Turismul este o activitate relaxantă, mult apreciată de locuitorii Văii Jiului - mari amatori de drumeţii şi buni cunoscători ai frumuseţilor naturii. În anul 1986, la sfârşitul verii, un grup de pasionaţi şi împătimiţi ai drumeţiilor montane, în frunte cu Aurel Dula şi Vasile Pollak, propun organizarea unei întâlniri anuale a veteranilor în ale drumeţiilor montane. La prima întâlnire care a avut loc în 1986 s-a hotărât ca următoarele să aibă loc la o cabană din munţii care înconjoară cu dărnicie Valea Jiului; întâlnirile nu erau însoţite de competiţii sportive, iar spre amintire veteranii vor primi câte o insignă, al cărei desen să reproducă o floare din bogata floră a munţilor noştri.Cu excepţia unei singure variante, toate piesele au fost bătute la Monetăria Statului Bucureşti, sunt ovale şi au dimensiunile 36/26 mm şi, cum este normal, unele piese sunt mai reuşite, în schimb, altele lasă de dorit. Aceste piese insignografice au fost gndite și proiectate de către: Nicolae Lazăr, Ion Liciu, Viorel Stroie, Dumitru Antonoiu, Tiberiu Kelemen și Iuliu Hornak. Ediţia a II-a a avut loc la cabana Lunca Florii, iar floarea propusă este un ghiocel. Conform celor hotărâte în urmă cu un an, pe coroana ovală apare înscrisul DRUMEŢII VETERANI - LUNCA FLORII 1987. Din aceste insigne au fost identificate opt variante de culoare.
Ghiocelul, denumire științifică Galanthus este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidacea,plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii. Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este Ghiocelul comun (Galanthus nivalis). Galanthus nivalis - este ghiocelul obișnuit, care înflorește din ianuarie și care, în condiții favorabile, continuă să înflorească până în martie. Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare și tulpini erecte, lipsite de frunze, cu o singură floare în vârf, sub formă de clopot. Galanthus nivalis are în jur de 15 cm înălțime și înflorește în ianuarie și februarie în zonele temperate nordice. Bulbul este globulos, acoperit cu tunici brune. La baza tulpinii se află două frunze verzi-albăstrui, liniare, plane, slab carenate. Floarea albă este actinomorfă, bisexuată, are șase petale, cele trei exterioare fiind mai mari și mai convexe decât cele interioare. De asemenea, cele interioare au câte o maculă verde verzuie sau gălbuie, în funcție de specie, situată apical. Pe cele șase antere se deschid pori sau șanțuri. Ovarul este format din trei celule, iar din el rezultă o capsulă tricelulară. Înmulțirea se face vegetativ (asexuat) prin bulbi, prin diviziunea atentă a lor când planta este matură, prin mutare când planta este în hibernare, imediat după ce frunzele se ofilesc; sexuat se înmulțește prin semințe. Se cunosc numeroase varietăți de ghiocei, cu flori simple sau duble.
Cabana Lunca Florii este situată în Munții Șureanu, la o altitudine de 800 de metri are peste 80 de locuri de cazare, o sală de mese cu o capacitate care poate atinge 120 locuri, peste 20 de camere și o curte generoasă, cu terenuri de fotbal, volei, badminton și foișorul indian. La cabană și în împrejurimile acesteia se pot organiza activități foarte atractive precum: activitati pe coarda (escalada si rapel), parc de aventura (traversari pe coarda, pod indian, scari suspendate etc), plimbari cu bicicleta, notiuni de orientare cu si fara busola, concursuri si jocuri sportive in curtea cabanei (teren de fotbal, teren de volei si badminton, mese de ping-pong). Se poate ajunge până în fața cabanei și cu mașina plecând din Petrila.
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/11/info-numis-mondo-121.html
Răspunsuri