13464338499?profile=RESIZE_400x

Scorțoasa (în trecut, Policiori) este o comună din județul Buzău, care include și satele: Balta Tocila, Beciu, Dâlma, Deleni, Golu Grabicina, Grabicina de Jos, Grabicina de Sus, Gura Văii, Plopeasa și Policiori. Comuna se află în depresiunea Policiori din valea răului Sărățel, pe raza ei aflându-se o parte a rezervației Vulcanii Noroioși.Ea este traversată de șoseaua județeană DJ102F care o leagă de Berca la sud și de Mânzălești la nord. La recensământul din anul 2021 comuna număra 2452 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (2011 – 3076 locuitori) dintre care: români – 90,86%, romi – 1,88% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Scorțoasa astăzi s eprezintă aproximativ astfel: ortodocși – 91,88% și restul – nedeclarată sau altă religie. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Policiori, făcea parte din plaiul Pârscov al județului Buzău. Pe teritoriul actual al comunei Scorțoasa mai funcționau atunci, în aceeași plasă, și comunele Beciu și Grabicina. În anul 1925, cele trei comune au fost arondate plasei Sărățelu. În 1950, comunele au fost incluse în raionul Cărpiniștea (ulterior Beceni) al regiunii Buzău și apoi (după 1952) în raionul Buzău al regiunii Ploiești. În anul 1968, comunele Beciu și Grabicina au fost desființate și incluse în comuna Scorțoasa (care fusese astfel denumită după noua sa reședință), comună revenită la județul Buzău. Două obiective din comuna Scorțoasa sunt incluse în listam monumentelor istorice de interes județean:

  • sit arheologic reprezentat de o așezare aparținând culturii Monteoru din Epoca Bronzului (mileniile al III-le–al II-lea î.e.n.) și situat lângă satul Dâlma, în zona unui fost pichet de grăniceri de pe frontiera austro-ungară a României
  • moara Palcău din satul Dâlma, datând de la 1900 și fiind clasificată ca monument de arhitectură.

13464338693?profile=RESIZE_400x

La întretăierea unor uliţe din apropierea Primăriei comunei Scorțoasa, pe un mic deal, se află o troiţă care adăposteşte o cruce. O inscripţie pe o placă fixată pe postamentul troiţei spune: “Această sfântă cruce a fost ridicată în anul 1914 de sergentul erou Ion Bâsceanu, mort în luptele de la Mărăşeşti în ziua de 8.viii.1917. Restaurată azi 15.IV.1994 de fiii săi, locotenentcolonel Bâsceanu Mircea, veteran de război, decorat cu “Serviciul credincios clasa I”şi locotenent (r) Bâsceanu Ştefan, veteran de război, decorat cu “Serviciul credincios cu spade” şi nepoţii Petru şi Gabi Bâsceanu”. În interiorul acestei troiţe a fost instalat şi un monument ce cinsteşte pe “Eroii satului Scorţoasa căzuţi pe front”, pe soclul acestuia fiind îndemnul, “Aprindeţi o lumânare pentru eroii satului Scorţoasa !” În candela pusă să vegheze somnul eroilor a fost depus un document care precizează că, “Acest monument este ridicat şi inaugurat astăzi, 25 mai 1996, pentru cinstirea şi slava eroilor din satul Scorţoasa căzuţi în luptă, atât în primul război mondial, 1916-1918, cât şi în cel de-al doilea război mondial, 1941-1945, din iniţiativa şi cheltuiala fraţilor locotenent-colonel în rezervă Bâsceanu Mircea, veteran de război şi locotenent în rezervă Bâsceanu Ştefan, veteran de război, ajutaţi de familia Mirea Pavel”. Numele eroilor sunt înscrise pe monument.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/04/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->