Maratonul Nordului Teioasa Tail este o activitate sportivă și de relaxare în natură, foarte bine și minuțios organizată, în cadrul Zilelor Nordului. Activitatea oferă oportunitatea descoperirii nordului României prin sport. Dacă ești pasionat de sport, natură, drumeții, festivaluri ieșite din tipar, a apărut motivul să vii în nordul țării. E un bun prilej să faci cunoștință cu orașul Darabani, cel mai nordic oraș al țării. Maratonul Nordului a debutat sub denumirea de Maraton Nordul Moldovei, la început doar cu ciclism mtb. Primele 5 ediții au fost inițiate/organizate de către botoșănenii Valeriu Catargiu și Bogdan Lefter, iar din 2016 competiția a fost preluată de către Asociația Nord, ca parte integrantă a festivalului Zilele Nordului. Din 2018 brandul Maratonul Nordului are două competiții: mtb și trail running, fiind organizat de către Asociația Club Sportiv Nord. Se oferă astfel participanților o experiență îmbogățită și o oportunitate de a petrece o mini-vacanță în nordul extrem: concerte rock, jazz, electro, evenimente culturale, sportive, conferințe și tururi ghidate, proiecte de promovare turistică, renovări și reactivări de obiective turistice, istorice și naturale în regiunea Botoșani – Suceava – Iași – Cernăuți – Chișinău. Maratonul Nordului Teioasa Trail este o competiție de alergare, deschisă oricărui alergător profesionist sau amator, înregistrat sau nu într-un club de atletism care se prezintă cu un minim de echipament și experiență, cunoștințe în domeniu și cu o stare de sănătate care să-i permită efortul fizic.
Maratonul Nordului Teioasa Trail este organizat de Asociația Club Sportiv Nord, în parteneriat cu Primăria Orașului Darabani. Este parte a festivalului Zilele Nordului, organizat de către Asociația Nord. Participarea la această competiție se face pe propria răspundere prin luarea la cunoștință a regulamentului înainte de înscriere pe site-ul evenimentului. În cazul minorilor, răspunderea este comună a minorului și a unui părinte (tutore legal), prin semnarea înaintea startului a „Angajamentului de participare” de către părinte (tutore legal). Organizatorii oferă cazare gratuită pentru participanți în campingurile oficiale MN, pe baza numărului de concurs în limita unui cort de 2 persoane și a unui loc de parcare. Cei interesați pot alege una din probele:
- Proba Family Run: cca. 2 km - destinată copiilor sub 15 ani;
- bebe : 0-5 ani (masculin/feminin)
- băieți/fete: 6-8 ani
- băieți/fete: 9-11 ani
- băieți/fete: 12-14 ani
- Proba Cros: 6 km: masculin și feminin: 15 – 24 ani; 25– 39 ani; 40 – 59 ani; 60+
- Proba Cros: 12 km: masculin și feminin: 15 – 24 ani; 25– 39 ani; 40 – 59 ani; 60+
- Semimaraton (20+ km): masculin și feminin: 15 – 24 ani; 25– 39 ani; 40 – 59 ani; 60 ani
Obligațiile concurenților:
- furnizarea de informații corecte și complete la înscriere.
- plata taxei de înscriere cel târziu în momentul ridicării pachetului de start.
- utilizarea unui echipament adecvat pe toată durata parcurgerii traseului.
- alergătorii minori de la proba family sunt obligați să fie însoțiți de minim 1 părinte pe toată durată probei. Ei trebuie să treacă împreună linia de sosire. Părintele este responsabil de prezența minorului la linia de start, de starea sa de sănătate. El se asigură că minorul este apt de efort fizic.
- montarea numărului de concurs în mod vizibil .Acesta nu poate fi demontat decât după trecerea liniei de sosire sau după validarea abandonului de către organizatori.
- respectarea întocmai a traseului și trecerea pe la fiecare punct de control al turei la care participă (este interzisă folosirea scurtăturilor)
- respectarea limitei de timp, prezentate la capitolul, concurenții care nu se încadrează în acest timp sunt înregistrați automat ca „abandon”.
- respectarea regulilor, sfaturilor și indicațiilor organizatorilor și ale polițiștilor de pe traseu și a regulilor speciale în zona de frontieră.
- atenție, prudență și respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice (în zonele traseului în trafic deschis, înainte de start și după sosire).
- atenție și prudență la deplasarea pe traseu în afara șoselei, la eventualele obstacole care pot interveni – oameni, animale, căruțe, autovehicule, crengi etc.
- atenție la schimbările de direcție ale traseului (unele vor fi mai înguste dar semnalizate corespunzător)
- comportament fairplay față de ceilalți concurenți.
- este interzis comportamentul care creează situații periculoase pentru propria persoană sau pentru ceilalți concurenți.
- anunțarea la primul post de control (sau la numerele de telefon de contact puse la dispoziție de organizatori) a oricărei probleme serioase sesizate pe traseu, inclusiv abandonul. Abandonul se anunță doar de că concurent telefonic sau la punctele de control/alimentare, unde va staționa pentru a fi retras de pe traseu de către organizatori.
- este interzisă aruncarea pe traseu a ambalajelor, deșeurilor sau a altor obiecte care nu sunt biodegradabile (în acest sens vor fi disponibile în punctele de control locuri special amenajate).
- respectarea naturii și a persoanelor întâlnite pe traseu.
- respectarea regulilor și conduitei în zona de frontieră.
Înscrierea alergătorilor se face pe bază de taxă ce variază între 90 lei (adult și copil din categoria Family) și maxim 200 lei funcție de perioada din an, deoarece competiția se desfășoară de mai multe ori pe an. Din sumele încasate din taxa de participare organizatorii achiziționează biciclete ce sunt oferite celor în nevoie dar se participă și la efortul de reîmpăduriei a zonelor defrișate și terenurilor instabile. Dărăbani este un oraș din județul Botoșani care mai include și satele: Bajura, Eșanca și Lișmănița. Este cel mai nordic oraș al România situat aproape de tripla frontieră Moldova, România, Ucraina (nord). Orașul este situat la 35 km nord-est de Dorohoi, 59 km nord de Botoșani și 43 km sud-vest de Săveni.Prima atestare documentară a localității parvine din anul 1546 (când se numea Căbiceni) într-un act danie semnat de domnitorul Petru Rareș. Localitatea este numită pentru prima oară Darabani într-o hartă din anul 1725. În anul 1837 hatmanul și marele logofăt Thodor Balș, proprietarul moșiei Darabani, își inaugurează aici conacul cu douăzeci și patru de încăperi, edificiu dominat de stilul arhitectonic grecesc. Actul de întemeiere a târgului Darabani este emis, la cererea lui Balș, în anul 1837 și poartă pecetea domnitorului Mihai Sturdza. Alte realizări vechi în acest oraș sunt: biserica Sfântu Nicolae – ctitoria lui Th.Balș (1834 - 1840), prima școală (1841), primul post telefonic și prima șosea pietruită (1865), spitalul (1895), prima framacie (1901), judecătoria (1912), ateneul cultural și biblioteca publică (1924) și debutul învățământului liceal (1957). În anul 1968 localitatea a fost declarată oraș. La recensământul din anul 2021 orașul număra 11948 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2011 – 9893 locuitori) dintre care: români – 89,35%, și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului botoșenean Darabani astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 86,225, adventiști – 1,66%, penticostali – 1,37% și restul – nedeclarată sau altă religie. Suprafața orașului este de 3,2 km². Solurile fertile au permis de-a lungul istoriei dezvoltarea agriculturii, devenită astăzi cea mai importantă funcție economică a orașului. În localitate există însă și mai multe facilități de producție: câteva centre de prelucrare a cărnii și a laptelui, o fabrică de încălțăminte. Ponderea serviciilor a crescut și ea în ultimii ani, odată cu dezvoltarea comunității economice locale. Comerțul devine și el tot mai important în viața dărăbănenilor, atât cel de nivel local, cât și cel trans-frontalier. Artera principală de circulație în Darabani este drumul național 29A, care străbate orașul dinspre Dorohoi spre Rădăuți-Prut. Principalele obiective de vizitat în oraș sunt:
- Biserica Sfântul Nicolae – ctitorită între 1834 și 1840 de către Theodor Balș, marele logofăt al Moldovei
- Conacul Teodor Balș - azi Biblioteca orașului și Muzeul nordului, construit sec 29.
- Muzeul Nordului, amenajat la etajul conacului Theodor Balș din localitate, în jurul unei impresionante colecții de istorie și etnografie locală aparținând colecționarului Dumitru Haha.
- Muzeul Academician Leon Danailă, în casa părintească a academicianului. Muzeul recompune, în patru încăperi, cele mai importante aspecte ale vieții și operei sale
- Cimitirele evreiești, date în folosință în secolul al XIX-lea (1838, respectiv 1883).
- Poiana celor Patru Stejari, sădiți, conform legendei, de însuși Ștefan cel Mare, în timp ce se întorcea în țară după bătălia de la Lipnik.
Principalele manifestări culturale ce au loc anual în oraș sunt:
- Zilele Orașului Darabani, eveniment desfășurat între aniversarea înființării târgului Darabani (21 iunie) și sărbătoarea Sânzienelor (24 iunie);
- Festivalul Datinilor și Tradițiilor de Iarnă, desfășurat înaintea Crăciunului;
- Concertul de Iarnă de la Darabani, recital caritabil de muzică clasică.
- Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii, care adună în luna august la Darabani artiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord pentru concerte de muzică rock și muzică populară, expoziții de pictură și fotografie, spectacole de teatru și lansări de carte, dezbateri, conferințe și ateliere creative pentru tineret.
- Festivalul de muzică populară „Dan Decebal Chitic”
Personalitățile care s-au născut sau au trăit temporar în Darabani sunt:
- Leon Dănăilă(n. 1933), neurochirurg, membru al Academiei Române din 2004. Este, de asemenea, membru al Academiei de Științe Medicale din 1992.
- Teodor Balș 1790 – 1867), hatman și mare logofăt al Moldovei în vremea domniei lui Mihail Sturdza
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/01/info-numis-mondo-155.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri