12294358490?profile=RESIZE_584x

Produsul medalistic de mai sus este o medalie aparte realizată de firma privată Alex Sztankovits din municipiul Oradea, ce s-a conferit partipanților la competiția sportivă Z.N. (Zilele Nordului) , desfășurate sub egida Clubului sportiv “Nord” din localitatea Dărăbani, județul Botoșani. “Zilele Nordului” (ZN) este un festival de muzică, arte, sport și călătorii organizat de Asociația “Nord” și Clubul sportiv “Nord” din orașul Dărăbani desfășurat în mirificul peisaj de colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova. Sub sloganul “Rădăcinile Cresc”, festivalul mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita regiunea. Festivalul și-a asumat următoarele misiuni:

  • Mobilizarea oamenilor și resurselor în proiecte de transformare socială și regenerare urbană 
  • Creșterea audienței pentru muzica bună, pentru artă în general, pentru sport și pentru subiecte care contează într-o comunitate
  • Promovarea Nordului ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova

Zilele Nordului au pornit în 2014 în orașul Darabani, cel mai nordic al României, rămas și azi inima festivalului. Aflat la sute de kilometri depărtare de marile orașe ale țării, micuțul oraș de pe malul Prutului deschide festivalul cu un week-end de concerte în Poiana Teioasa, conferințe cu personalități născute în Nord și o mulțime de alte activități culturale. ZN arată românilor de pretutindeni, dar și comunității de acasă, că Nordul e un loc care crește prin el însuși, un loc în care îți dorești să te întorci mereu. Asociația Sportivă Club Sportiv Nord este un club sportiv care a luat naștere la Darabani în anul 2018, ca urmare a proiectelor sportive desfășurate de către Asociația Nord.

12294358873?profile=RESIZE_400x

Darabani este un oraș din județul Botoșani care include și satele: Bajura, Eșanca și Lișmănița. La recensământul din anul 2011 orașul număra 9893 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 11820 locuitori) dintre care: români – 95,35% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului botoșenean Darabani astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 88,71%, penticostali – 2,21%, adevntiști de ziua a șaptea – 4,19% ți restul – nedeclarată sau altă religie. Acum cinci sute de ani, oprindu-se pentru odihnă la Darabani după bătălia de la Lipnic, Ştefan cel Mare a sădit aici patru stejari pentru ca cei de după el să găsească umbră mai uşor. Şi George Enescu, Miron Costin, Ion Pillat şi mareşalul Averescu au trecut pe aici, în legendă sau în fapt, lăsând în urmă poveşti care nu vor fi uitate. Despre Darabani au scris cândva marii Eminescu și Iorga. De acest oraş se leagă şi istoria celui mai mare proces al secolului XIX, avându-i pe Titu Maiorescu şi Gheorghe Cimara ca avocaţi ai părţilor. Recent, orașul Darabani l-a dat țării și lumii pe doctorul Leon Dănăilă, întemeietor al școlii românești de neurochirugie, membru al mai multor academii din lume, distins de revista Time cu premiul „Omul anului în medicină”. Leon Dănăilă a efectuat până în prezent peste 40000 de operații pe creier, un număr de patru ori mai mare decât populația orașului în care s-a născut, Darabani. Din cauza îndepărtării sale geografice față de cele mai multe mari orașe ale țării (400 km față de Cluj, 500 km față de București, 600 km față de Constanța, 700 km față de Timișoara), orașul Darabani pare a fi o destinație improbabilă pentru mulți dintre români. Dar, dacă ajungem pe aici nu avem ce regreta, Dărăbanii fiind centrul geografic al unei regiuni cu un imens potențial turistic și cultural. Obiectivele turistice ale zonei Darabani sunt:

  • Muzeul Nordului
  • Casa “Academician Leon Dănăilă”
  • Casa Memorială “Sfântul Ion Iacob Hozevitul”
  • Poiana celor Patru Stejari,
  • Delta Prutului,
  • Lunca Prutului;
  • Biserica Sf. Nicolae din Dărăbani,
  • Mănăstirea Sf. Treime din satul Eșanca;
  • Conacul Ion Pillat de la Miorcani,
  • Expoziția memorială Dimitrie Brândză de la Viișoara),
  • Nordul Extrem - Horodiștea,
  • Cimitirele evreiești (Darabani).

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/05/info-numis-mondo-151.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->