12280907700?profile=RESIZE_584x

Laminorul Beclean a fost o asociație sportivă axată în principal pe sportul fotbal. Debutul activității fotbalistice în orașul de pe Someș datează din anul 1926; atunci Sas Lulu, student la farmacie în Cluj a pus bazele primei echipe care purta denumirea FLAVIA Beclean. În anul următor, 1927 se amenajează terenul de fotbal, situat în parc, fiind împrejmuit de arbori, accesul la teren se făcea peste podețele ce traversau Canalul Morii. Primele jocuri au caracter amical și ele s-au jucat în aprilie 1927, Flavia Beclean- CFR Dej 2-1 revanșa 1-0 pentru beclenari. În anul 1929 echipa și-a schimbat denumirea în Clubul sportib Beclean, susținând jocuri amicale, printre altele cu echipa Rapid Bistrița, unde evoluau frații Cseghezi, participanți la Jocurile Olimpice de la Amsterdam (1928). Prima prezență a echipei beclenare într-un campionat are loc în anul 1930; CS Beclean va evolua în Campionatul Județean Someș, alături de Spartac Gherla, Rapid Bistrița, CFR Dej, etc; nu avem informații despre echipament, culori, dar presupunem că s-a păstrat tradiția, culorile preferate fiind, probabil alb-albastru, sau  roșu- albastru. După o pauză competițională determinată de desfășurarea celui de-al doilea  război mondial, CS Beclean va participa la jocuri cu caracter amical (1945/46), cu echipe din localități învecinate. Nu trebuie omis, în anul 1941 se amenajează noul teren de joc pe dealul Bichihigi, într-un admirabil cadru natural; din anul 1946 echipa participă la Campionatul Județean, rivale fiindu-i: Gloria Bistrița, Someșul Dej, Spartac Gherla, Ineul Năsăud, etc. Pentru o scurtă perioadă 1951-1954, echipa își schimbă denumirea în Progresul Beclean, fiind susținută de Uniunea Raională de Cooperație; de echipă se ocupa  Ioan Șopterean, iar echipamentul era asigurat de Cooperația din Beclean. După anul 1954, echipa de fotbal își schimbă denumirea în Recolta Beclean; sub această denumire va activa ani la rând în campionatul Regiunii Cluj, cu rezultate notabile, înfruntând echipe de renume: Arieșul Turda, Metalul Cluj, Gloria Bistrița, Unirea Dej, C.I.L. Gherla, Steaua Roșie  Zalău, ș.a;  Probabil, începând cu anul 1965, echipa își va schimba, din nou denumirea în Someșul. În anul 1970 echpa promovează în divizia C. Nu există informații despre evoluția ulterioară a echipei dar se poate presupune că a fost preluată de Întreprinderea Laminorul din oraș, de unde și numele nou al echipei. Au urmat urcușuri i coborâșuri cum e și firesc dar important de reținut e faptul că în jurul acestei echipe s-a strâns toată istoria și tradiția fotbalului beclenar.

***

Beclean, cunoscut și ca Beclean pe Someș, în limbile maghiară și germană - Bethlen, este un oraș din județul Bistrița-Năsăud, care include și satele: Coldău, Figa și Rusu de Jos. Orașul este atestat documentar pentru prima dată în anul 1235 sub numele Bethleem, ca mijloc de protecție împotriva deselor incursiuni tătare au fost ridicate inițial palisade și valuri de pământ. Cetatea a fost construită ulterior, pe cheltuiala familiei nobiliare maghiare Bethlen, de care se leagă numele localității. În timpul revoltei curuților (1703 - 1711) cetatea a fost serios afectată. În anul 1848 generalul revoluționar Josef Bem a obținut la Beclean o victorie asupra trupelor imperiale austriece. La recensământul din anul 2011 orașul număra 10628 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 10878 locuitori), dintre care: români – 78,5%, maghiari – 13,6%, romi – 3,83% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului Beclean, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 67,91%, romano catolici – 1,36%, reformați – 11,44%, penticostali – 8,03%, greco catolici – 2,76%, baptiști – 1,37%, adventiști de ziua a șaptea – 1,35% și restul – nedeclarată sau altă religie. În anul 1850 la Beclean locuiau 1475 de persoane, din care 805 români, 327 maghiari, 163 evrei și 180 din alte etnii, iar în anul 1910 la Beclean locuiau 3070 de locuitori dintre care: 1791 maghiari și 1205 români. În oraș ființează 3 licee:

  • Liceul Tehnologic Agricol
  • Liceul tehnologic „Henri Coandă”
  • Colegiul Național „Petru Rareș”.

Atracțiile turistice ale orașului sunt:

  • Biserica Reformată-Calvină(Piața Libertății) a fost construită în secolul al XV-lea în stil gotic. În această biserică se găsesc morminte ale familiilor nobiliare maghiare Bethlen și Bánffy.
  • Primul Castel Bethlen, de pe latura nordică a Pieței Libertății, a fost edificat în secolul al XVIII-lea (1768), în stil baroc. Ancadramente de piatră sculptată; decor de stuc. Parter boltit, un singur etaj. Plan general dreptunghiular. În clădire funcționează în prezent Liceul tehnologic agricol.
  • Al doilea Castel Bethlen, situat pe latura vestică a Pieței Libertății, găzduiește în prezent Școala Generală Grigore Silaș

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/05/kampen-olanda.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->