Complexul carstic Ponoarele este reprezentativă pentru județul Mehedinți prin frumusețea, diversitatea și tradițiile păstrate până în ziua de azi, mândrindu-se cu fenomene carstice foarte interesante şi rare în acelaşi timp, spre exemplu Podul lui Dumnezeu, singurul pod natural circulabil din Europa. De o parte şi de alta a podului s-au născut legende, despre pod, despre peşteri, precum şi despre lacuri care apar şi dispar – lacurile carstice Zătonul Mare și Zătonul Mic. Multe dintre legendele legate de apariţia acestor fenomene carstice au o conotaţie religioasă. Un alt cadru natural de o frumusețe rară sunt Cheile Băluței ce au fost sculptate de natură, de-a lungul timpului și care reprezintă locul ideal pentru iubitorii de trasee turistice. Câmpul de lapiezuri, unic în România ca dimensiune, datorită altitudinii la care se găsește (sub 600 metri) și dispunerii compacte, pe orizontală a șanțurilor, este un fenomen deosebit de interesant ce creează efecte speciale pentru pasionații de fotografie. La capitolul evenimente, ”Sărbătoarea liliacului”, organizată încă din anul 1961 la nivel local, a luat amploare, adunând participanți din toate colțurile țării care se bucură de momentul înfloririi liliacului din pădurea declarată rezervație științifică dar și de explozia naturii, la început de primăvară. Festivalul folcloric ”Ponoare, Ponoare”, un alt eveniment local recunoscut la nivel național, descoperă noi talente muzicale an de an. Complexul este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaie naturală de tip geologic și peisagistic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Ponoarele, județul Mehedinți. Complexul carstic de la Ponoarele reprezintă o zonă deluroasă cu înălțimi domoale (constituite din șisturi cristaline și calcare atribuite Jurasicului), formațiuni geologice (fenomene carstice) rare (Podul lui Dumnezeu - pod natural), doline, lapiezuri, văi, cheiuri, lacuri, peșteri, cu păduri și pajiști ce adăpostesc o mare varietate de faună și floră specifică. Acest complexul carstic este situat pe raza comunei Ponoarele.
Podul lui Dumnezeu este o arcadă de calcar ce se arcuieşte parcă peste timp îţi dezvăluie un pod de piatră nefăcut de mână de om, o minune a naturii care mângâie privirea şi fascinează în egală măsură mintea. Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului, cu structura sa etajată, formată prin eroziunea apelor şi a vântului. Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele este al doilea pod natural din Europa, ca mărime, şi singurul care este şi funcţional, având în vedere că pe deasupra sa trece şoseaua care leagă Drobeta-Turnu Severin de localitatea mehedinţeană Baia de Aramă, ajungând în final la staţiunea Băile Herculane. Acest miraculos pod natural s-a format prin prăbuşirea unui perete al peşterii Ponoarele, care este brăzdată de mii de galerii subterane şi care, prin arhitectura interioară deosebită, este de o mare atracţie turistică. Deasupra peşterii şi a podului se află un adevărat labirint de formaţiuni carstice. Aceste încreţituri calcaroase, cunoscute sub numele de „lapiezuri îngropate“, alcătuiesc Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei, formaţiuni unice pe continentul european. Frumuseţea se continuă şi dincolo de pereţii calcaroşi, până la ieşirea din peşteră, acolo unde te întâmpină într-un cadru natural de excepţie lacul Zătonul Mare.
Biserica Sfântu Nicodim s-a ridicat din inițiativa lui Georgică Pătrașcu – primarul comunei, el ocupându-se personal de construcţia şi pictura bisericii. Biserica «Sfântul Nicodim de la Tismana» este o adevărată bijuterie, pictura bisericii de o cromatică şi o tehnică picturală aparte, fiind executată de un fiu al locului, în tehnica fresco, după erminiile Bisericii, într-un autentic stil bizantin, ceea ce rar se mai pictează astăzi. Biserica a fost construită în anul 2008 din piatră și cărămidă într-o poiană înaltă ce oferă vizibiltate spre Podul lui Dumnezeu. Lăcașul este în formă de cruce, lung de 20 metri și lat de 9 metri. Biserica s-a construit după planurile arhitectului Marius Oroveanu. În anii 2011-2013 ea a fost pictată de Ion Borloveanu, pictor bisericesc din Ponoarele, în tehnica fresco.
***
Ponoarele este o comună din județul Mehedinți care includ eși satele: Băluța, Bârâiacu, Brânzeni, Buicani, Ceptureni, Cracu Muntelui, Delureni, Gărdăneasa, Gheorghești, Ludu, Proitești, Răiculești, Șipotu și Valea Ursului. La recensământul din anul 2021 comuna număra 2249 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 2425 locuitori), dintre care: 95,2% - români și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei mehedințene Ponoarele astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 93,24%, baptiști – 1,07% și restul- nedeclarată sau alte religii. Mai jos enumăr câteva dintre atrcațiile turistice ale comunei:
- Podul lui Dumnezeu
- Biserica de lemn
- Complexul carstic Ponoarele
- Câmpul de lapiezuri
- Lacul Zăton
- Peșterile Ponoarele și Bulba
- Pădurea de lilica (20 ha)
- Cheile Băluței
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/06/info-numis-mondo-157.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri