12421853282?profile=RESIZE_584x

Fotbal Club Academica Clinceni, cunoscut sub numele de Academica Clinceni, a fost un club profesionist de fotbal din comuna Clinceni, județul Ilfov care a atins apogeul în sezonul 2021-22 când a evoluat în Liga I. Academica Clinceni a fost fondată la Buftea în 2005, în urma unei fuziuni între două cluburi, și s-a înscris direct în Divizia C. În timp ea a purtat și alte denumiri: CS Buftea, ACS Buftea, FC Clinceni, Academica Argeș, Academica Clinceni. Echipa a promovat în Liga a II-a la sfârșitul sezonului 2007 – 2008 , dar a participat în competiție doar un an după ce și-a vândut locul echipei Săgeata Stejarul pentru 500000 de euro și a revenit în a treia divizie. După câțiva ani, echipa a promovat din nou, dar după retragerea sprijinului financiar, clubul a trebuit să se mute de trei ori. Prima dată în 2013 a fost cumpărat de autoritățile din Clinceni, un an mai târziu, când s-a mutat la Pitești și, în cele din urmă, când s-a întors la Clinceni și s-a stabilit cu numele actual în 2015. În anul 2017, Academica a început un parteneriat cu FCSB, împrumutând un număr de jucători de tineret din academia echipei din urmă și a obținut o promovare surprinzătoare în Liga I în anul 2019, depășind echipe precum: Universitatea Cluj, Petrolul Ploiesti, FC Argeș sau UTA Arad. Echipa reprezintă cea mai mică localitate care a participat vreodată în prima ligă românească, comuna din Clinceni având doar o populație de aproximativ 5.000 de persoane. Pe parcursul sezonului 2021-22 al Ligii I, echipa se confruntă cu dificultăți financiare și este depunctată succesiv, totul finalizându-se prin retrogradare și intrare în faliment.

12421853083?profile=RESIZE_400x

Clinceni (în trecut – Slobozia-Clinceni) este o comună în județul Ilfov, provincia istorică Muntenia, România, care include și satele Olteni și Ordoreanu. Comuna se află în sud-vestul județului, la nord-vest de orașul Bragadiru, pe malurile râului Ciorogârla și ale râului Sabar. Comuna este traversată de șoseaua județeană DJ401A, care o leagă spre nord de Domnești și mai departe de Ciorogârla și spre sud-est de Bragadiru. La recensământul din anul 2011 comuna număra 6808 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anuș 2002 – 4938 locuitori) dintre care: români – 93,41% și restul necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei ilfovene Clinceni astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 93,74% și restul – nedeclarată sau altă religie. În anul 1950 comuna a fost inclusă în raionul V.I. Lenin al orașului republican București, din care a făcut parte până în 1968. În 1981, la o reorganizare administrativă a județelor din zonă, comuna Clinceni a fost transferată județului Giurgiu, până în 1985, când a trecut la Sectorul Agricol Ilfov, aflat în subordinea municipiului București, sector devenit în 1998 județul Ilfov. Sus am postat stema și o poză a primăriei localității Clinceni. Trei obiective din comuna Clinceni sunt incluse în lista monumentelor istorice de interes local:

  • situl arheologic din punctul potecii Ciurari-Slobozia de pe malul drept al râului Ciorogîrla ( o așezare din secolele al III-lea–al IV-lea e.n. și una din secolele al XV-lea–al XVI-lea)
  • situl arheologic de la biserica lui Ramadam Paleologu (o așezare din secolele al III-lea–al IV-lea e.n., alta din secolele al IX-lea–al XI-lea și alta din secolele al XVI-lea–al XVII-lea
  • monumentul eroilor căzuți în primul război mondial, în fața bisericii.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/08/schwanenstadt-austria.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->