10813646252?profile=RESIZE_584x

Jetoanele sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. Piesa de mai sus este un jeton confecționat din bronz, are forma rotundă și diametrul de 24 milimetri. Pe avers, în interiorul unui cerc perlat exterior, este aplicată inscripția orizontală: “GÂRBOVANA” iar periferic circular sunt aplicate inscripțiile: “MOȘIA” (la partea superioară) și: “CERKEZ” (la partea inferioară). Pe revers, în interiorul unui cerc perlat la exterior este marcată valoarea jetonului: ”5 BANI”, cuvântul bani fiind scris curbat. Cifra 5 este înconjurată de trei stele în relief, având câte cinci colțuri. Aceste jetoane au fost puse în circulație de moșia Cerkez din zona localității băcăuane Gârbovana și erau destinate pentru plata țăranilor zilieri care efectuau diferite munci pe moșie. Cu aceste piese metalice cu valoare nominală țăranii puteau face cumpărături de la o băcănie sau cantină care de obicei aparținea tot emitentului jetoanelor. Gârbovana a fost un sat în apropierea singurului pod rămas de la domnitorul Ștefan cel Mare, în partea de sud-est a actualului sat Negoiești. Moșia Cerkez de la Gârbovana a aparținut la începutul secolului al XX-lea lui Nicolae Cerkez. Alăturat admiri conacul Cerkez de la Gârbovana, anul 1923. Moșia se întindea pe teritoriul actualelor comune Căiuți și Ștefan cel Mare și cuprindea circa 500 de hectare pădure și 50 hectare teren agricol. Nicolae Cerkez s-a născut la data de 2 noiembrie 1851 la București, fiind fiul celebrului arhitect Grigore P. Cerkez. În viață a fost inginer arhitect dar și politician, senator și deputat al Partidului Conservator- Constituțional. În perioada 1890 -1891 a fost arhitectul șef al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, în 1891 a devenit membru fondator al Societății Arhitecților din România. A fost vicepreședintele Automobil Clubului Român și membru al Societății Geografice. În afară de moșia de la Gârbovana a deținut o moșie și la Buzău. A fost multiplu decorat: Ordinul rus Sf Stanislas clasa a III-a, Coroana României în grad de ofițer și apoi comandor, Steaua României în grad de ofițer, Medalia Jubiliară Carol I și Legiunea de onoare a Franței în grad de cavaler. În anul 1913 a informat Prefectura Bacău cu următoarele aspecte:

  • Va dărui fiecărui sătean din satele Gârbovana  și Mărcești care va fi chemat sub drapel, într-un eventual război, și va fi rănit, două hectare de teren agricol.
  • Va ajuta văduva ostașului căzut pe câmpul de luptă cu o pensie de 60 lei pe an, plătindu-se până la majoratul celui mai mic dintre copii.

10813646296?profile=RESIZE_400x

Nicolae Cerkez a murit în data de 22 februarie 1927 și a fost înhumat la cimitirul Bellu. În anul 1949 domeniul boieresc de la Gârbovana este confiscat de comuniști, conacul primind destinația de fermă de stat și apoi Sediu CAP. După retrocedarea din anul 2001, conacul de la Negoiești, monument de patrimoniu al județului, a fost vândut. Se pare că acest jeton a circulat spre sfârșitul secolului al XIX-lea și primele două decenii ale secolului al XX-lea. (Sursa: Lucrarea – Valea Trotușului – Jetoane – autor Borel Bălăiță) 

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/06/ro-m-on-138.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->