Surya Siddhanta, cartea de astronomie din mileniului 1 î.Hr.

Surya Siddhanta este prima dintre doctrinele ( Siddhanta ) în arheo-astronomie din epoca vedică. De fapt, este cea mai veche carte din lume care descrie Pământul drept o sferă și nu plat, gravitația fiind motivul pentru care obiectele cad din aer pe Pământ.

Aceasta este cunoașterea pe care zeul Soarelui i-a oferit-o lui Maya, socrul lui Ravana. Trecând prin calculele din Yuga, prima versiune a cărții Surya Siddhanta trebuie să fi avut cel puțin 2 milioane de ani. Cu toate acestea, versiunea actuală nu are mai mult de 2500 de ani și prezintă numeroase fapte astronomice cu o precizie ieșită din comun.

Informații astronomice și matematice incredibile


Surya Siddhanta este un testament incredibil pentru gândirea avansată a indienilor antici. În acest text, se pot găsi rădăcinile trigonometriei, precum și invențiile matematice esențiale, cum ar fi notația standard și sistemul zecimal. Mai mult de atât, este prezentată teoria gravitației cu mult înainte ca Sir Isaac Newton să-și dezvolte teoria în 1687.

Aceasta explică mișcarea de revoluție și modul în care planetele se mișcă spre est. Calculează cu exactitate dimensiunea și poziția planetelor îndepărtate, lungimea unui an tropical și timpul petrecut de la creație. În cele din urmă, în discuția despre modul în care timpul trece în circumstanțe diferite, ceea ce înseamnă baza teorii relativității.

Cuprinsul din Surya Siddhanta: 

Propunerile medii ale planetelor

Locurile adevărate ale planetelor

Direcție, loc și timp

Luna și eclipsa

Soarele și eclipsa

Proiecția Eclipselor

Conjuncții planetare

Stelele

Ridicări și setări

Luptele și setările Lunii

Anumite aspecte maligne ale Soarelui și Lunii

Cosmogonia, geografia și dimensiunile creației

Umbre

Mișcarea cerurilor și activitatea umană

Inteligența umană sau inspirație divină?


Departe de posibilitatea inspirației divine, mulți cred că înțelepciunea existentă în Surya Siddhanta a venit din confluența gândirii indiene și grecești, din timpul epocii elenistice. În special, activitatea lui Hipparchus ( Hiparh ) pare să fi avut un impact semnificativ asupra gândirii indiene.

Surya Siddhanta

Hiparh se crede că a fost primul matematician care a creat (sau cel puțin a posedat) o masă trigonometrică. Masa lui conține o listă a tuturor valorilor pentru funcția de coardă, adică lungimea unei coarde pentru fiecare unghi al unui cerc. Mesele trigonometrice sunt esențiale pentru calculele astrologice, precum și pentru navigație și inginerie. Hipparchus și-a folosit masa pentru a deduce orbitele Soarelui și Lunii. Lucrarea lui Hipparchus ar fi fost pierdută pentru totdeauna dacă nu ar fi fost păstrată de contemporanii săi din India.

Masa trigonometrică a sinusului din Surya Siddhanta este mai precisă și mai detaliată decât cea a lui Hipparchus. Funcțiile sale de jya (bază sinus) și kojya (sinus perpendicular (cosinus)) au fost sursa pentru progresele ulterioare arabe.
Surya Siddhanta conține, de asemenea, cea mai veche utilizare a tangentelor și secantelor.

Informații din Surya Siddhanta


Obiectele cad pe Pământ datorită unei forțe de atracție a acestuia. Prin urmare, pământul, planetele, constelațiile, Luna și Soarele sunt ținute în orbită datorită acestei atracții.

Lungimea medie a anului tropical ca 365.2421756 de zile, care este cu doar 1,4 secunde mai scurtă decât valoarea modernă de 365,2421904 de zile.

Lungimea medie a anului sideral [lungimea reală a revoluției Pământului în jurul Soarelui] este de 365.2563627 de zile, care este practic aceeași cu cea a valorii moderne de 365.25636305 de zile.

Estimarea diametrul planetei Mercurul este de 4 840,90675 kilometri , o eroare mai mică de 1% față de diametrul acceptat în prezent de 4 879,53101 kilometri .

Surya Siddhanta

Estimarea diametrul lui Saturn este de 118 901,553 kilometri , care are o eroare mai mică de 1% față de diametrul acceptat în prezent de 120 024,876 kilometri.

Un rol cultural de excepție


Surya Siddhanta joacă un rol important în istoria civilizației moderne. Prin păstrarea și extinderea înțelepciunii grecilor antici, vechii indieni au pregătit calea pentru dezvoltarea matematicii și astronomiei islamice. Într-adevăr, Surya Siddhanta a fost unul dintre puținele texte sanscrite traduse în limba arabă de Abbasid Khalifa al-Mansur, fondatorul califatului Abbasid. Această cunoaștere, avansată a fost transmisă de-a lungul anilor, până în zilele noastre.

Referințe

Jones, Alexander Raymond. „Hipparchus.” Encyclopedia Britannica Online. Encyclopedia Britannica, 2016. Web. 27 Aug. 2016. https://www.britannica.com/biography/Hipparchus-Greek-astronomer

Sanskriti. „Surya Siddhanta: The Oldest Book Known to Man on Astronomy.” Sanskriti Indian Culture. Sanskriti Magazine, 01 Oct. 2014. Web. 27 Aug. 2016. http://www.sanskritimagazine.com/vedic_science/surya-siddhanta-the-oldest-book-known-to-man-on-astronomy/

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->