Merei este o comună din județul Buzău, care include și satele: Ciobănoaia, Dealul Viei, Dobrilești, Gura Sărății, Izvoru Dulce, Lipia, Nenciulești, Ogrăzile, Sărata-Monteoru și Valea Puțului Merei. Extremitatea sudică a comunei este aproape de zona străbătută de șoseaua națională DN1B (Buzău – Ploiești). Acolo, lângă Popasul Merei aflat pe drumul național, DN1B se intersectează cu șoseaua județeană DJ203G, care duce spre sud-est la Stâlpu și Costești și spre nord peste dealul Istrița la Tisău și apoi peste dealul Ciolanu la Măgura. În Merei, acest drum se intersectează cu altă șosea județeană, DJ205, care o leagă spre est de Vernești și spre est de Pietroasele și Breaza. La recensământul din anul 2011 comuna număra 6803 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 7251 locuitori), dintre care: români – 92,44%, romi – 3,79% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Merei astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 94,82%, adventiști de ziua a șaptea – 1,16% și restul – nedeclarată sau altă religie. Cel mai vechi lăcaș de cult de pe teritoriul comunei este biserica Sf. Pantelimon din satul Ciobănoaia, construită din lemn în secolul al XVIII-lea de către căpitanul Constantin Bencescu și soția sa, Stana. Localitatea Sărata Monteoru este o stațiune balneară, cunoscută pentru băile sărate și băile de nămol de acolo. În stațiune există o unitate de tratament balnear a Ministerului Muncii, precum și mai multe locuri de cazare (pensiuni, campinguri). În localitate se poate vizita parcul dendrologic amenajat în curtea vilei Monteoru, fost proprietar al stațiunii, precum și mina de petrol unică în Europa și situl arheologic de pe dealul Cetățuia. Pe raza comunei sunt mai multe obiective istorice dintre care amintesc:

  • Vila Monteoru, monument istoric din stațiunea Sărata-Monteoru, comuna Merei.
  • Situl arheologic de interes național din zona Dealul Cetățuia-Poiana Scorușului, unde s-a descoperit o mare așezare cu necropolă din Epoca Bronzului (mileniul al III-lea–al II-lea î.e.n.).
  • Alte nouăsprezece obiective incluse pe lista monumentelor istorice de interes județean dintre care:
    • Nouă dintre acestea sunt situri arheologice:
    • Cinci sunt monumente de arhitectură:
      • biserica de lemn „Sfântul Pantelimon” de la Ciobănoaia datând din secolul al XVIII-lea;
      • pivnița brâncovenească de la sfârșitul secolului al XVII-lea din satul Izvoru Dulce;
      • biserica „Sfânta Troiță” cu clopotnița, din același sat (construită la 1813);
      • mina de petrol de la Sărata Monteoru (1874)
      • ansamblul „Băile Monteoru” cuprinzând bazinele vechi (1888–1895) și vila Monteoru (1903).
    • Alte cinci monumente sunt clasificate ca monumente memoriale și funerare, toate fiind vechi cruci de piatră răspândite pe teritoriul comunei:

În faţa Primăriei comunei Merei se înalţă monumentul eroilor, construit în anul 1935, de către Societatea Culturală “Înfrăţirea” Merei. Monumentul este aşezat pe un soclu de formă dreptunghiulară şi este format din cinci blocuri de ciment suprapuse, de care este fixat un semicilindru care susţine un vultur din bronz cu aripile desfăcute. Pe semicilindru este săpată inscripţia: “În amintirea eroilor noştri jertfiţi în războiul pentru întregirea neamului 1916-1919”. În spate este montată o placă cu inscripţia “Eroi ai neamului 1916-1919 din Ogrăzi şi Merei”, după care urmează numele celor 113 eroi. Pe soclu, sunt înscrise versurile poetului Dem. Gh. Ştefănescu: “Voi, bravi eroi, cu vitejie pe altarul ţării aţi murit / Făcând să nască o Românie din pieptul vostru de granit. / În amintirea voastră scumpă s-a ridicat acest simbol / Vă vom urma fără de frică spre a plăti acest obol. / Având ca pildă jertfa voastră, pe sfânta cruce vă jurăm / Că din moşie nici o palmă la nimeni noi n-o să lăsăm.” Dintre eroi se cuvine să amintim pe sublocotenentul Ioniţă Gheorghe, învăţător, născut la Ogrăzi, în 1893, căzut prizonier în urma atacului de la Prunaru, răpus de tifos în lagărul de prizonieri de la Sliven, Bulgaria, la 5 decembrie 1917.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/08/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna_23.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->