Târgu Lăpuș, denumire veche - Lăpușu Unguresc, în limba maghiară -Magyarlápos, în limba germană – Laposch, este un oraș din județul Marmaureș, care include și satele: Boiereni, Borcut, Cufoaia, Dămăcușeni, Dobricu Lăpușului, Dumbrava, Fântânele, Groape, Inău, Răzoare, Rogoz, Rohia și Stoiceni.

Suprafața teritoriului său administrativ este de 24.735 hectare, ceea ce reprezintă 3,98% din suprafața totală a județului Maramureș.

În apropierea orașului există mai multe așezăminte monahale.

Localitatea Târgu Lapuș este atestată documentar pentru prima dată în anul 1291.

Fiind situată într-o zonă de interferență, la confluența unor căi de comunicație zonale, localitatea a devenit târg al zonei, motiv pentru care s-a dezvoltat progresiv, devenind un centru comercial, cultural, folcloric pentru zona bazinului superior al râului Lăpuș, denumită generic și Țara Lăpușului.

În 1622 a fost înființată la Târgu-Lăpuș prima școală din zonă, a cărei clădire a fost distrusă de tătari în anul 1657. În anul 1821, la Târgu Lăpuș au fost înființate două școli elementare confesionale, una românească, greco-catolică, și una maghiară, iar în 1858 a început construirea unei școli cu predare în limba germană.

În perioada interbelică a fost reședința plasei Lăpuș din județul Someș. Ulterior, în anul 1968, localitatea a fost declarată oraș.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea localitatea a fost un centrul al meșteșugurilor și târgurilor din mediul rural. 

Pe lângă târgurile săptămânale de joia, aici se organizau și patru târguri naționale pe an, care erau vizitate de locuitori bucovineni și galițieni. Pe lângă meșteșuguri și agricultură, mulți localnici s-au angajat și în transportul sării.

La recensământul din anul 2011 orașul număra 11744 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 13355 locuitori), dintre care: români – 83,33%, maghiari – 10,94%, romi – 4,82% și restul – necunoscută sau altă etnie.

Componența confesională a orașului Târgu Lăpuș, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 72,12%, romano catolici – 2,26%, reformați – 9,76%, penticostali – 6,86%, greco catolici – 2,95% și restul – nedeclarată sau altă religie.

Conform datelor recensământului din anul 1930 Târgu Lăpuș avea 2.378 de locuitori, dintre care 927 unguri, 689 evrei, 678 români, 66 țigani, 6 germani, 4 poloni și 2 armeni.

Sub aspect confesional populația era alcătuită din 689 membri ai cultului mozaic, 624 reformați (calvini), 530 greco-catolici, 275 ortodocși, 253 romano-catolici, 4 luterani, 2 armeano-catolici și 1 unitarian.

Câteva dintre obiective turistice din oraș și zona vicinală sunt:

  • Rezervația naturală “Cheile Lăpușului (între Groapele și Împreunături)” (25 ha).
  • Defileul Lăpușului începe din localitatea Răzoare și are o lungime de 28 km, sfârșindu-se în apropierea localității Remecioara. Aici se oferă posibilitatea practicării de sporturi extreme, pescuit sportiv și zonă de campare.
  • Muzeul Florian, la 10 km de orașul Târgu Lăpuș, înspre localitatea Cernești. O poiană care găzduiește lucrări de sculptură în aer liber.
  • Popasul Vanatorului - situat pe DN 18B, la 7 km spre Baia Mare, pe dealul "Pietris" este un loc de popas unde se pot servi minuturi si specialitati din vanat, preparate traditional.
  • Mănăstirea Rohia
  • Lacul Lighet
  • Biserica ortodoxă (vechea biserică greco-catolică) cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" (ridicată între 1906-1912)
  • Biserica romano-catolică cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci" (ridicată în 1752)
  • Biserica reformată (ridicată între 1839-1863)
  • Alte biserici, în special cele de lemn existente în fiecare din satele aparținătoare

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/buk-polonia.html

    

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->