13407020472?profile=RESIZE_584x

Ansamblul bisericii evanghelice din municipiul Sebeș, județul Alba, este un ansamblu de monumente istorice după cum urmează:

  • Biserica evanghelică
  • Capela "Sfâ Iacob"
  • Casa parohială evanghelică, azi casa clopotarului
  • Zid de incintă

13407021860?profile=RESIZE_400x

Inițial (sec.XIII) biserica a fost o bazilică romanică, cu trei nave, cor pătrat cu absidă semicirculară și ulterior extinsă cu două travee spre vest. Tot atunci a început construcția a două turnuri pe vest și a celor două capele care încadrau corul. Pe la 1255 biserica a fost transformată în stil gotic timpuriu – nava mediană a primit bolți în cruce, absida a devenit poligonală. Pe la 1370 s-a construit corul gotic, cu deambulatoriu, terminat pe la 1380. Sacristia a fost terminată în anul 1383. Cele 2 turnuri de vest nu au mai fost construite, fiind înlocuite cu un turn-clopotniță median, dreptunghiular.

13407023070?profile=RESIZE_584x

În a doua jumătate a sec. XV navele laterale au fost lărgite, iar nava mediană a fost supraînălțată. Biserica a devenit un monument ilustrativ pentru goticul transilvănena. În sec. 18 și 19 au fost adăugate pridvoarele de pe sud, dispărute la restaurare. Biserica are în jurul său ca fortificație, două turnuri de apărare. Ca inspirație a fost folosit modelul bisericilor vestice. Lungimea bisericii este de 43 de metri. În interiorul bisericii se află un altar absolut minunat, o adevărată comoară ce datează din jurul anului 1520, cu înălțimea de 13 metri și lat de 6 metri, de tip renascentist. Un alt obiect măreț, cu care biserica se mândrește este orga veche a bisericii.

13407025660?profile=RESIZE_400x

Orga, ce pare că datează din anul 1791, conform inscripțiilor de pe ea, este funcțională, doar că se folosește o singură dată pe an, de Paște.Totodată, aici se află o piatră sculptată cu trei fețe triste de femei și prinsă cu un lanț gros – piatra penitenței. Aceasta datează din anul 1760 și are o greutate de 15 kilograme. Legenda spune că femeile care își înșelau bărbații și erau prinse primeau o pedeapsă. Ca pedeapsă, femeilor li se agăța această piatră de gât și erau obligate să stea așa duminică în timpul slujbei, la intrarea în biserică.

13407026466?profile=RESIZE_400x

Ca în toate bisericile evanghelice, fiecare enoriaș își are locul său în biserică, la fel este și în biserica evanghelică din Sebeș. Băncile din spate sunt pentru tineri, iar cu cât înaintează în vârstă, se mută tot mai în față. În interior stâlpii sunt înalţi de 11 m, iar din aceştia pornesc nervuri puternic profilate cu chei de boltă decorate în general cu elemente vegetale (frunză de stejar, frunză de viţă de vie, frunză de acant) de factură realistă, cu personaje biblice sau mitologice, iar consolele pilaştrilor susţin statui cu diferite personaje aşezate sub baldachine bogat decorate În navele laterale se găsesc pilaştrii alipiţi pereţilor, care la exterior corespund câte unui contrafort înconjurat de un soclu continuu .

13407027456?profile=RESIZE_400x

Aceşti contraforţi din exterior sunt în retragere şi au câte o nişă adâncă prevăzută cu o fereastră circulară sau polilobă prin care se zăresc capetele unor personaje ce probabil au avut legatură cu istoria monumentului (ex. un nobil maghiar) si dau impresia ca biserica ar fi populate . În porţiunea centrală a contraforţilor şi în partea lor superioară sunt aşezate două rânduri de statui pe console sub baldachine. În cele patru colţuri ale poligonului se păstrează statuile apostolilor Petru şi Pavel între doi episcopi (unul este posibil să fie Sf. Nicolae). De asemenea, pe restul zidurilor exterioare ale bisericii mai sunt reprezentaţi Maria cu Iisus in braţe deasupra cărora se afla un înger cu aripile deschise ce priveşte spre cer, Sf. Cristofor ce îl sprijină pe umăr pe Iisus copil, Ioan Botezătorul, Sf. Urban cu viţa de vie şi trei apostoli, Sf. Iacob cu pălăria de pelerin, arhanghelul Gavril cu Maria (grupul Buneivestiri), Sf. Ecaterina cu atributul roţii, scena închinării magilor ce dă impresia unei compoziţii neunitare datorită personajelor ce privesc în direcţii diferite, şi cei trei regi ai Ungariei (Ştefan, Ladislau şi Emeric).

13407028268?profile=RESIZE_400x

Statuile de regi şi sfinţi, sunt tratate fără o atenţie deosibită asupra detaliilor . Acum aflată în interiorul bisericii, dar iniţial în exterior, este scena rugaciunii de pe Muntele Măslinilor, unde se poate observa stângăgia la nivelul proporţiilor, personajele fiind alungite ori înghesuite. În special pe latura de nord a corului, dar şi pe un pilastru din interior se observă o serie de personaje bizare, demonice, precum faunul ce este reprezentat cu o frunte îngustă uşor încreţită, urechile legate direct de unghiul interior al orbitei ochilor şi cu nasul turtit şi lat, acesta fiind un caz unic în Transilvania). În interior, la nivelul decorului, pe lângă numeroasele statui si console ― consolele întruchipează îngeri stând ghemuit sau capetele unor personaje ―, se întâlnesc capiteluri cu croşetă şi bolţi joase în cruce pe ogive dispuse în secţiuni pătrate ce amintesc de decorul auster al cistercienilor.Influenţa gotică poate fi observată şi la nivelul ferestrelor. Deşi unele au deschideri semicirculare specifice romanicului, altele au profilul frânt şi ancadramentul decorat în partea superioară. Imediat după terminarea corului a fost adosată şi sacristia, urmând ca într-o ultimă fază, în prima jumătate a secolului al XV-lea, biserica să fie înconjurată cu un zid înalt prevăzut cu metereze pentru tragere. În urma cercetarii făcute asupra scrierilor istorice despre biserica evanghelică din Sebeş, se poate observa complexitatea monumentului la nivelul arhitecturii ce îmbină mai multe stiluri datorită perioadei îndelungate de timp în care au avut loc modificări, şi unde se regăsesc influenţele altor şantiere precum cel de la Cîrţa. Cât despre sculptură, aceasta se face remarcată prin diversitate atât la nivelul temelor iconografice, cât si la nivel stilistic.

13407029863?profile=RESIZE_400x

 

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->