E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?
I.S. Sunt un om destul de simplu, iar uneori simplitatea mea e confundată cu indiferența. Am 21 de ani și nu mi-a zis nimeni că-s prea tânăr pentru scris. Trăiesc viața fără nici un strop de părere de rău.
E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
I.S. N-a fost chiar o pasiune, a fost un fel de necesitate care a apărut pe parcurs. Totul a început de la nevoia de exprimare altfel decât către o ființă vie.
E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?
I.S. Importantă este numai dacă vrei să fie importantă. Contează foarte mult subiectul despre care scrii.
E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?
I.S. Nu știu dacă pot să-mi aduc aminte exact. Știu că prima carte cerută împrumut a fost „Cheia de aur” de A.N. Tolstoi. era un fel de „Pinocchio”.
E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a
altor scriitori?
I.S. Presupun că stilul se caracterizează ca fiind clar și concis, cu acțiune intensă și cuvinte rele, cu personaje care evoluează neîncetat. Altceva ar fi că mă deosebesc prin depășirea unor limite. nu mă interesează de stiluri, reguli sau majuscule la începutul propoziției, moralitate și dreptate, treburi d-astea. asta presupune un public real și poate restrâns. Spre deosebire de alți scriitori, cred că reușesc să mă fac înțeles de toată lumea.
E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
I.S. Admir foarte mult lucrurile vechi. Îmi plac filmele mai jos de ”90, vinilurile și mașinile care nu pornesc din prima.
E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?
I.S. Categoric nu. există perioade în care scriu zilnic, ore întregi, iar altele când nu. Este mai degrabă vorba de lipsa disciplinei decât a inspirației.
E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?
I.S. Pasiunile tind să cred că au rămas chestii recreative, așa că dacă scrii ca să te recreezi nu cred că o să meargă. Din locul de muncă vin bani, iar dacă scrii pentru asta sigur nu o să meargă. așadar, nici una. Eu îl văd ca pe un obicei necesar, cum am spus mai sus.
E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra
cărțile?
I.S. Mă găsesc pe Instagram la „stefantraianiancu” unde au și un mail unde pot da cu pietre, iar ultimul roman („Aripi în pahar”) îl pot găsi pe majoritatea site-urile cu cărți sau pe Google.
Răspunsuri
Mulțumesc frumos!
Mulțumesc frumos!