În data de 5 septembrie 2022 Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu. Aversul monedei redă portretul pictorului Gheorghe Petrașcu și inscripția „150 DE ANI DE LA NASTERE” suprapuse pe o paletă de pictură, numele acestuia și anii între care a trăit „1872-1949”. Reversul monedei prezintă un fragment dintr-o pictură a lui Gheorghe Petrașcu, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României.

10800768864?profile=RESIZE_400x

Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: metal-compoziție – argint, puritatea – 99,9%, valoarea – 10 lei, data emiterii – 5 septembrie 2022, forma – rotundă, diametrul – 37 milimetri, greutatea – 31,103 grame, cantul - zimțat, calitatea – proof, tiraj – 5000 exemplare și prețul unitar de achiziție de la ghișeele BNR fără TVA – 450 lei.

10800769658?profile=RESIZE_400x

Gheorghe Petrașcu, nume real - Gheorghe Petrovici, a fost un pictor și academician român, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și priveliștilor, prinse în mediul lor imediat, ce s-a născut la data de 1 decembrie 1872 la Tecuci, județul Galați și a decedat la data de 1 mai 1949 la București. El arată de tânăr înclinații artistice, făcând primele studii la Universitatea Națională de Arte București. La recomandarea lui Nicolae Grigorescu primește o bursă pentru a se perfecționa în străinătate. După un scurt timp petrecut la Munchen, pleacă la Paris, unde se înscrie la Academia Julian și lucrează în atelierul lui Bouguereau. De la prima sa expoziție personală la Ateneul Român (1900), este remarcat de scriitorii Barbu Ștefănescu Delavrancea și Alexandru Vlahuță, care îi cumpără câte o lucrare. Cu o pasiune nestăvilită, pictează peisaje, atât în țară, cât și în străinătate. În peisajele sale, lumina nu șterge contururile ca la impresioniști, dimpotrivă, arhitecturile rectilinii se impun printr-o impresie de soliditate. Din acest punct de vedere, peisajele venețiene demonstrează cel mai bine anticonformismul lui Petrașcu. Artistul rezistă interpretărilor tradiționale, în care peisajul orașului pe lagună nu era decât un pretext pentru a analiza interferența vibrațiilor luminoase, în eternă schimbare pe apă, pe zidurile colorate și în aerul pur. O dată cu trecerea timpului, opera pe care Gheorghe Petrașcu a lăsat-o posterității, circa trei mii de tablouri și multe lucrări de grafică, s-a constituit într-o zestre de artă plastică asupra căreia s-au făcut fel și fel de observații care mai de care mai diferite. Gheorghe Petrașcu s-a căsătorit în anul 1913 cu Lucreția C. Marinescu. A avut doi copii, pe Mariana, viitoarea graficiană, și pe Gheorghe (Pichi) Petrașcu, cel care a devenit arhitect. După cum se știe, Gheorghe Petrașcu a avut de-a lungul întregii cariere artistice cincisprezece expoziții personale ce au fost programate cu o oarecare regularitate, fapt pentru care pictorul reprezintă pentru România un caz unic.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->