Produsul de mai sus este o medalie aparte realizată de firma privată orădeană Alex Sztankovits și a fost conferită participanților și sau câștigătorilor la competiția Roumanian Kendo Cup (Cupa României la Kendo) desfășurată în localitatea prahoveană Blejoi.
În anul 1990 japonezul Tsushima Kanji a început predarea kendo-ului pentru prima oară în România, iar în perioada 1991-1992 Federatia Romana de Scrimă a dat cadrul legal pentru practica de kendo. Din anul 1993 şi până 1997 kendo a fost organizat şi practicat în cadrul Federaţiei Române de Karate Tradiţional şi Discipline Asociate. În anul 1998 şi până 2013 kendo devine un departament al Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contanct (FRAMC), iar în 2013 au început demersurile pentru înfiinţarea Federaţiei Române de Kendo. Kendō înglobează esența artelor marțiale japoneze. Se practică de către kendoka purtând o îmbrăcăminte în stil tradițional japonez și o armură pentru protecție numită bogu. Ca arme se folosește unul (sau două) shinai - imitație de sabie realizată din fâșii de bambus. Antrenamentul de kendō este foarte „gălăgios” prin comparație cu alte arte marțiale sau sporturi pentru că un kendōka folosește strigătul, kiai pentru a-și exprima spiritul gata de luptă, însoțit de o mișcare a corpului hotărâtă înainte. Luptătorii de kendo au ca scop:
- Modelarea minții și corpului
- Cultivarea unui spirit sănătos, printr-un antrenament corect și susținut
- Prețuirea politeții și onoarei dintre oameni.
- Asocierea cu alții cu sinceritate, și totdeauna urmărirea educării de sine.
***
Blejoi (în trecut, Strâmbeni-Blejoi) este o comună din județul Prahova, care include și satele: Ploieștiori și Țînțăreni și este situată la nord și nord-est de Ploiești, pe malul drept al Teleajenului, fiind străbătută de șoseaua națională DN1B (Ploiești - Buzău). Prin comună trece și calea ferată Ploiești Sud – Măneciu, pe care este deservită de stația Blejoi. La recensământul din anul 2021 comuna număra 9254 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2011 – 8575 locuitori), dintre care: români – 89,46% și restul – necunoscută sau alte etnii. Componența confesională a comunei prahovene Blejoi astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 84,7%, creștini după evanghelie – 2,11% și restul – necunoscută sau alte religii. În anul 1902 comuna număra 998 locuitori și făcea parte din plasa Târgșor. În 1925, Anuarul Socec menționează comuna Blejoi în aceeași plasă, dar numărând 1596 locuitori. După reforma administrativă din 1950, au fost arondate orașului regional Ploiești, reședința regiunii Prahova și apoi a regiunii Ploiești. După reintroducerea județelor în 1968, comuna a primit statut de comună suburbană a municipiului Ploiești. Atracțiile turistice ale comunei sunt:
- Biserica de lemn “Sfântu Nicolae” și “Adormirea Maicii Domnului” (secolul al XVIII-lea – monument istoric de interes național)
- Vila Constantin Comăneanu și ruinele Bisercii Sf Visarion – (monumente de arhitectură d eintees local)
Aici au trăit o vreme: Geo Bogza (1908 - 1993) academician, autor, jurnalist, poet, publicist, scriitor și Radu Tudoran (1910 – 1992) scriitor.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/06/mo-m-on-58.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri