11001595675?profile=RESIZE_584x

Prin Decretul nr.333 din mai 1966, se instituie Ordinul şi Medalia “Meritul Sportiv”, prima decoraţie românească destinată exclusiv recompensării sportivilor şi a celor care ajută la realizarea performanţelor sportive, precum şi diferitelor asociaţii sau organizaţii sportive. Ordinul era organizat pe trei clase iar medalia pe două. Însemnul ordinului se prezenta sub forma unei plăci circulare pe care era aplicată, marginal, o cunună din frunze de lauri care, la partea superioară, era suprapusă de steagul emailat tricolor al Republicii Socialiste România; la clasa I, cununa era aurită, la clasa a II-a, argintată şi la clasa a III-a, bronzată. Pe centru era un medalion emailat albastru înconjurat de un inel care purta inscripţia MERITUL SPORTIV; la clasa I, inelul era emailat roşu, la clasa a II-a, era emailat galben iar la clasa a III-a, albastru. În centrul medalionului era figurată statuia discobolului, realizată din metal auriu Medalia era circulară. Pe avers, între două ramuri de lauri plasate marginal, se afla o cupă – trofeu şi deasupra ei erau siglele “R S R “; pe revers era înscris textul MERITUL SPORTIV. Clasa I a medaliei era aurită iar clasa a II-a, argintată. Panglica era albastru deschis şi avea pe centru una sau două dungi roşii, în funcţie de clasa medaliei. Ca toate decoraţiile acelei perioade, nu avea limită numerică de conferire şi nu existau criterii regulamentare pentru acordarea diferitelor clase. Prin Legea nr. 9 din anul 2003 s-au stabilit normele actuale de conferire acestor distincții. În această lege se precizează:

 • Ordinul Meritul Sportiv este o decorație ce se acordă atât cetățenilor români cât și celor străini, sportivi amatori sau profesioniști, cât și cluburilor românești și străine, care au obținut rezultate deosebite în întrecerile sportive de nivel internațional și național. El este structurat pe trei clase și se acordă pe viață.
 • Medalia Meritul Sportiv este o decorație ce se acordă atât cetățenilor români cât și celor străini, sportivi amatori sau profesioniști, care au obținut rezultate deosebite în întrecerile sportive de nivel național și local. Ea este structurată pe trei clase și se acordă nelimitat.

11001595289?profile=RESIZE_400x

De-a lungul secolelor, marii artisti ai lumii au lasat omenirii mosteniri culturale nepretuite. Arta sculpturii a dat nastere unor capodopere care, prin maretia, valoarea si spectaculozitatea lor, au devenit faimoase. Discobolul lui Miron este o capodopera a Antichitatii grecesti, ce dateaza din perioada 460-450 I.Hr. Din pacate, originalul grecesc din bronz nu mai exista, insa a devenit celebru prin numeroasele copii realizate in marmura de artistii Imperiului Roman, atat la scara reala, cat si redimensionate. Celebra sculptura exprima forta si energia atletica in cel mai armonios si echilibrat mod. Desi, in prezent, se considera ca pozitia aruncatorului este nefireasca si reprezinta o maniera ineficienta de a arunca discul, sculptura constituie un model de rigurozitate in redarea fiecarui muschi incordat de pe corpul atletului.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/08/minuni-ale-arhitecturii-mondilae-55.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

 • 11001793258?profile=RESIZE_400x

   

   

  Se știe că vârsta sculpturii „Discobolus” este mai mare de două mii și jumătate de mii de ani.

  Din păcate, compoziția originală din bronz s-a pierdut.

  Frumusețea sa poate fi judecată doar după câteva exemplare care au fost realizate în timpul Imperiului Roman.

  Una dintre statui a fost descoperită pe Dealul Esquiline, unul dintre cele șapte dealuri romane, în 1871.

  Un alt exemplar a fost găsit la Castel Porziano în 1906.

  Sculptorul a descris frumusețea, perfecțiunea corpului uman și splendoarea mișcării.

  În lucrarea sa, totul este reunit: simplitatea gesturilor, reținerea formelor, tensiunea și ușurința extraordinară.

  Statuia „Discobolus” a celebrului maestru antic Myron este considerată a fi o reflectare a imaginii ideale a grecului antic.

  Sculptorul a arătat trăsăturile inerente elenilor: intenția și armonia.

  Apariția unui tânăr grecesc antic simbolizează încrederea și dorința sa de a câștiga.

  Ca adevărat olimpic, este concentrat și calm.

  Sculptura a devenit nu numai un model de sculptură antică,

  ci și un instrument didactic pe care maeștrii antici și sculptorii moderni l-au folosit în munca lor.

 • 11001786853?profile=RESIZE_400x

   

   

   

   

  Istoricul acestor decoraţii începe în anul 1931, 

  când regele Carol II (1930-1940) a instituit Ordinul şi Medalia ”Meritul Cultural”,

  cu o categorie distinctă pentru ”cercetăşie, educaţie fizică şi sport”,

  medalia având două clase,

  clasa I şi clasa a II-a. Ordinul şi Medalia ”Meritul Cultural” au fost desfiinţate în 1948.

   

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->