Produsul de mai sus este o medalie confecționată de firma privată orădeană Alex Stankovitz pentru a fi conferită participanților și / sau câștigătorilor unui cros ce a avut loc în dat de 2 iunie 2023 în orașul Mioveni, județul Argeș. Conform DEX crosul este o probă sportivă de alergare pe teren variat și cu obstacole (naturale și artificiale), în care participanții trebuie să parcurgă o anumită distanță, pe un traseu dinainte stabilit, cu respectarea anumitor norme tehnice.
Mioveni, denumire veche – Colibași (anii 1964 - 1996) este un oraș din județul Argeș, situat la aproximativ 15 km nord-est de municipiul Pitești, pe șoseaua Pitești - Brașov, care includ eși satele: Clucereasa, Colibași, Făgetu și Racovița. Orașul este străbătut, prin localitatea Clucereasa, de șoseaua națională DN73 (Pitești – Brașov) și șoseaua națională DN73D (Mărăcineni – Valea Mare-Pravăț). Prin oraș trece și calea ferată Golești-Câmpulung-Parc Krețulescu, pe care este deservit de stația Mioveni. Orașul Mioveni are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare documentară a fost, așa cum ne arată izvoarele istorice, în anul 1485 septembrie 7. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Mioveni era o comună rurală în plasa Râul Doamnei a județului Muscel, formată numai din satul de reședință, având o biserică (construită în 1840 și reparată în 1880) și o școală cu 40 de elevi (dintre care 2 fete).Anuarul Socec din 1925 consemnează desființarea comunei Mioveni, al cărei sat a trecut la comuna Racovița, arondată, ca și comuna Colibași, plășii Golești a aceluiași județ. Comuna Racovița avea, astfel, 2850 de locuitori în satele Mioveni, Racovița de Jos, Racovița de Sus, Valea Stânei și Clucereasa. Comuna Colibași avea aceeași compoziție și o populație de 1349 de locuitori. În 1950, comuna Colibași a fost transferată orașului regional Pitești, reședința regiunii Argeș, în timp ce comuna Racovița a trecut la raionul Pitești din aceeași regiune. În 1968, comunele au trecut la județul Argeș, comuna Racovița fiind desființată iar satele ei trecute la comuna Colibași, organizată drept comună suburbană a municipiului Pitești.În 1989, s-a renunțat la conceptul de comună suburbană, iar comuna Colibași a fost declarată oraș. La recensământul din anul 2021 orașul număra 33908 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 31998 locuitori) dintre care: români – 89,69% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului argeșean Mioveni astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 87,29% și restul – nedeclarată sau altă religie. Obiectivele de vizitat pe raza acestui oraș sunt:
- Mănăstirea Vieroși din Făgetu – construită 1571-1573, refăcută 1824-1827 – monument istoric
- Biserica „Sfântul Nicolae” (1786) din Racovița
- Ansamblul culei Racovița - secolele al XVIII-lea–al XX-lea)
- Trei monumente memoriale sau funerare – 2 cruci de piatră - satul Colibași — una datând din 1676 și aflată lângă biserică și una din 1647 aflată în cimitir și una din secolul XVIII-lea aflată în fața bisericii „Sf. Gheorghe” din Racovița.
- Biserica „Sfântu Gheorghe” (1840) din Mioveni
- Crucea de piatră a arhimandritului Samuel Tărtășescu (1836) de la intrarea în mănăstirea Vieroși din satul Făgetu, clasificată ca monument memorial sau funerar.
- Ruinele castrului roman
- Cula lui Dumitrașcu Brătianu (1797) care găzduiește o expoziție de etnografie
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/08/almonte-spania.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri