Efectele muzicii asupra mintii


Cand suntem deprimati, mintea si sufletul ni se umplu de tristete, ne simtim neadaptati si ne e greu sa ducem la indeplinire activitatile de zi cu zi. Depresia reduce activitatea cerebrala si ingreuneaza capacitatea mintii de a planifica si executa sarcini. Lipsa serotoninei duce la o stare de depresie, iar notele muzicale calmante contribuie la cresterea nivelului de serotonina din creier, atenuand astfel depresia.

Anxietatea este asociata cu un eveniment viitor care are un rezultat necunoscut si duce la insomnie si alte tulburari ale starilor psihice. Muzica joaca un rol vital in calmarea nervilor si a mintii. Notele muzicale plate induc somnul, iar notele naturale fac mintea vigilenta.

S-a dovedit ca muzica afecteaza procesul de invatare si de gandire. Daca munca este insotita de muzica linistitoare in surdina, il ajuta pe ascultator sa gandeasca, sa analizeze si sa lucreze mai repede intr-un mod mai eficient. Muzica dezvolta o atitudine pozitiva si dezvolta motivatia. Studiile au demonstrat ca muzica imbunatateste abilitatile academice ale studentilor, care asculta anumite tipuri de muzica in timp ce studiaza sau cand lucreaza in laboratoare. Ascultand muzica placuta in timp ce va ocupati de o sarcina dificila, aceasta va poate parea mai usoara.

Muzica are un efect pozitiv asupra abilitatilor interpersonale ale unui individ. Esecurile cu care ne confruntam in viata sunt adesea rezultatul lipsei de incredere si a lipsei dorintei de a invata. Elevii care iau note mici, nu sunt neaparat lipsiti de inteligenta. Rezultatele lor slabe sunt adesea un rezultat al lipsei de motivatie si a dezinteresului lor. Orele de muzica din timpul scolii ii pot ajuta sa lupte impotriva blocajului lor mental. Muzica e utila pentru incurajarea copiilor mici sa se aventureze in noi domenii, deoarece le dezvolta increderea necesara pentru a atinge succesul in viata.

sursa:roportal.ro

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Felicitări...Interesantă postare...
    "Muzica este o lege morala. Ea da suflet universului, aripi gandirii, avant inchipuirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenta ordinii, inaltand sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos." PLATON
    "Muzica oglindeste toate misterioasele ondulatii ale sufletului, fara putinta de prefacatorie." GEORGE ENESCU
    "Caracterul unui om poate fi judecat dupa gusturile sale muzicale." PLATON
    "Daca ne-ar reusi sa reproducem detaliat in notiuni ceea ce exprima muzica, am capata o deplina si suficienta explicare a lumii." ARTHUR SCHOPENHAUER
    "Muzica trebuie sa fie scanteia ce aprinde focul in sufletul omenesc." LUDWIG VAN BEETHOVEN
    "Ceea ce este important in muzica, arta, este sa vibrezi tu insuti si sa-i faci si pe altii sa vibreze." Puterea muzicii consta in faptul ca ea se adreseaza direct Spiritului. Prin natura ei vibratorie, muzica ridica nivelul de constiinta si induce stari sufletesti speciale, care pot fi chiar extatice, apropiindu-ne de ceea ce nu poate fi exprimat: de DUMNEZEU.
    Fenomenul care sta la baza acestui fapt se numeste REZONANTA, intre compozitia vibratorie speciala a muzicii si mintea celui care o asculta, inducand ascultatorului o stare psihica speciala aflata in rezonanta cu timpul muzicii.
    MUZICOTERAPIA ESTE O MODALITATE DE A INTELEGE SI FOLOSI IN MOD INTELIGENT FENOMENUL DE REZONANTA.
    Aceasta taina era cunoscuta inca din vechime de intelepti si dezvaluita doar celor alesi. Acum a venit timpul ca acest mare secret sa fie cunoscut de catre toti oamenii si sa fie aplicat pe scara larga, alegand sa isi imbunatateasca constient viata prin muzica. Cand va fi un mare numar de oameni care vor intelege FENOMENUL DE REZONANTA soarta Omenirii se va schimba.De milenii muzica il insoteste pe om in evolutia sa spirituala. Muzica este unul dintre cele mai minunate daruri pe care ni le-a facut DUMNEZEU. Este ca o vraja ce ne poarta spre taramuri de vis. Efectele pozitive care apar in fiinta noastra au fost revelate de catre multi intelepti, ca de exemplu Pitagora, Platon, Aristotel..Muzica este unica intre toate celealte arte si nici o alta arta nu poate reda trairile extatice interioare atat de bine. Pentru unii, este de neinteles cum poate trai cineva stari extatice doar ascultand muzica. Dar experientele extatice spirituale nu tin cont de rigori canonice ale vreunui rit. Ele vin pentru ca DUMNEZEU ne imbratiseaza pe toti (indiferent de alegerea filozofico-religioasa) cu aceeasi IUBIRE! Cei care doresc sa experimenteze acesta muzica, in urma unei singure auditii isi vor da singuri seama de beneficiile pe care le aduce aceasta. Cei care vor experimenta de mai multe ori audierea acestui gen de muzica isi vor rezolva multe probleme de sanatate - afectiuni neuropsihice si afectiuni psihosomatice, dar si emotionale, sentimentale, iar cei cu adevarat perseverenti vor avea rezultate spirituale, pe care in prima faza abia daca le intuiesc.
    Astazi exista in lume nenumarate institute de cercetari si sanatorii ce folosesc cu mult succes aceasta muzica. Aici se amelioreaza si vindeca anumite afectiuni. Iata doar cateva exemple: stresul, nervozitatea, anxietatea, astenia fizica si psihica, durerile de cap, migrenele, insomnia, depresia, hipertensiunea arteriala, palpitatiile, aritmia, dislexia, boala Parkinson, dementa Alzeheimer, insuficienta cardiaca, etc...
    Se obtine liniste si armonie interioara. Tensiunile nervoase sunt dezintegrate fulgerator. Cercetarile stiintifice au confirmat rezultate exceptionale. Pulsul se normalizeaza, inima se relaxeaza, obtinand calm launtric. Intr-o auditie profunda apar stari de constiinta foarte inalte. Toate gandurile si agitatia mentala se topesc in armonia muzicii.Muzicoterapia ne pune in Rezonanta cu energii specifice din Macrocosmos influentand benefic, atat structura psihica cat si cea fizica. Sedinta de muzicoterapia se compune din audierea uneia sau mai multor melodii, fraze muzicale sau anumite sunete, care se se repeta, in asa fel incat vibratiile lor sa fie mai tot timpul constante. Chiar daca uneori melodiile, frazele muzicale sau sunetele pare monotone, ele exprima si imprima celor care le asculta, anumite stari Benefice (de ex. de Iubire, de Curaj, de Fericire etc.). Meloterapia este terapia care are la baza o melodie. Sonoterapia este acea terapie care foloseste sunete speciale. Vocaloterapia foloseste sunetele emise vocal. Muzicoterapia le integreaza pe toate. Chiar daca nu ne concentram atentia asupra muzicii, ci doar o ascultam, efectele apar instantaneu, dar de scurta durata. Daca reusim sa ne concentram atentia asupra muzicii, atunci efectele sunt uriase si ele ne aduc beneficii imense.Cel mai bine ar fi daca audiem aceasta muzica stand pe un scaun, cu coloana vertebrala dreapta, cu palmele asezate in jos pe genunchi si cu ochii inchisi (pentru o mai buna interiorizare). In acest mod se realizeaza o mai buna perceptie in plan subtil. Cei care sunt obositi sau bolnavi se pot aseza pe podea, pe spate, cat mai relaxati, cu picioarele usor departate si mainile pe langa corp, cu palmele orientate in sus si cu ochii inchisi.sursa:muzicoterapie.ro
    • Multumesc Lenus,interesanta completare...felicitari!
Acest răspuns a fost șters.
-->