În data de 26 august 2021 Banca Națională a Republicii Moldova a lansat în circuitul numismatic mondial trei monede comemorative pentru a marca 30 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova. Setul de trei monede reprezintă un parcurs istoric de 30 de ani – trecutul, prezentul și viitorul. Fiecare monedă a preluat câte un titlu celebru al unei poezii, puse pe muzică, și devenit șlagăr național.Eu vă prezint aici moneda comemorativă de 50 lei cu genericul "Cât trăim pe acest pământ". În planul central al aversului, în interiorul unui cerc periferic continuu, este reprezentată Stema Republicii Moldova, în partea de sus este inscripționat anul emiterii monedei “2021”, în partea de jos este inscripționată valoarea monedei “50 LEI” și periferic circular, pe părțile laterale, sunt gravate inscripțiile”REPUBLICA” - în stânga și ”MOLDOVA” – în dreapta.În câmpul reversului, în interiorul unui cerc periferic continuu, este redată imaginea stilizată a unui curcubeu în culorile tricolorului, inclusiv diverse elemente grafice tot în culorile curcubeului. În partea superioară, cu majuscule, este gravată inscripția: “CÂT TRĂIM PE ACEST PĂMÂNT”, în partea de mijloc este gravată inscripția: “TOTUL VA FI BINE”, iar în partea de jos este gravat anul emiterii monedei: ”2021”. Mesajul de speranță “TOTUL VA FI BINE” este preluat din campania internațională cu același nume, la care au aderat copiii din Republica Moldova, el fiind transmis către toate generațiile.
Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: valoarea nominală – 50 lei, data emiterii – 26 august 2021, seria – evenimente istorice, material (compoziție) – argint, puritatea – 99,9%, forma – rotundă, diametrul – 32 milimetri, greutatea – 20 grame, cant – zimțat, calitate – proof și tiraj – 500 exemplare.
Ziua Independenței este ziua națională a Republicii Moldova. Mișcarea de eliberare națională din anii 1989 – 1991 a culminat cu Marea Adunare Națională, de la care a început o nouă cronologie de renaștere a celor mai de preț valori care dau amprenta unui popor – istoria, limba ;i identitatea națională. Astfel la 27 august 1991, sute de mii de cetățeni au purces din toate colțurile țării spre capitală pentru a se reuni în piața care poartă astăzi numele evenimentului de neuitat. A fost un cuget și o manifestare unică de spirit național care și-a dat votul istoric pentru Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată apoi de către deputații din primul parlament.
***
Lansarea acestei monede în circuitul numismatic mondial s-a făcut pe acordurile melodiei “Cât trăim pe acest pământ” a compozitorului Tudor Chiriac, pe versurile lui Nicolae Dabija și interpretată de Alex Calancea Band. Dacă doriți să ascultați această melodie dați clik pe linkul de mai jos:
Răspunsuri