Vila Dr.Țăranu din staţiunea Băile Govora, județul Vâlcea, a fost și încă este o frumoasă clădire, cu statut de monument istoric, lăsată de înaintași urmașilor ca moștenire și patrimoniu de neprețuit. Stațiunea Băile Govora reprezintă un caz unic în ţară, atât prin modul în care s-a înfiinţat, cât și prin faptul că își datorează înflorirea unei pleiade de medici civili și militari. Această vilă a aparținut doctorului Grigore Țăranu, fiind construită în perioada anilor 1900-1910 în stil neoromânesc. Ea a fost folosită ca locuință în interes personal apoi închiriată în sezon cadrelor militare. Imobilul a fost vândut în 1917 familiei Ivanovici din Buzău iar în 1932 doamnei Olga Militaru din Râmnicu Vâlcea. După naționalizare vila a funcționat ca imobil administrativ și din 1977 a găzduit bibliotecă orășenească.
Băile Govora (simplu Govora) este un oraș-stațiune așezat în nord-estul județului Vâlcea, România, care include și satele: Curăturile, Gătejești și Prajila. Numele de Govora îi vine din limba slavă. În limbile sudice govora sau govornih însemnând vorbă sau sunet. Orașul are aproximativ 2500 de locuitori și este atestat documentar pentru prima dată în anul 1488. Băile Govora se dezvoltă târziu ca localitate urbană și stațiune balneară. În anul 1876 țăranul Gheorghe Ciurea sapă un puț și constată că iese apă care arde (denumire a petrolului greu, cunoscut și sub numele de păcură). De asemeni iese și apă sărată, aceasta neputând fi folosită ca apă de băut.
Sondajele ulterioare după petrol scot la suprafață apă sărată, iodurată și nămol sapropelic, pe care medicul militar Zorileanu o recomandă pentru tratamente reumatismale. Se începe exploatarea izvoarelor în anul 1879, tratamentul făcându-se un timp în copăi (căzi de baie din lemn) amenajate la mănăstirea Govora, în chilii, mănăstire ce se află la circa 6 Km de locul acestora. Apa de la aceste izvoare era dusă cu sacalele ( niște butoaie mari puse în care trase de animale) la mănăstire. Primul stabiliment pentru tratament balnear ia ființă în anul 1887 și avea 29 de cabine pentru băi calde. Inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puțin o oră soare pe zi. Se spunea că la Govora se închiria soarele cu ora.
Tot atunci se dă în exploatare o bază de tratament cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei și iarna pentru căldură. Ulterior, paralel cu dezvoltarea stațiunii se construiesc alte hoteluri și pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 oraș. La recensământul din anul 2011 populația orașului Băile Govora se ridică la 2449 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2896 locuitori) dintre care: 95,06% - români și restul – necunoscută sau altă etnie. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortofocși (95,55%) restul fiind altă religie sau nedeclarată. Construcții deosebite necesare dezvoltării turismului balnear, activitatea de bază a locuitorilor, în ultimii 50 de ani nu prea s-au făcut. Totuși, se remarcă complexul hotelier al sindicatelor ridicat la sfârșitul anilor 1980, care are în dotare și o bază modernă de tratament.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/lumea-bancnotelor-lumii-153.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri