Mediaș, în latină – Media, în germană - Mediasch, în maghiară -Medgyes, în dialectul săsesc – Medwesch sau Medveš, este un municipiu din județul Sibiu care include și satul Ighișu Nou. Municipiul Mediaș este așezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanță de 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj. Distanța din Mediaș până la Sibiu este de 55 kilometri. Prima atestare documentară a localității parvine din anul 1267 sub numele Mediesy. Acest nume poate fi legat de numele unui trib secuiesc din secolul al IX-lea. În secolele al XII-lea – al XIII-lea, regii Ungariei au așezat în zona Mediașului coloniști germani, cunoscuți sub numele de sași. Biserica “Înălțarea Domnului”, prima biserică românească din Mediaș, a fost ridicată în anul 1826 prin eforturile episcopului Ioan Bob de la Blaj, cel care tot atunci a înființat și prima școală românească din oraș. Câteva evenimente importante în istoria orașului sunt:

  • Regele Carol Robert de Anjou conferă locuitorilor din Mediaș, Șeica și Biertan, toate drepturile provinciei Sibiu – 1315.
  • Mediașul este numit pentru prima dată oraș (civitas) – 1359
  • Regele Sigismund de Luxemburg eliberează scaunele Mediaș și Șeica de sub jurisdicția comitelui secuilor. Prima mențiune a judelui local (villicus) – 1402
  • Prima mențiune a breslei croitorilor și a celei vânzătorilor de postav din Mediaș - 1457.
  • Prima mențiune a unui spital la Mediaș - 1487
  • Existau deja 6 bresle - 1501.
  • Dieta întrunită la Mediaș l-a ales ca principe al Transilvaniei pe cardinalul Andrei Bathory - 1599.
  • Introducerea iluminatului public stradal - 1863
  • Deschiderea școlii agricole din Mediaș. Își începe activitatea tipografia G. A. Reisenberger - 1871
  • Inaugurarea gării din Mediaș - 1872.
  • Deschiderea Școlii orășenești de meserii - 1873
  • Construirea unei săli de gimnastică - 1879.
  • Înființarea Cooperativei de economii și credit. Primele legături telefonice la Mediaș. Începe să apară “Mediascher Wochenblatt” (Foaie săptămânală medieșană) - 1893.
  • Transformarea spitalului și mărirea capacității la 160 de paturi. Construirea unei școli catolice elementare și a unei școli românești unite - 1908.
  • Începutul exploatării gazului metan la Mediaș - 1911.
  • 28 Iulie Sfințirea Catedralei ortodoxe cu hramul “Sf. Mihail și Gavril” – 1935
  • 1970 și 1975 – mari inundații
  • Pe teritoriul orașului au fost identificate, prin descoperiri fortuite, cercetări de suprafață și săpături sistematice, mai multe așezări rurale:
  • În punctul „Gura Câmpului“, cartier al orașului în partea sa de nord-vest, pe malul Târnavei Mari, a fost cercetată, în anii 1975 și 1977, o așezare rurală a cărei suprafață a fost estimată la 8 ha. S-au descoperit resturile a zece locuințe de suprafață și un atelier de redus și prelucrat fierul (fierărie).
  • La 0,8 km spre vest de așezare s-a descoperit un fragment de lespede funerară pe care era redat un călăreț, precum și un monument cu doi lei funerari; monu­mentele puteau proveni din cimitirul așezării de la Gura Câmpului, sau dintr-un cimitir de familie de pe o villa rustica.
  • În punctul „Rora Mică“, situat la vest de municipiu, s-au descoperit fragmente ceramice de epocă romană.
  • Alte materiale ceramice de epocă romană s-au descoperit în punctele: „Baia de Nisip“, „Hientz“ și la ieșirea din municipiu, pe partea stângă a pârâului Ighișului, zonă din care ar putea proveni și tezaurul menționat la Ighișul Nou, localitate ce aparține acum de municipiul Mediaș.

La recensământul din anul 2011 municipiul număra 47204 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 55153 locuitori), dintre care: români – 76,73%, maghiari – 9,63%, romi – 4,04%, germani – 1,48% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a municipiului sibian Mediaș astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 71,55%, romano catolici - 3,42%, reformați – 5%, penticostali – 1,59%, greco catolici – 3,98%, baptiști – 1,6%, unitarieni – 1% și restul – nedeclarată sau altă religie. Mediașul este un centru important de exploatare a gazului metan (din anul 1900). În secolul al XIX-lea, vechile centre meșteșugărești de aici s-au transformat în fabrici și s-au produs aici primul cristal și primul email românesc. Fabricile cele mai cunoscute sunt: Emailul, Automecanica, Vitrometan, Relee, Alex Rom, Medimpact, Salconserv, Felam, Armax-Gaz, Magnet, Romgaz, Romanelec, Transgaz, Kromberg&Schubert și Dafora SA. Prin Mediaș trec drumurile naționale DN14 și DN14A. Orașul este racordat la rețeaua feroviară din anul 1872, ca stație pe calea ferată Teiuș- Brașov. Mediaș este un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, cu o alternanță de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist și neoclasic, la baroc și secession (Jugendstil). Orașul și-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate. Atracțiile turistice ale orașului sunt: Biserica fortificată Sfânta Margareta, Altarul de la Mediaș, Centrul istoric al orașului cu Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Alte atracții turistice medieșene sunt: Complexul arhitectural franciscan, Casa Schuller, Casa Schuster și Piața Regele Ferdinand. În 2010 existau în oraș 10 școli generale și 5 licee. În acest oraș are loc anual Festivalul Internațional de Film al Europei Centrale.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/04/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->