12335960482?profile=RESIZE_584xStema judeţului Călăraşi se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat şi despicat în şef. În partea superioară, în dreapta, pe verde, se află trei spice de grâu de aur dispuse în pal. În partea superioară, în stânga, pe roşu, se află un vas de aur, cu partea de sus trapezoidală, ornată, la bază, cu un motiv vegetal poziţionat în bară, cu partea de jos tot în formă de trapez, dar cu baza mare sus, care se unesc într-o fascie alezată, cu extremităţile rotunjite, având în partea superioară, pe aproximativ 1/3 din suprafaţă, trei linii orizontale trasate la distanţe diferite, iar în partea inferioară, pe aproape 2/3 din suprafaţă, motive vegetale, cel din mijloc spiraliform, inegale şi orientate, de asemenea, în bară. În partea inferioară, pe albastru, se află patru brâuri undate de argint. Semnificaţiile elementelor însumate:

  • Spicele de grâu fac referire la principala ocupaţie a locuitorilor judeţului, agricultura.
  • Vasul reprezintă un vas de provizii, din lut ars, bitronic, uşor asimetric, din cultura Gumelniţa, datat din mileniul V î.e.n., descoperit pe teritoriul judeţului, la Măgura Cuneşti.
  • Brâurile de argint evocă fluviul Dunărea, pe al cărui mal stâng este amplasat judeţul.

Stema a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 409 / 2019.

***

Consiliul județean (CJ) este autoritatea administrației publice locale din România, constituită la nivelul fiecărui județ, pentru coordonarea activității consiliilor comunale și orășenești, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. Consiliul județean este compus din consilieri aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile stabilite de Legea privind alegerile locale. Printre atribuțiile consiliului județean se regăsesc stabilirea impozitelor și taxelor județene și elaborarea programelor de dezvoltare economico-socială și de administrare a teritoriului. Șeful unui consiliu județean are nevoie de aprobarea consilierilor pentru a iniția negocieri pentru contractarea de împrumuturi și emisiuni de titluri de valoare în numele județului. Instituțiile consiliului județean și a prefectului au fost înființate în anul 1864. Prin legea de la acel moment, prefectul era comisar al guvernului pe lângă consiliul județean. În această calitate el supraveghea legalitatea actelor adoptate de consiliul județean și de delegația permanentă. Din ianuarie 2006, prefectul și subprefectul fac parte din categoria înalților funcționari publici.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/06/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->