Silenzio stampa – sensul şi originea expresiei

sursa: destepti.ro

Silenzio-stampa-sulle-bollette-dell-acqua.jpg?profile=RESIZE_400xSilenzio stampa (în italiană, „silenzio” – „tăcere”, „stampa” – „presa”) este o expresie care s-a internaţionalizat, astfel că, în nenumărate limbi, inclusiv în română, se foloseşte în forma din limba de origine, atunci când este vorba de refuzul cuiva, din diverse motive, de a comunica cu presa sau, invers, când presa refuză sau amână publicarea unor informaţii de interes public, din raţiuni etice, editoriale, legale sau politice. Un fel de „grevă a tăcerii”.

Obiceiul „conferinţelor de presă” (în it. „conferenza stampa”, un calc lingvistic după franţuzescul „conférence de presse”) are o istorie de peste un secol. Primele „conferințe de presă” au avut loc în secolul al XIX-lea. Acestea s-au instituit ca o modalitate prin care oficialii guvernamentali, liderii politici sau militari și alte figuri publice puteau comunica și informa publicul cu privire la deciziile, acțiunile sau evenimentele importante.

Unul dintre primele exemple notabile de conferințe de presă datează din timpul Războiului Civil American (1861-1865). Președintele american Abraham Lincoln ținea „conferințe de presă” regulate, în care discuta cu jurnaliștii și răspundea la întrebările acestora cu privire la război și la politica sa.

În Franța, odată cu înființarea celei de-a Treia Republici, în 1870, a apărut o practică a conferințelor de presă în cadrul guvernului. Miniștrii și oficialii guvernamentali țineau conferințe de presă pentru a informa mass-media și publicul cu privire la deciziile și politica guvernului.

De-a lungul secolului al XX-lea, conferințele de presă s-au extins și în alte domenii, inclusiv în afaceri, sport și divertisment. Astăzi, conferințele de presă sunt o practică obişnuită într-o varietate de contexte și au devenit un instrument important pentru comunicarea oficială și interacțiunea între figuri publice și presă.

Un caz celebru de „silenzio stampa”

Enzo-Bearzot-Silenzio-stampa.jpg

Enzo Bearzot, Silenzio stampa

 

Un caz celebru de „silenzio stampa”, care a contribuit enorm la creşterea popularităţii acestei expresii, este legat de domeniul sportului italian, mai exact de cel al fotbalului, la care italienii se raportează cu mult patos.

Unul dintre cei mai apreciaţi antrenori italieni de fotbal a fost Enzo Bearzot, selecționer al echipei naționale de fotbal a Italiei (“Squadra azzurra”/ „Echipa albastră”) în perioada 1975-1986. Înaintea Campionatului Mondial de Fotbal din 1982, care a avut loc în Spania, Bearzot a impus o politică de „silenzio stampa” în cadrul lotului național italian.

Aceasta însemna că jucătorii și staff-ul tehnic au fost instruiți să nu ofere declarații presei, considerând că această măsură va ajuta la crearea unei atmosfere concentrate și a unui spirit de echipă puternic înaintea turneului. Era, în acelaşi timp, şi o formă de protest faţă de criticile continue ale presei.

Această practică de „silenzio stampa” a fost neobișnuită și a stârnit controverse în Italia, în special în rândul mass-media, care a devenit extrem de „acidă” la adresa jucătorilor şi a antrenorului. În mod tradițional, presa urmărea cu atenție pregătirile și declarațiile jucătorilor înaintea unui turneu major, iar limitarea accesului la informații și interviuri a provocat reacții diverse.

Cu toate acestea, măsura a dat roade, iar Italia a avut un parcurs remarcabil în Campionatul Mondial din 1982, a învins, pe rând, Argentina, Brazilia, Germania, câștigând competiția și obținând astfel al treilea titlu mondial în istoria echipei naționale.

Performanța de excepție a echipei conduse de Bearzot a făcut ca politica de „silenzio stampa” să fie asociată cu succesul și a adus această expresie în prim plan, în contextul fotbalistic italian, ulterior şi în alte părţi, inclusiv la noi.

“Silenzio” cu dublu sens

brick-wall-g8adb11dac_1280.jpg

Silenzio stampa

 

În epoci mai vechi (chiar şi astăzi, în anumite ţări), „silentio stampa” (“tăcerea presei” sau „in faţa presei”) era impusă de autorităţi, însemnând limitarea libertății presei și controlul informațiilor, în contextul unor presiuni politice, pentru a înăbuși sau a cenzura informațiile critice sau sensibile. Reducerea la tăcere a presei poate avea loc în situații în care guvernele sau alte entități doresc să controleze fluxul de informații și să împiedice publicarea de știri incomode sau care ar putea pune în pericol anumite interese.

În epoca actuală, expresia „silenzio stampa” poate fi folosită și într-un sens mai larg, referindu-se la decizia unui jurnalist sau a unei organizații media de a nu publica anumite informații din diverse motive. Aceste motive pot include protejarea surselor, evaluarea incompletă a informațiilor sau considerații etice și de responsabilitate editorială.

Frecvent, atitudinea de „silenzio stampa” ţine şi de o decizie personală sau colectivă – refuzul de a oferi, de a face publice anumite informaţii. La o simplă căutare pe Internet, putem găsi exemple de felul: „M. C. a intrat în silenzio stampa. Adică, mai pe româneşte, a ales să nu mai vorbească cu presa”, „Silenzio stampa în administrație. Curaj sau frică?!”, „Jucătorii echipei Steaua au decis să intre în silenzo stampa, în semn de solidaritate cu portarul…”, „Municipalitatea… în silenzio stampa”, „X a intrat în silenzio stampa! Artistul refuză să mai scoată un cuvânt despre…” etc.

Mai mult, se pare că expresia „silenzio stampa” a patruns si in limbajul cotidian, pentru a sublinia orice fel de „tăcere” voită, premeditată, a atitudine a cuiva in anumite imprejurări.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Silenzio Stampa – Florin Purlucă (fragment)

       Eram atât de priceput să-mi distrug viața, mai priceput ca un milion de alte persoane, îmi spusese cândva maică-mea. După mai multe înghițituri am început să simt arsura și căldura băuturii. Urca dinspre stomac, un val de liniște, care-mi anestezia simțul remușcării. Dacă oi fi avut vreodată unul. Am tot reflectat, vrute și nevrute, și pe urmă am început pur și simplu să beau. Eram îngrozit de monstrul care se foia în întunericul sufletului meu. Faptul că nu știam cum arătă mă cam scutura. Beam nu doar pentru că, în opinia mamei, eram la un pas de a deveni alcoolic, ci pentru că alcoolul era unicul anestezic social care chiar funcționa în cazul meu. Dacă n-ai încercat până acum, ar trebui s-o faci. Sau, mă rog!, n-o face. Te las să decizi de unul sigur în ce fel poți să-ți distrugi viața. Nu vreau să fiu acuzat de instigare.După nici douăzeci de minute sticla era goală. Situația era la fel de gravă ca problema pentru care mă aflam în parc. Eram supărat, pe jumătate amorțit de băutură și cu o ditamai dilema existențială. Chiar că aveam nevoie de o altă sticlă de băutură. M-am ridicat de pe bancă, fără să am o idee despre cum aveam să rezolv necazul. Am început să mă plimb lipsit de un scop anume, doar gândindu-mă ostentativ la faptul că n-am de băut. Am trecut prin dreptul unei alte bănci și acolo era o fată. Stătea singură și era năpădită de un milion de umbre subțiri, de la lampadarul din apropiere, care curgea moale peste coroana unui tufiș uriaș. Cu toate umbrele alea pe ea, părea ca și cum purta o bluză croită din dantela întunericului dimprejur. Era mâhnită și avea lângă, sprijinită de spătarul băncii, o sticlă de băutură. Detaliul m-a făcut să mă opresc în loc și să mă holbez, când la ea, când la sticla de băutură.
     
    — Vrei să bei cu mine? Sunt foarte supărată și nu am cu cine să beau.
     
    M-am așezat, fără să spun nimic. Oare-mi vorbise, sau aveam păreri. Ne despărțea sticla. A luat-o și a băut și pe urmă mi-a întins-o.
     
    — Bei? m-a întrebat.
     
    Am scuturat din cap.
     
    — Da, beau.
     
       Am luat o gură și am observat că sticla era aproape plină. Era un whisky ieftin, dar prezența ei anula efectul – prin urmare, era un whisky acceptabil. Poate c-a fost de vină băutura, sau poate că nu, dar mi-a părut o fată frumoasă. De ce s-ar fi certat cineva vreodată cu o fată frumoasă? Eu unul n-aș fi făcut-o.
     
    — M-am certat cu iubitul meu, s-a plâns.
     
       Ochii mari și clari au început să fileze și inevitabilul s-a produs: durerea despărțirii i s-a coagulat în mai multe lacrimi arzătoare. Chiar dacă plângea, era la fel de frumoasă. La naiba!, chiar mai frumoasă decât înainte. O frumusețe izvorâtă din furie. Nu vezi asta în fiecare zi. M-a luat în brațe și suferința a făcut-o să vibreze la pieptul meu. Am așteptat cât a fost de cuviință și pe urmă, când s-a retras, m-a fixat cu privirea. Cred c-a fost la un pas să se ridice și să plece. Dacă aș fi încercat s-o sărut sau ceva, mai mult ca sigur c-ar fi fugit. Dar eu m-am aplecat înspre ea și am apucat sticla de băutură. A fost ca o fază comică dintr-un film din ăla clișeic de comedie. Am băut, ca un alcoolic după o perioadă insuportabil de lungă de abstinență. Ea s-a relaxat – am văzut cum i s-au înmuiat umerii. Probabil c-a realizat cam cum stătea treaba. Nu eram un psihopat sau ceva în sensul ăla. Nu intenționam s-o violez sau mai știu eu ce.
     
    — Și tu te-ai certat?
     
    Mi-am plecat capul pe o parte.
     
    — Da, m-am certat.
     
    — Cu iubita?
     
    — Nu.
     
    — Cu soția?
     
    — Nu.
     
    Nu știu dacă v-am spus, dar nu prea mă pricep la discuții din astea. Prea mult adevăr, prea multe sentimente, prea complicat.
     
    — Atunci… Cu cine te-ai certat? Cu iubitul?
     
       A izbucnit în râs și cu ambele palme și-a șters lacrimile. A fost de-a dreptul adorabilă. Brunetă, cu ochii ăia mari, mânjiți de creion și rimel. Aș vrut să-i ofer un șervețel, dar n-am avut unul. Nu obișnuiesc să port lucruri după mine. Pe asta cred că v-am mai spus-o. Am continuat să mă bucur de frumusețea ei ca un scoptofil pervers.
     
    — Nu, i-am zis indiferent. Cu mama.
     
    –Oh!, a exclamat surprinsă. Ce nu-i convine?
     
    — A plouat, eu am intrat și am udat toate cele de prin casă.
     
       Nu era chiar asta. Era mai mult o sumă a tuturor nemulțumirilor de-a lungul vieții, ceea ce o făcuse să explodeze într-o criză de isterie, temându-se că băiatul ei avea să devină alcoolic. Și etcaetera, etcaetera, așa cum obișnuiesc să o țină langa părinții. Însă pentru momentul acela decupat ca din revistă, erau prea multe cuvinte ca să mă apuc să-i povestesc povestea vieții mele. Prea multă încărcătură emoțională. Puțin ca prea personal ca să pun totul pe tavă, la vedere. Sau, mai simplu, îmi era rușine. Deși era întuneric, sub infuzia de băutură, întuneric și admirație tot am putut să văd cum i-a tresărit o sprânceană.
     
    — Doar pentru atâta lucru?
     
       Cum bine spuneam, niciodată nu e vorba numai despre atât. Căutam noi motive din orice, eu și mama, ne tatonam de un milion de ori pe secundă. Repet, ce-i spusesem nu era adevărul complet. Încă nu eram suficient de băut ca să fiu sincer. Nu cred că v-am spus, dar uneori am tendința să mă învârt în jurul cozii, ca un cățeluș jucăuș. Afară era tot mai întuneric. Ăsta era un adevăr incontestabil. Vântul scormonea frunzele dimprejur și-i făcea părul să se miște ușor. Părea ceva magic. Ăștia erau piticii de pe creier. Am băut din nou. Imediat după, ea a înhățat sticla și a tras o dușcă zdravănă, dar, cumva, forțată. S-a strâmbat adorabil când mi-a întins sticla.
     
    — Ești cam ciudat, a chinuit ea cuvintele. Ți-a mai spus asta cineva?
     
    Prea mulți, de prea multe ori, am gândit ca pentru mine.
     
    — Da, i-am spus.
     
    — De ce?
     
    — De ce, ce?
     
    — De ce ești așa de ciudat?
     
       Asta era o întrebare tâmpită, dar m-am gândit că poate nu aveam să mai găsesc niciodată o persoană dispusă să-mi spună o părere sinceră, poate chiar crud de sinceră. M-am prefăcut diplomat.
     
    — Cum sunt ciudat? am întrebat. Adică, de exemplu, de ce mă consideri tu un ciudat?
     
       A stat o clipă pe gânduri. Ca să vezi!, cum sunt oamenii. Chiar dacă nu mă cunoștea și nu conta prea mult dacă mă rănea sau ceva, tot a avut un moment de ezitare ca să-mi spună verde-n față.
     
    — Nu mă supăr, am încurajat-o.
     
       Pe urmă a început să turuie. Și, mamă, ce mai vorbea. Despre tot felul de teorii. Am avut nevoie de vreo câteva secunde bune ca să pricep că se produsese virajul. Vorbea despre mine, cu mine, dar de fapt vorbea despre ea și despărțirea ei. N-am vrut s-o șicanez, așa că am lăsat-o să turuie și am mai întrerupt-o ocazional cu câte un aham strategic și politicos. Pe urmă cred c-a priceput și ea c-o luase pe arătură. A zâmbit și a luat sticla.
     
    — Am bătut câmpii, nu-i așa?
     
    — Da, i-am spus, după ce am revendicat sticla de băutură.
     
       Ajunsesem deja pe la jumătate. Făceam echipă bună. Privirea începuse să mi se tulbure nițel. Plutitorul se apropia încet-încet de gradația sinceritate și era la un deget de curaj. Când avea să o atingă pe cea din urmă intenționam să-i vâr o mână după ceafă, să-mi umplu palma cu șuvițele ei fermecate și s-o trag înspre mine ca s-o sărut. Pe atunci speram să fie suficient de băută ca să nu se ridice și să plece sau să-mi ardă vreuna peste bot.
     
    — Ai iubită?
     
    — N-am, i-am zis.
     
    — Pentru că te îmbraci ca un pămpălău. De asta n-ai.
     
    — Ha!? Ce treabă are asta?
     
    — Păi are – a vrut să mai spună ceva, apoi a dat dintr-o mână. Las-o baltă. N-ai să pricepi o iotă. Mi-aș bate gura degeaba.
     
      Ce pot să spun, avea dreptate. Treningul era scump, pantofii sport la fel, cumpărate de maică-mea de printr-un mall de lux de la București sau dracu știe de pe unde. Cumulate, probabil, mai scumpe decât jumate din toată garderoba ei. Dar pe bune, avea perfectă dreptate, boarfele alea, chiar așa scumpe cum erau, tot mă făceau să arăt ca un teleleu.
     
    — Și pe urmă mai ai și freza asta. Cine te tunde? Tot maică-ta?
     
       A urmat un antract de vreo trei secunde – s-a așteptat să mă arăt ofuscat. M-am arătat interesat de sticla de whisky. În timp ce beam, am văzut-o cum se destinde. Nu m-a tuns niciodată mama. Sau m-a tuns, o dată, când eram mai mic? Nu mai știu exact. În fine, chiar nu era relevant. Mergeam regulat la frizer. De fiecare dată când mă tundeam individul se grăbea. Ca și cum o făcea pe gratis și nu prea conta rezultatul final, sau ceva de genul. Pe mine nu mă interesa oricum. Voiam să plec cât mai repede de acolo. Mă enerva locul la culme, dar n-aveam încotro. Nu-mi place părul lung, lins, dat pe spate sau prins în coadă de cal. Trebuia să scap cumva de el. Nu țineam musai să fiu la modă. Mi se pare ciudat, să vrei să fii la modă. Ca și cum te-ai limita. Moda nu trebuie urmată, ea trebuie creată. De fiecare, în parte, în felul lui. Spuse individul cu trening și adidași și freză de pămpălău. În fine, analizați ideea din spatele conceptului, nu schița nereușită.
     
    — Ar trebui să ai mai multă grijă. Femeile țin cont de detalii.
     
    — Mersi pentru sfat, i-am spus.
     
    Mi-a zâmbit, destul de sincer. Am mai luat o gură de tărie.
     
    — Hai, mai dă-mi și mie sticla aia, a spus ea.
     
       I-am dat-o. Era o conversație cam ciudată, m-am gândit. Ceva îmi spunea că tiparul bărbatului ideal cerea să fiu deranjat de cuvintele ei, dar mie pur și simplu nu-mi păsa. Oare ce gândea despre mine? La un nivel mai profund, aș fi dorit să pot să-i extrag informația din cap și s-o colaționez cu impresia mea.
     
    — Imposibil! a conchis ea ca din senin.
     
    La naiba!, pentru o clipă m-am speriat că poate să-mi citească gândurile. Apoi a continuat:
     
    — Scuză-mă! Am gândit cu voce tare.
     
    — Ce-i imposibil?
     
    — Nimic. Nu contează.
     
    — Dacă nu conta nu te-ai fi gândit la asta, nu?
     
    Începeam să cred că am un oarecare dram de fler. Sau poate era de la băutură? S-a uitat intens la mine, ca și cum aș fi existat cu adevărat, ca și cum părerea mea chiar ar fi contat.
     
    — Crezi că poate a fost vina mea?
     
    — Nu știu. Cum aș putea să știu?
     
    — Mda! N-ai cum să știi. M-a înșelat și cam atât.
     
       Și-a lăsat capul pe o parte, de parcă vina ar fi apăsat-o puternic. Pielea fină a gâtului a început să sclipească în lumina artificială a lămpii. Eram beat, asta era clar. Cu toate astea, era o percepție care mă făceam să mă simt bine.
     
    — De ce spui că-i vina ta, dacă te-a înșelat el?, i-am zis.
     
    — Păi, poate a găsit ceva la mine care l-a determinat s-o facă.
     
    Am clătinat sticla de whisky ca să văd câtă băutură mai era – cam un sfert. Am băut.
     
    — Nu știu cum vine treaba asta, i-am zis și mi-am șters gura cu mâneca treningului meu scump. Cred că-i un bou.
     
    A râs cu poftă.
     
    — Crezi?
     
    — Da.
     
    — De ce?
     
    — Pentru că ești frumoasă și numai un bou te-ar înșela.
     
    — Ei, hai, spui doar așa.
     
       Ce-i mai plăcea să se alinte. Și mie îmi plăcea felul în care se alinta. O făcea și mai frumoasă. Simțeam că încep să am curaj. Nu era chiar la un nivel mulțumitor, așa că am mai luat o gură din whishyul ăla de calitate îndoielnică, care începuse să pară ceva mai bun. De fapt, era din cauza ei, altfel, cu oricare altă ocazie l-aș fi considerat o poșircă. Cred c-am mai spus-o. În fine.
     
    — Nu spun doar așa. Spun adevărul.
     
    — Da?
     
    — Da.
     
    — Bine, a zis.
     
       N-am priceput ce trebuia să înțeleg din asta, așa că am mai tras la măsea. Pe neașteptate, m-a luat foamea. Purtam țoale scumpe și aveam buzunarele goale. Era cam aiurea. Ar fi trebuit să-mi treacă prin cap că avea să se ajungă aici.
     
    — Ce m-a apucat o foame, m-am plâns.
     
    Ea s-a căutat prin buzunare și m-a privit deprimată.
     
    — Nu mai am niciun sfanț. Tu?
     
       Am scuturat din cap – n-am!, am mimat. Am luat o gură din sticlă și i-am întins-o. Ea a băut ce mai era pe fund și apoi a zvârlit-o cât colo. Zvârcoleala sticlei a bătut aerul cu sunetul specific paletelor unui elicopter ultra modern, pe urmă a lovit ceva dur și a pocnit. Ea a chicotit.
     
    — Ce naiba facem acum? Mi-e foame și mie.
     
    I-am urmărit buzele. Felul în care lucea saliva pe carnea lor mă cam făcea să tremur de dorință. M-am așezat mai bine în curbura băncii.
     
    — Păi, am zis nesigur. Hai să mergem până la mine.
     
    Mi-am amintit că mereu uitam ceva bani în mașină.
     
    — La tine? s-a mirat.
     
    — Da. Cred că o să găsesc niște bani prin mașină.
     
    — Aaaa, s-a relaxat ea. Bine. Hai!

    ...

  • Emilian GALAICU-PĂUN 

     galaicu-1.jpg?w=730Silenzio stampa

     

    La capătul

    celor 40

    de zile

    de grevă –

    cea mai

    lungă din

    Europa

    de Est! –,

    ultimul

    artist al

    foamei

    şi-a cusut

    gura pe

    dinăuntru

    cu propriile

    coarde

    vocale.

     

    (The rest

    is silence)

Acest răspuns a fost șters.
-->