Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea (Hodighitria)
de la Mânăstirea Xenofont (Muntele Athos)
Icoana Maicii Domnului "Indrumătoarea" este una dintre renumitele icoane ale Maicii Domnului, făcătoare de minuni, păstrate în Sfantul Munte Athos. Numele icoanei vine de la cuvântul grecesc "hodigos", care inseamna "călăuza", ori "arătătoare a căii", adica "povățuitoare". Există mai multe icoane ale Maicii Domnului Indrumătoarea, dintre care una se află si la Mânăstirea Mihai Vodă, în Bucuresti .
Mânăstirea Xenofont este una dintre marile mânăstiri athonite din Sfantul Munte Athos. Fiind așezată între Mânăstirea Dochiariu si Mânăstirea Sfantul Pantelimon, Mânăstirea Xenofont a fost construită în secolul al X-lea, de către Sfântul Cuvios Xenofont, unul dintre ucenicii Sfântului Atanasie Athonitul.
Manastirea Xenofont pastrează, cu mare evlavie și bucurie, trei mari icoane făcătoare de minuni: icoana Maicii Domnului numita "Hodighitria", adica "Indrumătoarea", icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Icoana Maicii Domnului "Indrumătoarea" de la Mânăstirea Xenofont "Hodighitria" este denumirea dată tipului iconografic în care Fecioara Maria tine pruncul pe brațul stâng si arată spre El, cu mâna dreaptă, ca spre Acela de care să ascultăm și pe care sa-L iubim. Pruncul Iisus ține în mână un sul de hârtie, simbolizând Evanghelia, adica vestea cea bună adusă lumii prin venirea Sa. Fecioara Maria îndrumă spre Iisus cu mâna dreaptă.
Răspunsuri
Din 1607 pina in 1763 majoritatea domnilor Tarii Romanesti dau anual cite 11.000 aspri turcesti Manastirii Xenofont. Dintre acestia amintim pe Radu Serban, Matei Basarab, Sf. Constantin Brincoveanu si domnii fanarioti, pina la Matei Racovita (1763). Dupa incendiul din 1807, ultimul mare ajutor se trimite din Principatele Romane intre anii 1817-1837, cind se zideste la Xenofont o noua biserica cu acelasi hram - Sfintul Mare Mucenic Gheorghe. In ordine ierarhica Manastirea Xenofont este a saisprezecea lavra aghiorita. De aceasta manastire depinde Schitul Xenofont, fondat de isihastul Silvestru in anul 1760. Schitul are mai multe chilii si colibe in care se nevoiau in trecut mai mult de 50 de isihasti greci si romani.
www.proarad.ro
Manastirea Xenofont pe video.crestinortodox.ro