Istoria Tramvaiului

Tramvaiul a fost inventat in 1775, de englezul John Outram. Vehiculul era destinat transportului in comun si circula pe sine din fonta. Era tras de doi cai, dar nu a fost folosit in oras. In 1832, John Stephenson a construit primul tramvai urban, in New York. Acesta facea legatura intre Manhattan si Harlem.
 In alte materiale de arhiva, inventatorul tramvaiului este considerat francezul Loubat. Acesta, solicitat de americani , construieşte în1842 la New York prima linie de tramvai din lume. Tot el a avut ideea încastrării şinelor in pavaj. În scurtă vreme, tramvaiul câştigă foarte mulţi adepţi, devine din ce în ce mai rentabil, astfel că acest mijloc de transport avea să fie extins şi în alte oraşe americane. La vremea aceea, tracţiunea se făcea numai cu ajutorul cailor şi pe distanţe destul de mici. Prima ţară din Europa unde s-a introdus tramvaiul a fost Franţa, care în 1854 îi solicită lui Loubat să construiască şi în Paris, de-a lungul Căii Debilly, prima linie de tramvai, cunoscută sub denumirea de „Calea ferată americană”. Cu toate avantajele certe pe care le prezenta tramvaiul în New York, în Franţa, însă, acest mijloc de transport în comun s-a generalizat foarte încet. Aşa se face că până în 1873 doar la Paris şi la Lille erau instalate un număr redus de linii de tramvai cu tracţiune animală. În schimb, alte ţări, ca de pildă Belgia, GermaniA, Anglia, către 1860, societatea americană „American Train” instala primele linii la Londra, pentru ca peste câţiva ani, capitala britanică să fie împânzită de o întinsă reţea de linii de tramvai. In 1869 se introduce, in Anglia, tramvaiul cu abur. Dupa 3 ani, in 1873, pentru a reduce poluarea, se incearca alimentarea tramvaiului la cap de linie cu abur supraincalzit, pentru efectuarea cursei pana la celalalt capat. Tot in 1869 este pus in circulatie, la Timisoara, tramvaiul cu cai. La 28 decembrie 1872 este pus in functiune, la Bucuresti, primul tramvai cu cai din capitala. In 1906 se pune in circulatie, tot in capitala, un tramvai cu abur. Tramvaiul electric apare abia in 1879. Americanul de origine belgiana K.J. Depoele inventeaza tramvaiul electric, construit ulterior de firma Siemens.
 La primele sale începuturi, şi în Europa tracţiunea se făcea tot cu ajutorul cailor, sistem foarte greoi, care prezenta o mulţime de inconveniente, astfel că în 1881, pe câteva străzi ale Berlinului şi-au făcut apariţia primele tramvaie electrice din lume. Tramvaiul de acum 100 de ani se deosebea de cel de astăzi atât prin dimensiuni, cât şi prin faptul că era alimentat cu curent electric exclusiv prin şinele metalice. Lipsit de firul aerian şi troleu, circula doar pe distanţe modeste, respectiv 2,5 km. Unicul său vagon , care mai poate fi aqdmirat şi azi la un muzeu din Berlin, transporta maximum 26 de persoane. Nu i se cunoaşte cu exactitate viteza, însă trebuia să fie destul de modestă, dacă ţinem seama de faptul că poliţia berlineză fixase ca limită maximă de viteză urbană 20 km pe oră.
La inceputul secolului al XX-lea, in Europa functionau doar doua tramvaie electrice. Unul era la Sibiu. Inainte, insa, ca acesta sa isi faca aparitia pe strazile Sibiului, edilii au optat pentru o varianta mai ieftina: omnibusul. Acest stramos al troleibuzului actual, adus din Budapesta, era dotat cu un motor electric si avea roti de lemn.
 Arhivele vorbesc de un "monstru zgomotos, pe roti". Intr-adevar, omnibuzul s-a dovedit foarte "galagios" si chiar periculos. Din cauza gradului mare de instabilitate, omnibusul se rasturna foarte usor, provocand numeroase accidente.sursa:www.sibiu.ro

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Tramvaiul Braşovean (... ultimul tramvai...) (foto web) on PhotoPeach
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->