CULTURĂ PRIN FILATELIE: FLORI - DALIA

În data de 7 ianuarie 2020 Romfilatelia a introdus  în circuitul filatelic mondial un nou set de mărci poștale uzuale cu tematica Dalia, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei, face parte din familia Asteraceae.

Este o plantă originară din America Centrală și de Nord. A fost adusă în Europa în secolul al XVI-lea, prin Spania, de unde s-a răspândit rapid în celelalte țări. Daliile sunt foarte apreciate pentru florile de diverse forme și culori ce înfloresc de vara până toamna târziu. Sunt plante sensibile la ger, de aceea toamna se scot rădăcinile tuberizate și se păstrează în nisip, în locuri răcoroase și uscate. Se plantează în soluri bogate, argiloase, în zone însorite. Există 42 de specii de dalie, cu hibrizi crescuți în mod obișnuit ca plante de grădină. Formele florilor sunt variabile, ele cresc în vârful tulpinii și pot avea diametrul de 5 – 30 cm. Această mare varietate rezultă din faptul că daliile sunt octoploizi – adică au opt seturi de cromozomi omologi, în timp ce majoritatea plantelor au doar doi. Tulpinile sunt cu frunze, înălțimea variind de la 30 cm la mai mult de 1,8-2,4 m. Majoritatea speciilor nu produc flori parfumate. La fel ca majoritatea plantelor care nu atrag insecte polenizatoare prin miros, ele sunt viu colorate, cu excepția albastrului. Dalia a fost declarată floarea națională a Mexicului în 1963. Daliile sunt plante perene cu rădăcini tuberoase, deși sunt cultivate ca plante anuale în unele regiuni cu ierni reci. În timp ce unele au tulpini erbacee, altele au tulpini care se lignifică în absența țesutului secundar și reînnoadă după iarnă. Daliile cresc în mod natural în condiții climatice care nu prezintă îngheț, prin urmare nu sunt adaptate să reziste la temperaturi sub zero grade.  Cu toate acestea, natura lor tuberoasă le permite să supraviețuiască perioadelor de repaus, iar această caracteristică înseamnă că pot crește în climă temperată cu îngheț, cu condiția ca tuberculii să fie ridicați de la sol și depozitați în condiții reci, dar fără îngheț în timpul iernii.

Pentru plantare în grădină trebuie așteptat ca să treacă sezonul rece. Temperatura solului trebuie să fie undeva la 15-16 grade. Alege un loc de plantare cu soare din plin. Daliile cresc mai multe flori dacă primesc 6 până la 8 ore de lumină directă a soarelui. Le place mult soarele dimineții. Alege o locație cu un pic de protecție împotriva vântului. Daliile se dezvoltă în sol bogat, bine drenat. Soiurile de dalii mici, care cresc de obicei de aproximativ 3 metri înălțime, ar trebui plantate la distanțe de 2 metri. Gaura în care plantezi trebuie să fie puțin mai mare decât rădăcina plantei și să încorporeze în sol niște mușchi de turbă. Sapă o gaură care are aproximativ 6-8 cm adâncime. Așează tuberculii în el, cu punctele de creștere sau „ochii”, cu fața în sus și acoperă cu câțiva centimetri de pământ. Pe măsură ce tulpina răsare, umple-o cu sol până când se află la nivelul solului. Daliile încep să înflorească la aproximativ 8 săptămâni după plantare, începând cu mijlocul lunii iulie. Nu uda tuberculii imediat după plantare; acest lucru încurajează putrezirea. Așteaptă până când mugurii au apărut deasupra solului pentru a uda.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/02/filatelie-flori-2.html

  

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->