Mânzălești, în trecut și Mânzălești-Mănești, este o comună din județul Buzău care include și satele Beșlii, Buștea, Cireșu, Ghizdița, Gura Bădicului, Jghiab, Plavățu, Poiana Vâlcului, Satu Vechi, Trestioara, Valea Cotoarei și Valea Ursului. Comuna se află în nordul județului, în Munții Buzăului, pe valea râului Slănic, fiind deservită de șoseaua județeană DJ203K, care o leagă spre sud de Cernătești
și Mărăcineni, și spre nord de Lopătari. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2591 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3026 locuitori), dintre care: români – 98,03% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Mânzălești astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 97,99% și restul – nedeclarată sau altă religie. Trei obiective din comuna Mânzălești sunt incluse în lista monumentelor istorice de interes județean, ca monumente de interes local. Toate sunt din categoria monumentelor de arhitectură: casa Stana Coman din satul Gura Bădicului (datată începutul secolului al XX-lea); casa Radu Cristea din satul Jghiab, din aceeași perioadă; și Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Găvanu din satul Plavățu, construită în 1828.
În faţa sediului Primăriei comunei Mânzălești, din iniţiativa primarului, profesor Dumitru Cristea, a fost ridicat un monument cu o arhitectură modernă, constituit din două coloane cu formă neregulată şi care închid o cruce, sprijinite pe un postament larg în trepte. Pe coloana din partea dreaptă este aşezat un vultur cu aripile desfăcute. Pe faţa celor două coloane sunt montate plăci pe care au fost înscrise numele eroilor comunei, imediat după versul “Eroi au fost, eroi sunt încă”. Monumentul este flancat de două tunuri şi două drapele ale României şi este protejat de un zid de piatră pe care se sprijină un gărduţ de lemn. Placa montată pe postament conţine următoarea inscripţie: “Ridicat la 9 mai 2002 cu sprijinul sponsorilor Cocoşatu Ninel, Blăgoi Gheorghe, Nicolae Emil, Tudorancea Grigore, Moglan Constantin, Lupu Maria, Dorosneac Dimitrie, Arion Ion, Teodorescu Maria, Nae Vasile, Rădulescu Ion, Costea Nicolae, Cimpoiaşu Mircea, Năstase Stere, Munraim Constantin. Proictant, inginer Constantin Cornelia. Iniţiator, profesor Dumitru Cristea”.
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/08/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html
Răspunsuri