Mihăilești este o comună din județul Buzău, care include și satele: Colțăneni, Mărgineanu și Satu Nou, ce este situată în sudul județului, în Câmpia Română, fiind traversată prin extremitatea estică (prin satul de reședință) de șoseaua națională DN2. Pe teritoriul comunei, la sud de satul Mihăilești, din această șosea se desprinde șoseaua județeană DJ203C, care o leagă de localitățile Florica, Brădeanu și Pogoanele. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2084 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2136 locuitori), dintre care: români – 69,72%, romi – 26,91% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Mihăilești astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 92,85%, adventiști de ziua a șaptea – 3,79% și restul – nedeclarată sau altă religie. Cea mai veche așezare a comunei este satul Mărgineanu, datând de pe la 1600, în vreme ce satele Mihăilești și Colțăneni au apărut după anul 1830. 

În cimitirul aflat împrejurul bisericii cu hramul “Sfinţii Voievozi” din localitatea Mihăilești, se găsesc mai multe cruci din piatră, cu morminte false, care pomenesc numele unor eroi, pomelnicul acestora păstrându-se la biserică. În anul 2007 a fost ridicat un frumos monument aflat în faţa bisericii, în formă de cruce, din marmură, pe faţa căruia este inscripţia “Eroii comunei Mihăileşti. Erou de mii de ori, erou este acela ce se bate şi moare pentru bazda lui şi pentru libertate”, sub care sunt trecute numele eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale. Pe spatele monumentului este inscripţia “Eroii parohiei Mihăileşti, judeţul Buzău” numele preotului, Belşiu Romeo, al primarului, Stan M. Stan, al cântăreţului, Şerban Marian şi al viceprimarului, Moraru Florinel, din iniţiativa cărora s-a ridicat.

Monumentul de pe marginea drumului european E85, de pe raza comunei Mihailești, amintește de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu, ce a avut loc în dimineața zilei de 24 mai 2004. În urma acestei explozii s-au înregistrat 18 morți și 13 răniți. Camionul s-a răsturnat pe marginea drumului și pentru a împiedica deflagrația încărcăturii mai mulți pompieri militari din Buzău au intervenit. La fața locului s-au adunat și câțiva localnici “gură cască” dar și doi reporteri ai televiziunii Antena 1 Buzău, dornici să își facă meseria transmițând operativ de la fața locului. Urmare a vreunei scântei, a scurgerii de combustibil din rezervoarele camionului, în contact cu azotat de amoniu, s-a declanșat o puternică explozie în urma căreia a rezultat un uriaș crater și au pierit șapte pompieri, cei doi jurnaliști și nouă localnici. S-a apreciat că pompierii și jurnaliști pieriți au cazut la datorie ca adevărați eroi. În memoria lor Primăria comunei Mihăilești și Unitatea de pompieri din Buzău au ridicat monumentul de mai sus. Se cuvine să enumăr aici numele acestor eroi: maiorul post mortem Doru-Mihai Mihalache, sublocotenentul post-mortem Romeo Necula, sublocotenentul post-mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenentul post-mortem Nicolae Jianu, sublocotenentul post-mortem Silviu Stan, sublocotenentul post-mortem Georgian Medeleanu, sublocotenentul post-mortem Florentin Valentin Oprea, jurnalista Elena Popescu şi jurnalistul Ionuţ Barbu, corespondenţi ai televiziuni Antena 1. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/09/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->