Palatul Justiției din municipiul Craiova, denumire și destinație actuală Universitatea din Craiova, este situată, în centrul oraşului, fiind opera arhitectului Ion Socolescu, cel care a proiectat-o în anul 1890. Edificiul este situat în centrul municipiului Craiova, pe str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13, lângă Teatrul Național “Marin Sorescu” și are statut de monument istoric. Pe locul unde este situată  în momentul de faţă clădirea Universităţii din Craiova a existat în secolul al XVIII-lea Biserica Gănescu, ctitorită de stolnicul Barbu Zătreanu Gănescu.

Lăcaşul de cult şi-a pierdut proprietăţile în anul 1863, odată cu secularizarea averilor mânăstireşti. În curtea şi vechile case arhiereşti îşi mută sediul Tribunalul din Craiova. Ulterior, în anul 1884, s-a decis demolarea aşezământului religios şi ridicarea, pe acelaşi amplasament, a unui Palat de Justiţie. Până la construirea acestuia, sediul provizoriu al tribunalului Craiova a fost mutat la Casa Băniei. Decizia de demolare a clădirilor care au aparţinut Bisericii Gănescu avea să fie pusă în aplicare în anii 1889-1890, când au început şi lucrările la noua clădire.

Un rol important în construcţia noului palat l-au jucat atât Alexandru Marghiloman, atunci Ministru al Lucrărilor Publice, cât şi prefectul de Dolj, Nicu Economu, care a finanţat lucrările. Palatul Justiţiei era înconjurat de un gard cu grilaj de fier forjat fixat pe un soclu de beton, cu stâlpi din loc în loc.

Forma iniţială a clădirii Palatului de Justiţie era de patrulater întretăiat pe mijloc de un corp central, care corespundea intrării principale. Aceasta era dominată de frontonul clasic, unde putea fi admirat un grup statuar reprezentând „Justiţia legată la ochi”, înlăturat după 1948. Ulterior schimbării destinaţiei clădirii, sub frontonul acesteia a fost amplasat cuvântul “UNIVERSITATEA”, scris cu majuscule în relief. Palatul Justiţiei a fost inaugurat parţial în anul 1912, iar în perioada respectivă avea patru niveluri.

Ulterior, edificiul a fost extins, reparat și modernizat succesiv, ajungând să aibă 5, respectiv 6 niveluri. Proiectele privind adaosurile din perioada interbelică, prin care s-a mai construit o aripă a clădirii (prelungire a corpului central), au fost întocmite de arhitectul Iancu Atanasescu, cel care s-a ocupat, de-a lungul timpului, de proiectarea și restaurarea multor biserici și mănăstiri din Oltenia. Edificiul este caracterizat de monumentalitatea tipică academismului francez a acelor timpuri, a fost ridicat între 1894 și 1912.

Încă de la început au fost vizibile, atât la exterior, cât și la interior, elemente și principii arhitecturale împrumutate din clasicism, precum frontonul triunghiular și peristilul intrării principale cu trei uși, încadrat de patru coloane compozite (cu elemente corintice și ionice). Construcția s-a pliat perfect pe terenul denivelat (mai înalt în partea din față, înspre actuala str. A. I. Cuza, atunci str. Justiției, și mai jos în partea din spate, înspre actuala Calea București, atunci str. Știrbei Vodă, zonă cunoscută ca Valea lui Opincă). Planurile pentru extinderea realizată în anii ’70 (1972-1975) a clădirii au fost realizate de arhitectul Petre Falcon.

Cu acel prilej, clădirea s-a extins în spate, pe partea dinspre Calea București, prin adăugarea unei aripi destinate extinderii bibliotecii universitare, păstrând totodată planul dreptunghiular. Odată cu consolidarea întregului imobil și cu ocazia acestor extinderi, clădirea a fost lucrată pe carcasă de beton, cu planșe de beton și pereți din zidărie. Clădirea a intrat într-un proces amplu de modernizare imediat după cutremurul din data de 4 martie 1977. În anul 2002 s-a renovat Sala Albastră, holul central şi faţa clădirii. În momentul de faţă clădirea Universităţii din Craiova este una dintre cele mai frumoase din oraş, dar şi un punct de repere în rândul locuitorilor Băniei. Terenul clădirii se întinde pe  8260 metri pătrați. Suprafaţa desfăşurată a clădirii este de 29769 metri pătrați, din care suprafaţa totală utilă este de 16260 metri pătrați.

Construcţia actuală are subsol, parter, parţial mezanin şi etaj, fiind formată din 7 corpuri grupate în jurul a două curţi de lumină, legate funcţional. Clădirea Universităţii este simetrică, fiind alcătuită din două corpuri în formă de ”U”, distincte, legate printr-un corp central (corpul 7), delimitând, astfel, cele două curţi de lumină. Corpurile 1- 6 (laterale) au o înălţime ce variază între 3,95 m – 4,50 m, iar corpul central are o structură diferită, cu înălţimea de nivel de 7,30 m, 8,40 m şi 7,85 m. Palatul de Justiţie a devenit Universitatea din Craiova în anul 1966. În clădirea centrală îşi desfăşoară activitatea şase facultăţi: Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Ştiinţe Sociale, Facultatea de Horticultură şi cea de Teologie.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/arville-belgia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->