Mânzălești, în trecut și Mânzălești-Mănești, este o comună din județul Buzău care include și satele Beșlii, Buștea, Cireșu, Ghizdița, Gura Bădicului, Jghiab, Plavățu, Poiana Vâlcului, Satu Vechi, Trestioara, Valea Cotoarei și Valea Ursului. Comuna se află în nordul județului, în Munții Buzăului, pe valea râului Slănic, fiind deservită de șoseaua județeană DJ203K, care o leagă spre sud de Cernătești
și Mărăcineni, și spre nord de Lopătari. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2591 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3026 locuitori), dintre care: români – 98,03% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Mânzălești astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 97,99% și restul – nedeclarată sau altă religie. Trei obiective din comuna Mânzălești sunt incluse în lista monumentelor istorice de interes județean, ca monumente de interes local. Toate sunt din categoria monumentelor de arhitectură: casa Stana Coman din satul Gura Bădicului (datată începutul secolului al XX-lea); casa Radu Cristea din satul Jghiab, din aceeași perioadă; și Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Găvanu din satul Plavățu, construită în 1828.
Lângă biserica satului Beșlii, având cu hramul “Sfinţii Voievozi”, în cimitir, pe un vârf de deal, se află o cruce de lemn decorată cu motive geometrice şi religioase sculptate, aşezată pe un postament de piatră. Inscripţia ne spune că a fost ridicată în memoria “Eroilor morţi în războiul reîntregirei 1916-1918”. Pe spatele crucii este înscris îndemnul, “Să păstraţi ce v-am lăsat noi!”, adică România Mare, ceea ce nu s-a putut realiza, România Mare dispărând în teribilul an 1940. Pe cruce au fost înscrise iniţial doar numele eroilor jertfiţi în primul război mondial, iar mai târziu au fost înscrişi şi cei care au căzut în cel de al doilea război mondial. Pe stâlpii care susţin crucea sunt înscrise şi numele a 34 veterani de război.
La intersecţia dintre drumul judeţean şi cel ce face legătura cu satul Valea Cotoarei s-a ridicat, după 1990, o cruce din ciment aşezată pe un soclu masiv pe care a fost săpată următoarea inscripţie: “Sfânta cruce a ridicat-o av. Nicu Păun, supravieţuitor, în memoria luptătorilor contra comunismului din Buzău, după 1948, fiindcă au refuzat să renunţe la idealul lor. Doamne, primeşte-i în împărăţia Ta!”. Această cruce, sfințită la data de 28 august 1999 a fost ridicată în memoria grupului învățătorului Ion constantinescu, împușcat de către Securitate în munți. Tot pe soclu sunt înscrise numele luptătorilor anticomunişti, cu precizarea locului unde au pierit.
Aceştia sunt: Cocinescu Gheorghe, viticultor din Finţeşti; Constantin Elena, din Năeni, moartă la Mislea; Constantinescu Iancu, avocat, mort la canal; profesorul atomist George Manu, mort la Aiud; Ialomiţeanu Ovidiu, avocat, mort la canal; Iliescu Eugen, profesor la Cândeşti, ucis la Gherla; Negulescu Vică, avocat, mort la Jilava; Popescu Constantin, magistrat din Buzău, ucis la Ministerul de Interne; Vişan Ion, învăţător, mort la canal; Vrapciu Constantin, avocat, mort la canal.
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/08/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html
Răspunsuri