12126719701?profile=RESIZE_584xProdusul medalistic de mai sus este o medalie aparte realizată de firma privată Alex Sztankovits din municipiul Oradea, ce s-a conferit partipanților la o competiție sportivă de schi desfășurată în stațiunea Muntele Mic, județul Caraș-Severin, în luna februarie, anul 2023. Statiunea Muntele Mic este situata la o altitudine de aproximativ 1500-1550 de metri, in judetul Caras-Severin. Muntii Tarcu, din care face parte si masivul Muntele Mic, ocupa regiunea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Crestetul usor bombat al masivului Muntele Mic atinge altitudinea de 1806. Zona este bogata din punct de vedere al vegetatiei, predominante fiind padurile de fag, molid si amestecate. Padurile reprezinta locul de odihna si drumetie preferate de majoritatea turistilor veniti aici. Pe traseele turistice strabatute în golurile alpine de catre turisti, se pot admira pasunile pe care cresc plante cu flori cum sunt gentianele (care coloreaza peisajul cu un albastru-mov specific acestei specii de flori) sau smirdarul (care pe lânga calitatea sa de planta medicinala, ofera turistilor un peisaj magnific prin culoarea sa rosu puternic). Apele curgatoare, cât si lacurile glaciare si artificiale, reprezinta o atractie pentru aceasta zona. În râurile repezi, predominant, gasim pastravul indigen. Lacurile nou construite, odata cu amenajarea hidroelectrica Bistra - Poiana Marului, constituie o alternativa pentru turistii dornici de pescuit sau practicarea sporturilor nautice. Muntele Mic este una din zonele privilegiate din tara deoarece zapada poate ramâne chiar si 6 luni pe an. Precipitatile masive dinspre nord-vest, precum si temperaturile scazute înregistrate pe timp de iarna fac posibila practicarea sporturilor de iarna din luna noiembrie pâna în mai. Muntele Mic și-a început activitatea turistică în anii 1930, când locuitorii au început dezvoltarea zonei prin construirea mai multor cabane destinate turistilor. La finalul acestor ani, stațiunea depășea 2.000 de locuri de cazare. Dezvoltarea stațiunii a continuat și după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1962 aici a fost inaugurat primul teleschi, iar în 1976 a fost inaugurat telescaunul care face legătura cu Valea Craiu. Vizitând Muntele Mic veți avea acces la 6 pârtii deschise, cu grad de dificultate diferit:

  • Borlova 1– are o lungime de 1000 de metri, cu altitudinea de plecare de 1686 și de sosire de 1564. Gradul de dificultate este considerat mediu-ușor. Teleschi.
  • Borlova 2– are o lungime de 1300 metri, altitudine de plecare de 1686 m și de sosire de 1564 m. Gradul de dificultate este mediu-ușor. Teleschi.
  • Vâlsanu– are un grad de dificultate mediu, cu o lungime de 2500 de metri. Altitudinea de plecare este de cca. 1800 m, iar cea de sosire de 1417 m. Accesul se face cu oricare dintre skilifturile din stațiune, revenirea se face cu ajutorul telescaunului Leitner CD6 Vâlsanu, care are 6 locuri.
  • Nordica– are o lungime de 1200 m, cu un grad de dificultate mediu-avansat, altitudinea de plecare este de 1780 m, iar cea de sosire de 1520 m. Teleschi.
  • Felix– are o lungime de 1400 m, cu un grad de dificultate ușor. Are o altitudine de plecare de la 1700 de metri, altitudinea de sosire fiind de 1520 metri. Accesul se face cu oricare dintre skilift-urile Felix sau Nordică.
  • Isai– gradul de dificultate a acestei pârtii este adresat mai degrabă celor experimentați, fiind clasificată drept pârtie roșie. Are o lungime de aproximativ 1600 metri și este deservită de Telescaunul Isai, care are două locuri. Altitudinea de plecare este de 1800 metri, iar cea de sosire de 1600 metri.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/06/ro-m-on-144.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->