10971070286?profile=RESIZE_584x

Prin Decretul nr.333 din mai 1966, se instituie Ordinul şi Medalia Meritul Sportiv, prima decoraţie românească destinată exclusiv recompensării sportivilor şi a celor care ajută la realizarea performanţelor sportive, precum şi diferitelor asociaţii sau organizaţii sportive. Ordinul era organizat pe trei clase iar medalia pe două. Însemnul ordinului se prezenta sub forma unei plăci circulare pe care era aplicată, marginal, o cunună din frunze de lauri care, la partea superioară, era suprapusă de steagul emailat tricolor al Republicii Socialiste România; la clasa I, cununa era aurită, la clasa a II-a, argintată şi la clasa a III-a, bronzată. Pe centru era un medalion emailat albastru înconjurat de un inel care purta inscripţia MERITUL SPORTIV; la clasa I, inelul era emailat roşu, la clasa a II-a, era emailat galben iar la clasa a III-a, albastru. În centrul medalionului era figurată statuia discobolului, realizată din metal auriu Medalia era circulară. Pe avers, între două ramuri de lauri plasate marginal, se afla o cupă – trofeu şi deasupra ei erau siglele “R S R “; pe revers era înscris textul MERITUL SPORTIV. Clasa I a medaliei era aurită iar clasa a II-a, argintată. Panglica era albastru deschis şi avea pe centru una sau două dungi roşii, în funcţie de clasa medaliei. Ca toate decoraţiile acelei perioade, nu avea limită numerică de conferire şi nu existau criterii regulamentare pentru acordarea diferitelor clase. Prin Legea nr.9 din anul 2003 s-au stabilit normele actuale de conferire acestor distincții. În această lege se precizează:

  • Ordinul Merirul Sportiv este o decorație ce se acordă atât cetățenilor români cât și celor străini, sportivi amatori sau profesioniști, cât și cluburilor românești și străine, care au obținut rezultate deosebite în întrecerile sportive de nivel internațional și național. El este structurat pe trei clase și se acordă pe viață.
  • Medalia Meritul Sportiv este o decorație ce se acordă atât cetățenilor români cât și celor străini, sportivi amatori sau profesioniști, care au obținut rezultate deosebite în întrecerile sportive de nivel național și local. Ea este structurată pe trei clase și se acordă nelimitat.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/08/resende-portugalia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->