Postul Crăciunului (5)

autor: Adrian Cocosila

 

Postul Crăciunului - perioada de pregătire pentru Naşterea Domnului

A început Postul Crăciunului. A început restaurarea chipului tot mai palid al lui Dumnezeu din om. Ce minunat lucru se petrecea înainte de căderea în păcat. Omul răspundea lui Dumnezeu fără să se ascundă. Iar răspunsul sau era unul bineplăcut lui Dumnezeu. Iar că omul să ofere neîncetat răspuns bun, primeşte porunca de a nu mânca din pomul cunoştinţei binelui şi răului. Ştim că omul nesocoteşte porunca dată, iar bunurile pământeşti încetează a mai fi o sursă de comuniune cu Dumnezeu. Astfel, relaţia dintre om şi lume duce la stricăciune progresivă şi la moarte. Concentrându-şi interesul asupra simţurilor trupeşti îşi înmulţeşte satisfacţiile trupeşti, dar îi creşte nefericirea. Ajunge să îşi identifice existenta cu mijloacele şi confortul pe care le are la dispoziţie. Iar când le pierde pe acestea, simte că îşi pierde însăşi existenţa. Iată unde a ajuns omul.

Prin post, prin limitarea cantităţii de hrană precum şi a plăcerilor, credinciosul se împotriveşte legii păcatului şi-L introduce pe Dumnezeu în viaţa sa. Îşi doreşte ca nimic să nu mai fie fără voia Să. Iar această dorinţă aduce adevărata odihnă. Din contră, confortul material provoacă paralizie spirituală. Îl ţine pe om prizonier cotidianului şi când este strigăt de Creator, omul nu mai poate răspunde decât sub această formă: „Sunt gol şi m-am ascuns”.

 

Dezlegări în Postul Crăciunului

După rânduiala din pravile, în timpul acestui post, miercurea şi vinerea nu mâncăm cu untdelemn şi nu bem vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., când mâncăm hrana uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare, dezlegăm numai la untdelemn şi la vin şi mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin şi la peşte. Şi dacă se va întâmpla pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm peşte.

 Marţi şi joi nu mâncăm peşte ci numai untdelemn şi vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marţi sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm peşte.

Sâmbetele şi duminicile mâncăm peşte.

La sărbătoarea Intrării Născătoarei de Dumnezeu în Biserică, în orice zi se va sărbători, chiar dacă va fi miercuri sau vineri dezlegăm şi la peşte.

Din ziua a 20 a până în ziua a 25 a lunii decembrie, chiar de va fi vreun sfânt, în ziua de sâmbătă şi duminica nu mâncăm peşte.

 

În tipicul Sfântului Sava întâlnim următoarele precizări: „Deci suntem datori în aceste 40 de zile să păzim în fiecare săptămână, trei zile postându-le fără untdelemn şi vin: luni, miercuri şi vineri. Iar dacă se va întâmpla vreun sfânt mare în aceste zile întru pomenirea lui dezlegăm şi facem praznic pentru dragostea sfântului. Adică în ziua a 16-a, a 23-a şi a 30-a ale lunii noiembrie. Şi în zilele 4,5,6, 9, 17 şi 20 ale lunii decembrie. Dacă aceste zile se vor întâmpla marţi sau joi atunci mâncăm peşte iar dacă va fi luni, miercuri sau vineri dezlegăm numai la untdelemn şi vin, iar peşte nu mâncăm în afară de faptul dacă se va întâmpla să fie hramul Bisericii. Deci dacă se va întâmpla hramul vreunui sfânt dintre aceştia în mănăstire atunci dezlegăm la peşte şi la vin în orice zi ar cădea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc să postim şi la peşte, să nu mai facem nici un fel de dezlegări, în afară de sâmbătă şi duminică şi de va fi hramul vreunui sfânt (când se dezleagă)”.

 

Rânduieli liturgice specifice Postului Naşterii Domnului

În timpul Postului Naşterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, se introduc în cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Naşterii Domnului, care se cântă până în dată de 30 decembrie inclusiv. În această perioadă a Postului Crăciunului, la Ceasuri şi Pavecerniţă nu sunt cântate stihirile şi nici troparele, ci toate sunt rostite. Dacă ajunul Crăciunului cade sâmbătă sau dumnică, slujba Ceasurilor Împărăteşti se mută în vinerea dinainte, această zi devenind aliturgică. De asemenea, dacă ajunul Crăciunului cade în zilele de luni până vineri se va oficia în această zi Liturghia Sântului Vasile cel Mare, urmând ca în ziua praznicului să se săvârşească Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul va fi sâmbătă sau dumnică, în ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în ziua Crăciunului - Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

 

(sursa: crestinortodox.ro)

 

Temă dezvoltată simultan pe blogul Cronopedia şi în reţelele RoGrup, În fapt de seară cu Lenuş, Altmarius

 

ASTAZI VIN SI-MI PLEC GENUNCHII

Vezi mai multe video din muzica

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.
-->