Gălbinași (în trecut, Tăbărăști) este o comună din județul Buzău care include și satele: Bentu și Tăbărăști. Comuna Gălbinași este amplasată in partea de sud-est a județului Buzău, într-o zona de câmpie, găsindu-se în zona de influență a râurilor Buzău și Călmățui. Comuna este străbătută de șoseaua națională DN2B care leagă Buzăul de Brăila, șosea din care se ramifică pe teritoriul comunei drumul județean DJ204D, care o leagă de Țintești. Prin comună trece și calea ferată Buzău – Brăila, pe care este deservită de stațiile Tăbărăști, Tăbărăști Sud și Bentu. Din punct de vedere geografic teritoriul comunei reprezintă o zonă de pietrișuri și nisipuri, aparținând bazinului hidrografic al Buzăului, sub influența râului Călmățui. Pietrișurile existente sub nisipurile actuale sunt de tip carpatic și subcarpatic, ceea ce dovedește că pe aici a curs cândva râul Buzău. Altitudinea în zona comunei Gălbinași are valori cuprinse între 65 și 75 metri. Teritoriul comunei aparține structurii geomorfologice majore Câmpia Română Orientală, respectiv partea centrală a acesteia, denumită Câmpia Buzău-Călmățui. Sub aspect climatologic temperatura medie multianuală este de +10 grade C, maxima absolută fiind de +39.8 grade C, iar minima absolută de -29,69 grade C. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4116 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4067 locuitori), dintre care: români – 93,68%, romi – 2,93% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoine Gălbinași astăzi se prezintă astfel: ortodocși – 96,5% și restul – nedeclarată sau altă religie. 

În satul Gălbinaşi există două monumente ridicate în memoria eroilor, lângă biserică. Unul a fost ridicat în anul 1994, preot fiind Pleşa Ion. Este un obelisc cu cruce în vârf, aşezat pe un soclu de formă pătrată şi un postament în trepte. Inscripţia de pe faţadă arată că a fost ridicat pentru “Eroii patriei, comuna Gălbinaşi, judeţul Buzău, căzuţi în primul război mondial, 1916-1918”. Pe o placă de metal montată pe monument sunt înscrise numele eroilor pieriţi în cele două războaie mondiale. Pe soclu se poate vedea portretul în relief al eroului Călin Constantin, mort în anul 1944. A fost sfinţit în prezenţa sătenilor şi veteranilor de război la 20 mai 1999, de ziua Înălţării Domnului.

Al doilea monument a fost ridicat în anul 2001 şi reprezintă o statuie a unui ostaş român cu arma în cumpănire, aşezat pe un soclu din ciment, în trepte, de formă pătrată. Pe plăci de marmură sunt săpate inscripţile: “Donat de familia Călin”, după care urmează numele membrilor familiei; “Eroi căzuţi pe câmpul de luptă 1916-1918” şi “Eroi căzuţi pe câmpul de luptă 1940-1944”.

*** 

https://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/08/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->