10592145295?profile=RESIZE_584x

Biserica evanghelică fortificată din comuna Axente Sever, județul Sibiu, a fost construită în secolul al XIII-lea și în anul 2010 a fost delarată monument istoric. Monumentul este compus din următoarele obiective:

  • Biserica evanghelică fortificată, datată secolele al XIV-lea - al XV-lea;
  • Incintă fortificată, cu fostul turn de poartă, sfârșitul secolului al XV-lea;

Biserica fortificată din localitate este menționată pentru întâia dată în anul 1322. Lăcașul, cu hramul Tuturor Sfinților, este o biserică-sală cu nava pătrată și cu cor pentagonal. Corul bisericii este cea mai veche structură din întregul ansamblu fortificat, el este boltit în cruce și este construit cu piatră de carieră. Nava centrală prezintă o boltă pe ogive cu nervuri cu secțiune pătrată din piatră, boltă care se termină într-o cheie de boltă cu rozetă.

10592145871?profile=RESIZE_400x

Pe latura vestică, exterior, se pot vedea patru contraforți masivi care odinioară erau mai mici. Bolta corului nu are nervuri, ea fiind construită din cărămidă și are ridicate deasupra ei cele trei caturi ale turnului ce are drum de strajă scos pe console de lemn. Întreaga greutate a turnului se lasă pe arcele frânte din piatră care delimitează spre est și vest corul, precum și pe pereții nordici și de sud, pereți a căror grosime este substanțială. Alipit de latura sudică a corului, care avea o absidă spre est, s-a construit o capelă, accesul spre ea fiind făcut prin intermediul unui ancadrament de piatră cu forma unui arc frânt ce pornește de pe latura sudică a corului. Corul a avut odinioară cinci ferestre care se terminau cu ogive traforate, două dintre ele fiind astăzi zidite. Azi niciuna dintre ferestre nu mai păstrează forma originală. O dată cu înmulțirea invaziilor turcești de la sfârșitul secolului al XV-lea, s-a început fortificarea bisericii. Astfel, nava, altarul și absida au fost supraînălțate cu un nivel, ele afișând două rânduri de metereze. Prin etajul al doilea al turnului se face comunicarea între cele două spații aflate deasupra absidei și a navei. Contraforții aflați pe latura de vest a navei au fost uniți prin arce făcute din cărămidă, creându-se astfel micile guri de turnare ce apărau intrarea semicirculară. Șanțurile de glisare ale hersei se mai observă și astăzi pe contraforți.

10592146254?profile=RESIZE_400x

Clopotele au fost mutate sub acoperișul care de altfel a acoperit ferestrele geminate. Interiorul a fost modificat în anul 1777, an în care s-au construit două tribune, una spre cor și una spre orgă care se sprijină pe trei arcade semicilindrice. La cea de a doua tribună se ajunge prin intermediul unei scări săpate în grosimea zidului nordic al sălii, ușa aflându-se la o înălțime de trei metri și jumătate deasupra podelei. Se pot observa picturi cu îngeri muzicanți pe balustrada tribunei vestice, totul având nuanțe alternate de verde și roșu. O a doua scară poate fi văzută cum duce spre etajul de apărare, ea aflându-se în grosimea zidului nord-vestic al sălii. Pe latura nordică a sălii s-a construit o intrare protejată de un portic cu arcade semicirculare, datarea sa nefiind stabilită încă. Este una din puținele biserici din Transilvania care au turnul clopotniță deasupra corului. Incinta, construită simultan cu lucrările de fortificare ale bisericii, are un traseu oval, curtinele, înalte de 6–8 m, fiind prevăzute cu metereze și contraforți. La interior, zidurile par mai scunde, din cauza nivelului ridicat al curții. Drumul de strajă a fost adus deasupra magaziilor cu provizii. Acestea au prin intermediul unor deschideri efectuate în tavan acces la drumul de strajă. Astfel de magazii s-au construit și pe latura estică și nordică spre exterior. Intrarea în incintă se face pietonal prin partea sud-vestică precum și prin est prin bastionul prevăzut cu o hersă unde nivelul superior a fost destinat ulterior folosirii sale drept locuință a paznicului ansamblului fortificat. De menționat este că pe al treilea contrafort situat spre estul accesului pietonal, se păstrează un basorelief comemorativ care înfățișează două mâini ce țin un potir, bilbia și Tablele Legii.

10592145898?profile=RESIZE_400x

Axente Sever, mai demult Frâua, (în dialectul săsesc - Franderf, Frândref, Frandref, în limba germană - Frauendorf, în limba maghiară - Asszonyfalva), este o comună din județul Sibiu care includ eși satele: Agârbiciu și Șoala, fiind situată în nordul Podișului Târnavelor. La recensământul din anul 2011 comuna număra 3690 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4048 locuitori), dintre care: români – 88,59%, romi – 5,69% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei sibiene Axente Sever astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 83,38%, greco catolici – 9,59% și restul – nedeclarată sau altă religie. Alte atracții turistice ale comunei sunt:

  • Biserica ortodoxă cu hramul Învierea Domnului
  • Biserica română unită (greco catolică) cu hramull Sfinții Împărați Constantin și Elena
  • Monumentul eroilor români din ultimul război mondial

10592146663?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/roma-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

 

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->