11010233652?profile=RESIZE_400x

Pătârlagele (în trecut Pătârlagi) este un oraș din județul Buzău (anul 2004), care include și localitățile: Mușcel, Poienile, Sibiciu de Sus, Stroiești, Valea Lupului, Valea Sibiciului, Valea Viei, Calea Chiojdului, Crâng, Fundăturile, Gornet, Lunca, Mănăstirea și Mărunțișu, ce este situat în Depresiunea Pătârlagele, pe cursul superior al râului Buzău. Orașul este străbătut de șoseaua națională DN10 care leagă Buzăul de Brașov, precum și de calea ferată Buzău- Nehoiașu, deschisă în 1908, care leagă Pătârlagele de Buzău, cale ferată pe care diferitele localități componente ale orașului sunt deservite de stațiile Mărunțișu, Pătârlagele și Valea Sibiciului. La recensământul din anul 2011 orașul număra 7304 locuitori, în scădere față de recesnământul anterior (anul 2002 – 8290 locuitori) dintre care: români – 95,83% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului buzoian Pătârlagele astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 95,72% și restul – nedeclarată sau altă religie. Prima atestare documentară a localității Pătârlagele datează din anul 1573 dar se pare că localitatea există încă din secolul al XII-lea. Nouă obiective din orașul Pătârlagele sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Buzău, ca monumente de interes local:

  • Trei situri arheologice: Dealul Burdușoaia – Sibiciul de Sus, Platoul Podei și de pe culmea Chichilău de la Valea Lupului și Valea Viei
  • Cinci monumente de arhitectură:
    • Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe” (secolul al XVIII-lea) din satul Gornet;
    • Biserica „Sfinții Voievozi” (secolul al XIX-lea) din satul Mărunțișu;
    • Biserica „Nașterea Maicii Domnului” (1794) din satul Sibiciu de Sus;
    • Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” (1666) din Valea Muscelului;
    • Hanul vechi (1870–1875) din satul Poienile.
  • Un monument funerar - crucea de piatră din secolul al XIX-lea, aflată în grădina lui C. Ruptureanu din satul Lunca.

11010233666?profile=RESIZE_400x

În curtea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Muscel, s-a ridicat un monument-cruce, cu o coroană ce-i uneşte braţele, din piatră, „În memoria eroilor căzuţi în războiul de întregire 1916-1918. Donată de Mitu Ciobanu cu soţia sa Paraschiva. 1936”. Lateral dreapta şi pe spatele crucii sunt înscrise numele eroilor satului, iar lateral stânga sunt înscrise numele eroilor din satul Fundătura.

11010233852?profile=RESIZE_400x

În faţa bisericii cu hramul “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Valea Sibiciului, se află un monument cruce, din marmură, cu un mic soclu, susţinut de un postament din ciment mozaicat, “Ridicat în memoria eroilor de Drugea Mihai”. Pe faţada monumentului sunt înscrişi “Eroii neamului căzuţi în luptele pentru apărarea patriei”, din Războiul de Neatârnare şi Războiul de Reîntregire, cum precizează inscripţia.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/08/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->