13531842463?profile=RESIZE_400x

Casa Corbu, clădirea situată gard în gard cu Parchetul Județean Neamț și lângă Direcția Agricolă, monument istoric aflat în proprietate privată, se degradează pe zi ce trece, fără să-i pese nimănui. Casa a fost ridicată în anul 1898 de Dimitrie Corbu (fost primar al orașului Piatra Neamț în anii 1899, 1905, 1907 și 1913). Coloanele, capitelurile, ornamentațiile, camerele înalte, forma clădirii în sine și forma acoperișului trădează un arhitect cucerit de stilul baroc. Clădirea este situată pe Strada Mihai Eminescu, la nr. 20, realizată în anul 1898.

13531842286?profile=RESIZE_400x

Este o construcție de tip parter în forma literei «L». Intrarea principală prezintă un portic amplu, două coloane ionice, capiteluri cu volute, doi piloni masivi cu două coloane angajate, legate prin arce în plin cintru. Ornamentația cartușelor din stuc este realizată în stil roroco, specific arhitecturii eclectice cu dominantă barocă. Casa Corbu a fost naționalizată, la fel ca mai toate clădirile impozante care le stăteau în „coastă” comuniștilor. Ulterior clădirea a găzduit Fundația pentru Tineret Piatra Neamț și apoi a ajuns în proprietatea firmei Infobusiness SA, ai cărei reprezentanți erau, în acte, Daniela Stroe și Cristian Hurgheș. În fapt, societatea este a lui Iulian Costel Țocu, și se află în insolvență de câțiva ani. Iulian Costel Țocu este cetățean român stabilit în Germania care refuză să comunice cu Primăria Piatra Neamț. Câțiva ani în care în Casa Corbu au fost diverși chiriași, inclusiv, sau mai ales, Agenția de Dezvoltare Nord-Est. Lipsa de interes s-a manifestat până la nivelul acut. Nu numai că nu s-a obosit nimeni să încropească un proiect, care ar fi avut șanse de finanțare – dacă tot era Agenția locatară –, dar toată lumea s-a uitat cum cade tencuiala de pe pereți și cum, pe zi ce trece, spărturile din burlane devin mai vizibile.

13531842480?profile=RESIZE_400x

Singurul lucru pe care l-au făcut angajații Agenției pentru a se proteja a fost un fel de pod din scândură, fixat la intrarea principală în clădire, pentru a împiedica bucățile de tencuială să le cadă direct în cap. Casa Corbu, având 15 camere și valoare de inventar 400 milioane lei la nivelul anului 2000, este specială tocmai datorită decorațiunilor în stil baroc, care i-au și adus statutul de monument istoric, dar are în interior și sobe de epocă. De ani de zile s-a stricat sistemul de burlane, toată apa curge pe ziduri și distruge exact fațada care este foarte valoroasă. Au apărut informații că actualul proprietar ar vrea să vândă imobilul în starea în care se află.

13531842487?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/savigliano-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->