12373232075?profile=RESIZE_584x

Alexandru Aman (1820-1885), magistrat, fratele mai mare al celebrului pictor Theodor Aman şi soţia sa, Aristia Aman (1833-1904), născută Grigorie Lăceanu, lasă, prin testamente, întreaga lor avere – case, mobile, tablouri, cărţi şi obiecte de artă – Primariei Craiova, pentru înfiinţarea unui aşezământ public de cultură: Fundaţia “Alexandru şi Aristia Aman”, formată din bibliotecă, muzeu şi o galerie de tablouri. Redau mai jos câteva rânduri din testamanetele lor:

  • Alexandru Aman: “Pentru cultura poporului din oraşul meu natal Craiova, îi leg biblioteca mea, precum şi toată colecţia mea de tablouri originale ale familiei mele, obiecte de artă şi toate mobilele. Cu acestea să se înfiinţeze o bibliotecă liberă şi un muzeu pentru răspândirea cultului de frumos în sine…”
  • Aristia Aman: “Voiesc… ca în casele mele din acest oraş cu tot locul şi dependinţele lor din strada Kogălniceanu, Primăria Craiovei să înfiinţeze şi să întreţină o bibliotecă publică în etajul de jos, un muzeu cu o galerie de tablouri la etajul de sus al acestor case…”

Fundaţia “Alexandru şi Aristia Aman”, inaugurată la 21 decembrie 1908 şi compusă din trei secţiuni: bibliotecă, pinacotecă şi muzeu, s-a bucurat de un prestigiu deosebit, atestat şi de semnăturile în cartea de onoare a unor personalităţi marcante care au vizitat acest centru cultural din Craiova: regele Ferdinand, regina Maria, regele Carol al II-lea, prinţul G. Ştirbei, g-ral Al. Averescu, Nicolae Iorga, Petre Antonescu, N. Ghica-Budeşti, Mihail Dragomirescu, Emil Grigorovitza, Ramiro Ortiz, G. Ionescu-Siseşti, Simion Stoilow, Sabba Ştefănescu, Gh. Ţiţeica, Ion Kalinderu, Lucian Blaga, Victor Eftimiu, Şt.O. Iosif, Marius Bunescu, Onisifor Ghibu, C.C. Giurescu, Tache Papahagi, Simion Mehedinţi, Spiru Haret, Ion Minulescu ş.a. Biblioteca a început să funcţioneze cu un număr mic de volume donate de fondatori, lucrări de literatură, artă, istorie, drept, filosofie, în limbile română, franceză, greacă şi latină, moştenite de familie, achiziţionate de Alexandru Aman în perioada studiilor la Paris, cumpărate din ţară sau primite în timpul vieţii sale. Zestrea bibliotecii a sporit, după cum atestă documentele vremii, prin achiziţii şi donaţii datorate legăturii cu o serie de instituţii culturale, ştiinţifice sau persoane particulare iubitoare de carte. Prima insituţie care a contribuit la îmbogăţirea colecţiilor Bibliotecii “Alexandru şi Aristia Aman” a fost Academia Română, donatoare a unor valoroase lucrări ale istoricilor şi filologilor români. În anul 1921, după Theodor Popescu şi Ştefan Ciuceanu, la conducerea Fundaţiei Aman a fost numită Elena Farago care a condus această instituţie timp de peste trei decenii, locuind şi creând în casa care astăzi adăposteşte o expoziţie permanentă dedicată poetei. Până în 1950 biblioteca a fost patronată de primăria locală. Începând cu 1 noiembrie 1950 devine bibliotecă regională până în 1968, apoi municipală, iar din 1974 – judeţeană. Cărţile din inventarul fundaţiei se regăsesc în colecţiile de bază ale bibliotecii publice a oraşului Craiova, instituţie care a reluat numele fondatorilor în 1991. Celelalte bunuri ale fundaţiei: mobilier, tablouri, gravuri, monede etc. se regăsesc în inventarele Muzeului de Artă şi Muzeului Olteniei din Craiova.

12373232087?profile=RESIZE_584x

Biblioteca a început să funcţioneze cu un număr mic de volume donate de fondatori, lucrări de literatură, artă, istorie, drept, filosofie, în limbile română, franceză, greacă şi latină, moştenite de familie, achiziţionate de Alexandru Aman în perioada studiilor la Paris, cumpărate din ţară sau primite în timpul vieţii sale. Zestrea bibliotecii a sporit, după cum atestă documentele vremii, prin achiziţii şi donaţii datorate legăturii cu o serie de instituţii culturale, ştiinţifice sau persoane particulare iubitoare de carte. Prima insituţie care a contribuit la îmbogăţirea colecţiilor Bibliotecii “Alexandru şi Aristia Aman” a fost Academia Română, donatoare a unor valoroase lucrări ale istoricilor şi filologilor români. În 1921, după Theodor Popescu şi Ştefan Ciuceanu, la conducerea Fundaţiei Aman a fost numită Elena Farago care a condus această instituţie timp de peste trei decenii, locuind şi creând în casa care astăzi adăposteşte o expoziţie permanentă dedicată poetei. Până în 1950 biblioteca a fost patronată de primăria locală. Începând cu 1 noiembrie 1950 devine bibliotecă regională până în 1968, apoi municipală, iar din 1974 – judeţeană. Cărţile din inventarul fundaţiei se regăsesc în colecţiile de bază ale bibliotecii publice a oraşului Craiova, instituţie care a reluat numele fondatorilor în 1991. Celelalte bunuri ale fundaţiei: mobilier, tablouri, gravuri, monede etc. se regăsesc în inventarele Muzeului de Artă şi Muzeului Olteniei din Craiova. Adresa de corespondență a biliotecii este: Strada Mihail Kogălniceanu, nr. 9. În clădirea Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” cu intrarea din str. C.S. Nicolăescu-Plopşor, la etajul I, se află Secţia de Împrumut la domiciliu pentru Adulţi, care pune la dispoziţia cititorilor peste 120 000 de volume din toate domeniile. Secţia are două săli unde cărţile sunt aşezate în sistemul accesului liber la raft.

  • Sala destinată colecţiilor de beletristicăpune la dispoziţia cititorilor atât cărţi pentru satisfacerea cererilor de lectură ale elevilor şi studenţilor (cuprinzând cărţi în limba română şi în limbi străine din bibliografia şcolară) cât şi cărţi pentru lectura de loisir, fondul de carte fiind îmbogăţit în permanenţă cu ultimele apariţii, în funcţie şi de cererile utilizatorilor.
  • Sala destinată cărţilor de specialitatepune la dispoziţia cititorilor cărţi din toate domeniile, necesare elevilor, studenţilor şi celor care doresc să-şi aprofundeze cunoştinţele dintr-un anumit domeniu.

Secţia de împrumut la domiciliu pentru adulţi oferă informaţii privind colecţiile bibliotecii atât prin catalogul electronic cât şi prin cele trei cataloage aflate în secţie: alfabetic, sistematic şi pe titluri. Tot fondul de carte se află în baza de date a bibliotecii, care poate fi consultata atat la sediul bibliotecii cat şi on-line. Bibliotecarii secţiei se implică direct în satisfacerea cererilor de lectură ale utilizatorilor, avându-se în vedere faptul că cititorii, elevi şi studenţi, majoritatea vin cu tema propusă, dar nu au o bibliografie stabilită de profesorii coordonatori. În secţie se fac periodic sondaje de opinie şi se întocmesc liste cu cărţile solicitate, apoi se trimit spre serviciul de achiziţii a publicaţiilor pentru a răspunde cât mai repede cererilor de lectură ale cititorilor. Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” are organizate 4 filiale, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor din cele mai mari cartiere craiovene, conform cerinţelor de informare, lectură şi studiu. Colecţiile filialelor sunt alcătuite din fond de carte enciclopedic, destinat împrumutului la domiciliu, încercându-se în acest fel, satisfacerea dorinţelor de lectură şi informare de la vârsta copilăriei şi adolescenţei, până la vârsta a treia. Colecţiile filialelor sunt puse la dispoziţia utilizatorilor în sistemul accesului liber la raft. Filialele bibliotecii oferă cărţi din bibliografia şcolară, lucrări de referinţă, cărţi pentru copii, beletristică, publicaţii adresate tuturor categoriilor socio-profesionale din cartierele craiovene. Pentru o mai bună orientare a utilizatorilor bibliotecii, toate cele patru filiale sunt conectate la Internet, având permanent legătura cu baza de date constituită la nivelul Bibliotecii Judeţene Aman.

  • Filiala nr. 1:Cartier Brazda lui Novac, Bloc G8, parter;
  • Filiala nr. 2:Cartier Craioviţa Nouă, Complex Orizont, parter;
  • Filiala nr. 3:Cartier Valea Roşie, Bloc 52, sc. 1, ap. 1;
  • Filiala nr. 4:Cartier Rovine, Bloc E21, sc. 2, ap. 1.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/07/katvijk-aan-den-rijn-olanda.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->