Blocul Național Sindical este o mare confederație sindicală cu reprezentare în toate județele, compus din 30 de federații membre din toate domeniile de activitate, însumând 635 de sindicate și având sediul central în București, Strada Turturelelor, nr. 11A, clădirea C, etaj 3, sector 3. Blocul Național Sindical este reprezentat în cadru comisiilor și subcomisiilor de Dialog Social la nivel central, respectiv din cadrul ministerelor de un număr de 59 de reprezentanți titulari și supleanți . Prin filialele județene Blocul Național Sindical are reprezentanți desemnați în cadrul bi și tripartie însumând un număr de 393 de reprezentanți. Blocul Național Sindical este reprezentat în Plenul Consiliului Economic și Social de 4 reprezentanți , iar în cadrul comisiilor din Consiliul Economic și Social de 7 reprezentanți. Obiectivul central al BNS este îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale lucrărilor și apărarea drepturilor și libertăților membrilor săi. Alte obiective ale BNS sunt:
- Apărarea şi promovarea drepturilor fundamentale ale lucrătorilor înscrise în Constituţia României, Convenţii internaţionale, pacte şi tratate la care România este parte, precum şi în legislaţia internă.
- Susţinerea, la toate nivelurile, a drepturilor şi intereselor membrilor săi – prin reprezentarea acestora în fața instanțelor de judecată, parlament, ministere, alte insituții și societăți publice sau private, negocierea colectivă, reprezentare în dialogul social bi și tripartit la toate nivelurile.
- Apărarea libertăţii de acţiune şi de opinie a organizaţiilor membre –prin desfășurarea de actiuni sindicale (mitinguri, pichetări, greve sau orice alte acțiuni conform legii).
- Urmărirea asigurării protecţiei sociale pentru membrii de sindicat –prin reprezentarea în organismele de specialitate ale statului.
- Formularea şi susţinerea de proiecte de acte normative sau modificări ale legislaţiei existente, referitoare la oricare dintre drepturile şi/sau interesele legitime ale oricăruia dintre membrii săi.
- Organizarea şi susţinerea unor acţiuni cu caracter profesional, economic, social, cultural şi sportiv – prin furnizarea de servicii pentru stimularea ocupării forței de munca respectiv prin servicii de informare și consiliere a lucrătorilor, servicii de mediere a muncii pe piața internă, desfășurarea de activități și programe de formare profesională și formare profesională continuă și alte acțiuni care au ca scop ocuparea forței de muncă.
- Promovarea şi susţinerea principiilor economiei sociale de piaţă şi ale statului de drept – prin încurajarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial, a întreprinderilor sociale și a altor activități similare.
- Colaborarea cu alte organizaţii sindicale din ţară şi din străinătate.
- Promovarea şi îmbunătăţirea activităţii sindicale.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/03/sernancelhe-portugalia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri