că a fost ridicat în memoria “Celor care s-au jertfit pentru patrie”. Iniţial, monumentul a avut fixată o placă pe care erau înscrise numele eroilor căzuţi în Războiul de Reîntregire, care, în 1947 a fost profanată, placa fiind spartă şi înlăturată. Printre eroi se numără şi Constantin Şt. Stătescu, născut la 10 februarie 1881 la Gornet, învăţător la Sibiciu, mort în 1916 la Valea Călugărească şi reînhumat după 7 ani la biserica din satul natal. În locul ei s-a montat o placă din marmură albă cu următoarea inscripţie: "Eroii din comuna Pătârlagele care şi-au jertfit viaţa în luptele contra fascismului german, 1944-1945” Au fost înscrise doar numele a trei eroi din satul Valea Viei, consăteni ai primarului de atunci. 

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/08/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->