Henri Coandă

Sursă: Henri Coandă

Henri Coandă

7 iunie 1886, București – 25 noiembrie 1972, București

 

Henri-Coanda-tanar.jpg?resize=300%2C391&ssl=1Henri Coandă a fost inginer și pionier în aviație, fizician, inventator, membru titular (din 1970) al Academiei Române.

A fost al doilea copil al unei familii înstărite cu mulți copii,  tatăl său fiind generalul Constantin Coandă, fost profesor de matematică la Şcoala naţională de poduri şi şosele din Bucureşti şi fost prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă de timp, în 1918, iar mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Elev nu tocmai silitor în primii ani, ameninţat uneori de corigenţă la matematică, Coandă i-a avut profesori pe Garabet Ibrăileanu şi A.D Xenopol, datorită cărora a devenit un elev de excepţie, pasionat de matematică.

A fost atras, încă din copilărie, de efectele vântului. La numai trei ani, aflându-se pe malul Mării Nordului la izbucnirea unei furtuni, a fost fascinat de puterea vântului de a ridica valurile, fenomen de care s-a folosit în invențiile sale de mai târziu, având să devină una dintre cele mai sclipitoare personalităţi ştiinţifice ale secolului trecut.

A urmat cursuri la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București. Detașat la un regiment de artilerie de câmp din Germania, a fost trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technică) din Berlin-Charlottenburg. Pasionat de probleme tehnice și mai ales de tehnica aviaticii, în 1905 a construit un avion-rachetă pentru armata română. În 1908 s-a întors în țară, fiind încadrat ofițer activ în Regimentul 2 de artilerie. Datorită firii sale și spiritului inventiv care nu se împăcau cu disciplina militară, el a cerut și obținut aprobarea de a părăsi armata, după care, profitând de libertatea recâștigată, a întreprins o lungă călătorie cu automobilul pe ruta Isfahan–Teheran–Tibet.

La întoarcere a plecat în Franța și s-a înscris la Școala superioară de aeronautică și construcții, nou înființată la Paris, al cărei absolvent a devenit în anul 1910, ca șef al primei promoții de ingineri aeronautici. După cursuri de specializare la trei universități europene, la 22 de ani era deja licențiat în științe, inginer în aeronautică dar și inginer frigotehnist.

 

Early Jet Plane Inventor Henri Coanda (1967)

 

Între 1911–1914 a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviație din Bristol, Anglia și a construit avioane cu elice de mare performanță, de concepție proprie. S-a întors în Franța, unde a construit un avion de recunoaștere foarte apreciat în epocă (1916), prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacție numită Ghiocelul, primul tren aerodinamic din lume și altele. A construit, în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni, primul avion cu propulsie reactivă, de fapt un avion cu reacție, fără elice, numit convențional Coandă–1910 și a descoperit efectul care îi poartă numele, efectul Coandă.

A realizat sute de invenții, cu aplicații în diverse domenii precum aeronautică, transporturi, industrie, medicină, biologie și protecția mediului, ca, de exemplu:  Dispozitiv pentru măsurători de portanță și rezistență la deplasarea în aer a diferitelor tipuri de suprafețe portante (profile de aripă) cu posibilitatea înregistrării valorilor pe diagrame pentru posibilitatea comparației și stabilirii profilului ideal; aparatul de zbor cu două motoare cuplate care acționau o singură elice (Reims, 1911); mai multe aparate de zbor clasice (cu elice) cunoscute sub numele de Bristol-Coandă, unul dintre ele a câștigat premiul întâi la Concursul internațional al aviației militare din Anglia (Bristol, 1911–1914); un nou material de construcție, beton-lemnul, folosit pentru decorațiuni (de exemplu la Palatul culturii din Iași, ridicat în 1926, decorat în totalitate cu materialul lui Coandă); un dispozitiv de detecție a lichidelor în sol, folosit în prospectarea petroliferă; un rezervor din beton subacvatic pentru depozitarea petrolului în Golful Persic, sania echipată cu motor cu reacție, numită Ghiocelul, dar și un sistem de desalinizare a apei de mare cu ajutorul energiei solare etc.

A fost pasionat de rugby, violoncel și sculptură, fiind chiar ucenic în atelierul lui Auguste Rodin, alături de Constantin Brâncuși.

Marele inventator s-a stins din viață la 86 de ani și a fost înmormîntat în cimitirul Bellu din București.

 

 

 

Ultimul interviu TV al savantului Henri Coandă

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives

-->