Movila Banului, în trecut – Cioranca, este o comună din județul Buzău, care include și satele: Cioranca și Limpeziș, fiind situată în sudul județului, într-o zonă de câmpie, pe malul stâng al râului Sărata. Comuna este traversată, prin satele Cioranca și Limpeziș, de șoseaua națională DN2, care leagă Buzăul de București prin Urziceni. Prin satul de reședință trece șoseaua județeană DJ203C, care o leagă de Amaru, spre sud-vest, și de Pietroasele, spre nord-est.  La recensământul din anul 2011 comuna număra 2726 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2813 locuitori), dintre care: români – 88,04%, romi – 7,66% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Movila Banului, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 91,15%, adventiști de ziua a șaptea – 4,21% și restul –  nedeclarată sau altă religie. Toate satele comunei sunt formate în secolul al XIX-lea, satul Cioranca fiind fondat de Grigorie Costescu la 1831, Movila Banului de avocatul Matache Pandelescu, supraveghetorul moșiilor Mănăstirii Văcărești la 1854, iar satul Limpeziș fiind format prin împroprietărirea însurățeilor la 1882. În anul 1968, comuna a căpătat componența actuală, după ce comuna Limpeziș a fost desființată și inclusă în comuna denumită acum Movila Banului după noua reședință, și arondată județului Buzău, reînființat. Trei obiective din comuna Movila Banului sunt incluse pe lista monumentelor istorice de interes local:

  • așezarea din epoca medievală timpurie aparținând culturii Dridu (secolele al IX-lea–al XI-lea) de la Cioranca
  • așezarea din epoca migrațiilor aparținând culturii Cerneahov (secolele al III-lea–al IV-lea e.n.) din zona „Movila Țiganului” de lângă Limpeziș.
  • Crucea de piatră din curtea lui Ioniță Florea din satul Movila Banului – monument memorial sau funerar.

Lângă biserica satului Movila Banului, având hramul “Cuvioasa Parascheva” se înalţă un monument în formă de obelisc, ce are în vârf o cruce şi un vultur. Pe soclu sunt încrustate însemnele armatei. Inscripţia arată că a fost ridicat în cinstea “Eroilor din comuna Movila Banului”. Pe monument sunt înscrise numele eroilor căzuți pentru patrie.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/10/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->