Ion Aldea Teodorovici

Ion Aldea Teodorovici (n. 7 aprilie 1954, Leova, Republica Moldova - d. 29 octombrie 1992) - compozitor si cantaret roman.

Ion Aldea Teodorovici s-a nascut in 1954, de Buna-Vestire, in oraselul Leova. Dragostea fata de muzica i-a fost cultivata de parinti. Tatal sau, Cristofor Teodorovici, a fost preot, dar, in perioada de ocupatie sovietica, a trebuit sa se retraga din biserica, sa-si ascunda in sine credinta in Dumnezeu care, precum zicea Ion intr-un interviu, ii da omului putere sa supravietuiasca si sa devina, pur si simplu, artist, ca sa nu fie persecutat de nimeni. Cativa ani, parintele sau e solist in Capela corala "Doina", apoi, casatorindu-se cu Maria Aldea, medic, se intoarce acasa, in oraselul Leova, unde lucreaza ca profesor de muzica si conduce corul Scolii moldovenesti nr. 2 din localitate. De la tatal sau, Ion a mostenit dragostea fata de muzica sacra, care l-a inspirat in piesele pe care avea sa le scrie mai tarziu. Si tot la indemnul tatalui, la varsta de cinci ani, a inceput sa studieze vioara si pianul. Fratele sau, Petre Teodorovici, devenit si el compozitor, a crescut mai mult in casa bunicilor, iar Ion a fost mai mult "baiatul tatei"... Dar, ca si fiul sau Cristi, la numai zece ani, Ion a ramas fara tata.

 

Mama sa il aduce la Chisinau, la Scoala de Muzica "Eugeniu Coca" (astazi Liceul de Muzica "Ciprian Porumbescu"), unde Ion studiaza clarinetul, in 1969, se inscrie la "Scoala medie de muzica" din Tiraspol, unde studiaza saxofonul si pe care o absolva in 1973. Este inrolat in armata sovietica in orasul Zaporojie; aici, tanarul artist devine... artilerist. L-a salvat de manevrele militare un general ucrainean, mare amator de jazz-band care, intr-o zi, a ascultat intamplator, la radio, in cadrul emisiunii pentru ostasi, piesa "Crede-ma, iubire", intepretata de Sofia Rotaru si semnata de tanarul compozitor Ion Aldea-Teodorovici...

 

Din 1975 si pana in 1981, cand devine student la Facultatea de compozitie si pedagogie a Conservatorului "G. Musicescu" din Chisinau, activeaza in cadrul formatiei de muzica usoara "Contemporanul" condusa de compozitorul Mihai Dolgan. Aici se produce in calitate de instrumentist, compozitor si solist. Tot in acesti ani, lanseaza piesa "Seara albastra", a carei paternitate a fost disputata un timp intre el si fratele sau Petre Teodorovici, cu care semnase anterior cateva piese comune, incepand cu aceasta piesa, compozitorul a cunoscut dulceata si amarul succesului.

 

Ion isi duce steaua si crucea mai departe, in seri albastre, impreuna cu Doina Marin, cu care se casatoreste in 1981. Tot atunci, duetul Doina si Ion este lansat la o seara de creatie a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio si Televiziune, Ion ia ghitara in brate si porneste impreuna cu Doina sa cutreiere satele Moldovei... A scris muzica simfonica, de camera, cantece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Cand era mai trist, scria muzica sacra.

 

Impreuna cu sotia sa, a militat pentru unirea Basarabiei cu Romania. Imediat dupa revolutie au inceput activ propaganda pentru unire si pentru introducerea limbii romane in Basarabia. Sotii Doina si Ion Aldea Teodorovici sunt aceia care dupa revolutia din decembrie 1989 au cantat primii despre limba romana, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel in cultura basarabeana).

 

In 1991, au cantat la Marea Adunare Nationala, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea sa spuna: "Vin aici direct din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sa va aduc salutul libertatii noastre". In mai 1992, impreuna cu poetii Grigore Vieru si Adrian Paunescu, au cantat in fata luptatorilor din razboiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.

 

In noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 glasul celor doi cantareti, a fost curmat in timp ce masina cu care se deplasau de la Bucuresti la Chisinau a intrat intr-un copac, la 49 de kilometri de capitala Romaniei, in dreptul localitatii Cosereni. In acel moment, moartea sotilor Doina si Ion Aldea Teodorovici a fost perceputa ca o tragedie nationala.

 

Ion Aldea Teodorovici a scris peste 300 de cantece patriotice, lirice, pentru copii.

A scris muzica instrumentala, "Rapsodie"; variatii pentru pian, cvintet pentru coarde.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.
-->