12986284266?profile=RESIZE_584x

Jetoanele sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. Studiin netul am aflat că Sabașa este un mic râu (lungime – 24 km, suprafață bazin – 85 kmp) ce străbate teritoriul estic al județului Bistrița Năsăud, un afluent din stânga râului Bistrița, care se varsă în acesta în satul Sabașa din județul vecin Neamț.

 ***

Sabasa este un sat de 2058 locuitori din comuna Borca, județul Neamț, sat pomenit de scriitorul Mihai Sadoveanu în romanul Baltagul.

12986284658?profile=RESIZE_584x

Borca este o comună din județul Neamț, care include și satele: Lunca, Mădei, Pârâul Cârjei, Pârâul Pântei, Sabașa și Soci, situat în extremitatea nord-vestică a județului, la limita cu județul Suceva, pe malurile râului Bistrița. pe șoseaua națională DN17B (Piatra Neamț - Vatra Dornei). Pe teritoriul comunei Borca se află două arii protejate: rezervația faunistică (unde este protejat cocoșul de munte) și rezervația de tip acvatic Pârâul Borcuța. La recensământul din anul 2021 comuna număra 5860 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 6148 locuitori) dintre care: români – 89,01%, romi – 5,09% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei nemțen Borca astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 91,25%, penticostali – 1,86% și restul – nedeclarată sau altă religie. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Muntele a județului Suceava, având mai puține sate și numărând doar 868 locuitori. Anuarul Socec din 1925 consemnează desființarea comunei Sabasa și trecerea satului ei la comuna Borca, comună ce avea 2000 de locuitori. În 1950, comuna a fost transferată raionului Ceahlău din regiunea Bacău. În 1964, comuna Borca a trecut la raionul Piatra Neamț din aceeași regiune, pentru ca în 1968 să se revină la organizarea pe județe și comuna să revină la județul Neamț, reînființat. Câteva obiective de vizitat pe raza acestei comune sunt:

  • casa administratorului Domeniului Coroanei – Borca (1898) azi internat școlar
  • ocolul silvic (1898) – Borca, azi școală
  • casa Diaconescu (sec.19) – Sabașa
  • ocolul silvic (1928) – Sabașa, azi poșta
  • școala veche (1929) – Sabașa

Având în vedere reprezentarea bradului de pe o față a jetonului deduc că acesta a fost emis de vreo cantină forestieră de pe valea răului Sabașa și poate că era folosit ca monedă de schimb-garanție pentru vesela folosită la cantină. Muncitorul vreunei societăți comerciale din zonă primea la încadrare și câte un astfel de jeton pe care îl oferea oficiantei atunci când primea porția de mâncare. După ce muncitorul servea masa trebuia să prezinta toată vesela la ghișeu de spălare vase, de unde își reprimea jetonul pe care trebuia să-l păstreze cu grijă penru masa următoare,

***

Dacă îți place ce subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/01/klundert-olanda.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->