Andre Rieu este un fenomen al muzicii care a cuprins lumea intreaga. Marele sau merit, apreciat de admiratori si totodata contestat de alti muzicieni, este ca a adus muzica clasica aproape de public prin spectacole de mare amploare, unde muzica se contopeste cu dansul, lumina si culoarea.
Mai putin cunoscut in Romania dar extrem de apreciat in afara, Andre Rieu realizeaza spectacole complexe unde aduce laolalta coruri, ansambluri de instrumentisti, solisti, toti prestand intr-o atmosfera fantastica, dublata de show-uri de lumina. In plus, spectatorii, de fiecare data prezenti intr-un numar impresionant, nu vin la spectacolele lui Andre Rieu pentru a asculta muzica clasica, ci vin ca sa se contopeasca cu ea, ca sa se simta bine, sa-si chimbe dispozitia, sa se relaxeze.
Eticheta, rigoarea salii de concerte, tinuta eleganta obligatorie, toate raman la usa, intrand la spectacolele lui Rieu doar voia buna si dorinta de a dansa si de a canta pe arii si fragmente muzicale celebre, puse in scena intr-o maniera fascinanta.
Nascut intr-o familie de muzicieni
Nascut in Olanda la Maastricht, pe 1 octombrie 1949, Andre Leon Marie Nicolas Rieu este al treilea copil nascut intr-o familie de muzicieni, alaturi de celelalte doua surori ale sale. Tatal sau era dirijorul orchestrei simfonice din Maastricht.
A studiat vioara la Conservatorul Regal din Liege si la Conservatorul din Maastricht. Din 1974 pana in 1977 a urmat cursurile Academiei de Muzica din Bruxelles sub atenta indrumare a lui Andre Gertler. In 1975, Andre Rieu s-a casatorit cu Marjorie, cei doi avand impreuna doi copii, Marc si Pierre. Marjorie lucreaza alaturi de Rieu, fiind managerul sau.
Observand apetenta publicului pentru valsuri, Rieu s-a hotarat sa se axeze pe acest gen muzical. A fondat prima sa orchestra, Maastricht Salon Orchestra, cu care a concertat in Olanda, Germania si Statele Unite ale Americii.
Pune bazele Orchestrei Johann Strauss
In 1987 pune bazele Orchestrei Johann Strauss si isi creeaza propria casa de productie. Readuce in sufletelor oamenilor muzica incantatoare a lui Strauss, fiind supranumit Regele Valsului. Andre Rieu canta la o vioara Stradivarius ce dateaza din 1667.
La inceput, Orchestra Johann Strauss avea numai 12 membri, in prezent ajungand la aproape 50 de muzicieni. Observand reactia publicului la valsuri, Andre Rieu a inceput sa cante cu precadere in spectacolele sale acest gen muzical: Valsul al doilea al lui Dmitri Sostakovici, Keiser Walzer sau Dunarea Albastra de Johann Strauss II.
Rieu a realizat spectacole alaturi de orchestra sa in intreaga Europa, in America de Nord si in Japonia. Inregistrarile sale au fost premiate de nenumarate ori, fiind distinse inclusiv cu Discul de Aur sau de Platina in numeroase tari. A cantat si in Australia intr-un turneu ce a cuprins orasele Perth, Syndey, Brisbane si Adelaide.
Cele mai mari spectacole, insa, le realizeaza in Germania si Olanda, unde aduna mii de oameni pe stadioane si amfiteatre in aer liber. In 2008, Rieu organizeaza spectacole grandioase in cadrul turneului World Stadium Tour: A Romantic Vienna Night, amplasand pe stadioane unde a sustinut concertul o copie de dimensiuni impresionante a Palatului Schonbrunn din Viena. Este cel mai bine vandut artist in Australia cu mai bine de 2 000 000 de copii si cu 9 albume in Top 10. Spectacolul din Melbourne a stabilit un nou record, Rieu cantand in fata a mai bine de 38 000 de spectatori.
In decembrie 2009, Andre Rieu a fost invitat sa cante alaturi de nume celebre ale muzicii precum Lady Gaga sau Michael Buble in fata Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Concertele de Anul Nou sunt deja o traditie. Sunt organizate in fiecare an pe Lanxess Arena din Koln, cu o capacitate de 20 000 de locuri. Andre Rieu ajunge cu spectacolele sale si in Elvetia, Danemarca, Franta, Ungaria, Austria, Brazilia, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, chiar si Africa de Sud.
roportal
Răspunsuri