Consiliu județean (CJ) este autoritatea administrației publice locale din România, constituită la nivel județean, pentru coordonarea activității consiliilor comunale și orășenești, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. Consiliul județean este compus din consilieri aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile stabilite de Legea privind alegerile locale. Printre atribuțiile consiliului județean se regăsesc stabilirea impozitelor și taxelor județene, elaborarea programelor de dezvoltare economico-socială și de administrare a teritoriului. Șeful unui consiliu județean are nevoie de aprobarea consilierilor pentru a iniția negocieri pentru contractarea de împrumuturi și emisiuni de titluri de valoare în numele județului. Instituțiile consiliului județean și a prefectului au fost înființate în anul 1864.
***
Stema judeţului Bihor, a fost aprobată prin Hotârârea Guvernului României nr.684 / 1998 și se compune dintr-un scut sfertuit; în primul cartier, pe fond roşu, se află un turn crenelat de culoare neagră, zidit, de argint, dotat cu o fereastră şi o poartă închisă. În cartierul secund, pe fond albastru, se află cinci spice de grâu legate cu o panglică, toate de aur. În cartierul trei, pe fond albastru, se află un ciorchine de strugure cu o frunză de viţă, ambele de argint. Cartierul patru, pe fond roşu, cuprinde un hrisov natural, răsucit la capete în sensuri opuse, validat cu o pecete roşie, prinsă cu şnur răsucit, roşu şi negru. Trei brâuri undate, dintre care cel din mijloc mai lat, separate de două benzi albastre, broşează peste linia orizontală. Brâul din mijloc conţine trei peşti negri.
Semnificaţia elementelor însumate ale stemei sunt următoarele:
- turnul crenelat evocă vechea cetate a lui Menumorut;
- spicele şi frunza de viţă simbolizează hărnicia locuitorilor acestor meleaguri şi ponderea importantă pe care a avut-o agricultura în economia judeţului;
- hrisovul evocă multitudinea documentelor care atestă spiritualitatea locuitorilor din zonă;
- cele trei brâuri argintii simbolizează cele trei Crişuri, precum şi bogăţia piscicolă a apelor.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/01/cuggiono-italia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri