Liga Campionilor UEFA (engleză UEFA Champions League; cunoscută inițial drept Cupa Europei, apoi numită Cupa Campionilor Europeni până în 1992), abreviată deseori UCL, este prima competiție fotbalistică inter-cluburi europeană ca valoare, fiind organizată de UEFA. Real Madrid este cel mai de succes club din istoria competiției, câștigând trofeul de paisprezece ori, inclusiv primele 5 ediții. Cluburile spaniole au cele mai multe trofee cumulativ (19), urmate de cele, engleze și italiene (câte 12). Competiția a fost câștigată de 22 de cluburi diferite de-a lungul timpului, 12 dintre care au câștigat-o de mai multe ori. De când competiția și-a schimbat denumirea și structura în 1999, Real Madrid este unicul club care a reușit să câștige în trei ediții consecutive trofeul. Campiona sezonului 2022 – 2023 este Manchester City, care s-a impus în finală cu scorul de 1-0 în fața celor de la Inter prin golul marcta de Rodri în minutul 68. Steaua București a fost prima echipă din estul Europei care a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni în anul 1986, impunându-se cu 2-0, după executarea loviturilor de departajare, în fața echipei FC Barcelona. Cu acea ocazie, portarul Stelei, Helmuth Duckadam a intrat în cartea recordurilor reușind să apere patru penalty-uri consecutiv. În anul 1989, Steaua a ajuns din nou în finală, dar a pierdut cu 4-0 în fața lui AC Milan. Tot Steaua a mai reușit o calificare în semifinale, în 1988, fiind atunci eliminatǎ de Benfica Lisabona (0-0 acasǎ și 0-2 în deplasare). Alte performanțe notabile au fost obținute de Dinamo București, ajunsă în semifinale în 1984 (0-1 în deplasare și 1-2 acasă cu FC Liverpool) și de Universitatea Craiova, care a fost prima echipă românească calificată în sferturile de finală ale competiției, în anul 1981 (0-2 acasă și 1-1 în deplasare cu Bayern Munchen).
***
Trofeul Ligii Campionilor, (Champions League) de asemenea cunoscut și ca Cupa Campionilor Europeni, se acordă anual de către UEFA clubului de fotbal care câștigă Liga Campionilor UEFA. Trofeul este transferabil, la finele sezonului următor de UEFA Champions League, deținătoarea lui actuală îl returnează forului UEFA, ca aceasta la rândul său să-l înmâneze noii campioane europene inter-cluburi. Aceasta este a 6-a cupă la număr. Conform unei reguli introduse de UEFA în sezonul 1968-1969, clubul care câștigă Liga Campionilor de 5 ori, sau 3 ori consecutiv, poate să-și păstreze trofeul pentru totdeauna. Până în prezent doar cinci cluburi dețin în posesie permanentă trofeul Ligii Campionilor:
- Real Madrid - după cinci câștiguri consecutive între 1956 – 1960
- Ajax Amsterdam - după cel de-al treilea câștig consecutiv în 1973
- Bayern Munchen - după cel de-al treilea lor câștig consecutiv în 1976
- A C Milan - după obținerea a cinci titluri - 1994
- F C Liverpool - după obținerea a cinci titluri - 2005
- F C Barcelona – după obținerea a cinci titluri – 2011
Trofeul Champions League costă aproximativ 9700 euro, cântărește 7,5 kilograme și are o înălțime de 73,5 centimetri.El a fost modelat de elvețianul Jorg Stadelmann, în anul 1967, după o muncă aproximativă de 340 de ore.
***
Fotbal Club Steaua București, cunoscut ca Steaua București sau simplu Steaua, este un club de fotbal românesc, care evoluează în liga I. Este clubul românesc cu cel mai mare succes fotbalistic pe plan național și internațional. De-a lungul istoriei, Steaua a câștigat cele mai multe campionate, cupe și supercupe ale României. La data scrierii prezentului articol - noiembrie 2012 - palmaresul naţional al clubului este următorul: 23 de titluri de Campioană naţională, 21 de Cupe ale României şi 5 Supercupe ale României. Steaua a fost prima echipă din estul Europei și singura din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, și a doua echipă est-europenă și singura din România care are în palmares Supercupa Europei. Fondat pe 7 iunie 1947 ca „ASA București” (Asociația Sportivă a Armatei București), clubul și-a schimbat de mai multe ori numele, până la stabilirea numelui „Steaua” în anul 1961. Din punct de vedere istoric, Steaua este cunoscut ca și clubul sportiv al Armatei Române. Cu toate acestea, departamentul de fotbal s-a separat de clubul sportiv în anul 1998. Din acel moment, singurele legături ale clubului de fotbal cu Armata sunt tradiția istorică și stadionul Ghencea, care încă este proprietatea Ministerului Apărării Naţionale. De-a lungul timpului, echipa a avut mai multe steme, datorită diferitelor schimbări de proprietari și de regimuri. Culorile tradiţionale ale clubului sunt roşu şi albastru. Steaua a jucat multe meciuri pe stadionul Ghencea, inaugurat în anul 1974 şi care are capacitatea de 28365 locuri. Ultimile meciuri ale Stelei s-au desfăşurat pe ultramodernul stadion Arena naţională, construit pe locul vechiului stadion 23 August. Deasupra am postat stemele (logourile) clubului de fotbal STEAUA Bucureşti, de-a lungul timpului. Pe stadionul barcelonez arhiplin “Ramon Sanchez Pizjuan”, în care suporterii catalani au creat pe întreaga durată a meciului o atmosferă incendiară, jucătorii Stelei au rezistat presiunii create ajungând la loviturile de 11 metri, unde fantasticul Duckadam, care ulterior a ajuns în 'Cartea Recordurilor', a apărat toate cele patru execuţii ale jucătorilor spanioli, iar Lăcatuş şi Balint au punctat pentru acel uriaş triumf. Şi-au adus aportul la acea izbândă, elogiată în presa din întreaga lume, jucători de o valoare incontestabilă: Duckadam-Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu-Bălan, Majaru, Balint, Boloni-Lăcătuş Piţurcă, echipa de bază din acel meci. Dar şi Radu II, Iordănescu, Stângaciu, Pistol, T. Stoica, suspendat în acel meci. În marea lor majoritate, după Decembrie '89, au evoluat la echipe din campionate puternice ale bătrânului continent. De asemenea, trebuie amintită conducerea tehnică, formată din Emeric Ienei şi Anghel Iordănescu, şi conducerea administrativă, formată din Ion Alexandrescu şi Constantin Dănilescu. Ei au fost cei care prin competenţă şi profesionalism au dus la această extraordinară victorie a fotbalului românesc.
***
Manchester City Football Club, cunoscut ca Manchester City sau simplu Man. City este un club de fotbal din orașul englez Manchester. Sub conducerea lui Pep Guardiola, Manchester City câștigă Liga Campionilor în sezonul 2022-2023, primul trofeu din istoria clubului și devine a doua echipa engleză (după Manchester United) care reușește tripla într-un sezon (2022-2023). Manchester City Footbal Club a luat ființă în anul 1880 sub numele St. Mark's West Gorton la inițiativa membrilor bisericii St. Mark's Church of England, West Gorton, din localitate. Pe fondul unui șomaj ridicat au apărut probleme sociale foarte mari ca alcolismul și violența între anumite bande. Arthur Connell (rectorul Bisericii St. Mark) și fiica acestuia Anne Connel s-au implicat în reducerea acestor probleme și prin urmare au creat un club de cricket în 1875. În 1880 doi paznici ai bisericii St Mark -William Beastow și Thomas Goodbehere- au creat și o echipă de fotbal numită "St. Mark's West Gorton". Uneori aceasta era numită West Gorton (St Mark's). În 1884, clubul a fuzionat cu o altă echipă Gorthon Athletic, însă această fuziune a durat câteva luni. West Gorton se va numi Gorton Association Football Club, iar Gorton Athletic va deveni West Gorton Athletic. În 188 Gorton A.F.C. a devenit un club profesionist, mutându-se pe Stadionul Hyde Road, ceea ce a condus la schimbarea numelui în Ardwick Association Football Club pentru a reflecta noua locație din partea de est a orașului. În 1891 Ardwick A.F.C. reușește să cucereacă primul trofeu Manchester Cup învingând echipa concitadină Newton Heath LYR. La 16 aprilie 1894 Ardwick A.F.C. devine Manchester City Football Club, fiind companie înregistrată. Cea mai de succes perioadă a clubului a fost la finalul anilor 1960 și începutul anilor 1970 când a câștigat campionatul, Cupa Angliei și Cupa Cupelor, toate trofeele sub conducerea antrenorilor Joe Mercer și Malcolm Allison. De la Cupa Ligii câștigată în 1976, clubul nu a mai obținut niciun trofeu important. Mai mult, declinul clubului a consemnat și două retrogradări din primul eșalon în anii 1990, în sezonul 1998-99 ajungând până în al treilea eșalon al fotbalului englez, pentru prima dată în istoria clubului. În 2008, echipa a fost cumpărată de un consorțiu de firme din Abu Dhabi care a investit sume importante de bani în aducerea de jucători noi (în vara anului 2009 au fost plătite peste 100 de milioane de lire sterline pentru transferuri). Din 2003, echipa evoluează pe Stadionul City of Manchester, arenă cu o capacitate de 47.826 de locuri.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/05/serpa-portrugalia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri