10905294861?profile=RESIZE_400x

Biserica evanghelică fortificată din localitatea Bazna, județul Sibiu, a fost ridicată probabil în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Din anul 2010 acest ansamblu monahal este declarat monument istoric, fiind compus din două obiective:

  • Biserica evanghelică fortificată, sfârșitul secolului XIV- sec. XVI (ante 1504);
  • Incintă fortificată, cu turn, bastion, turn de poartă (fragmente), secolul XV - începutul secolului XVI, refacere 1911;

Prima mențiune documentară a localității parvine din anul 1270, când regele Ștefan al III-lea dăruiește nobilului Bozouch satul Bazna, de pe Valea Morii. Bozouch neavând urmași a donat localitatea Capitulului de Alba. Bazna se numea în limba germană, la data atestării sale Bassen, în ungurește Felsőbajom și în latină Bassania sup..

10905294693?profile=RESIZE_400x

În secolul al XVII-lea se menționează la Bazna existența gazului metan. În secolul al XIX-lea localitatea devine, datorită apelor curative, un centru de tratament balnear, izvoarele descoperite devenind, în anul 1835, proprietate a bisericii. Ulterior biserica a dotat baza cu cazane și instalații de încălzit apa și cabine. Se știe că în anul 1845 un număr de 637 de oameni au venit la tratament la Bazna. Unele detalii de la portalul de vest și din cor duc la ipoteza că aici a existat o biserică romanică, anterior bisericii actuale, care este o biserică sală cu cor și închidere dreptunghiulară. Zidurile sunt sprijinite pe contraforturi.

10905295268?profile=RESIZE_400x

Bolta de deasupra sălii și a corului este semicilindrică cu penetrații și rețea de nervuri din cărămidă, care se sprijină pe pilaștri interiori de-a lungul zidului. Corul are boltă în formă de cruce, iar pe 3 laturi ale sălii sunt balcoane baroce. Stranele din cor sunt datate 1503. În turnul clopotniță, care este și turn de poartă, se păstrează 3 clopote din secolele XVI-XV. Altarul baroc baroc, datând de la fârșitul secolului al XVIII-lea îl reprezintă în tabloul principal pe Isus în templu, flancat de câte 3 coloane corintice. Orga barocă a fost confecționată de către renumitul meșter sas Johannes Hann și inaugurată în anul 1757. Amvonul baroc a fost confecționat, în 1781 de Georgius Schuller și pictat de Stephan Valepagi.

10905295283?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/roma-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->